Day and Night Dress Challenge Preview – the start

Day and Night Dress Challenge Preview is where I’m showing the progress in my makes for the Day and Night Dress Challenge. The Day and Night Dress Challenge started when I received an invitation from Elizabeth from the blog Elizabeth made this. She asked me to become a participant in the Day and Night Dress Challenge blog tour. I accepted the invitation and started with looking for a pattern that I wanted to use and also the fabrics. The night dress has to black and because I love LBD therefore the night dress was no problem for me. A day dress however is something I rarely wear. First challenge was to find an usable pattern.

Day and Night Dress Challenge Preview

Day and Night Dress Challenge Preview – the pattern

I wanted to make both dress using one pattern therefore the pattern had to be suitable for both makes. Alterations to make a more fitted LBD version had to be possible without making big changes. The challenge would be doing as less as possible alterations with a big impact. The pattern had to be doable for a sewer with some experience. I wanted to show how two dresses from the same dress could be altered and as result having a day and night version. It would be perfect if people wouldn’t notice that both dressed are made from the same pattern.

Day and Night Dress Challenge Preview – the fabric

I’ve chosen sweater fabric for the day dress and for the night dress I will be using a Punta di Roma with black folie stains. I also wanted to give the day dress some details. An exposed zipper in the sleeves and some faux black leather details would be perfect. Both elements would add some sporty details to the day dress and give the dress an active look.

Day and Night Dress Challenge Preview

Day and Night Dress Challenge Preview – the next step

The pattern has been found but I’m not telling my choice yet because I want to tell in an other blogpost more about this pattern. I can reveal that the pattern is from a French designer. I’ve never used one of her patterns before and this one was on my sewing list for a long time. This Day and Night Dress Challenge was the perfect moment to use it.

Day and Night Dress Challenge Preview

Day and Night Dress Challenge Preview – the sewing

My day dress version has been cut and the first stitches and the test fit were done. The dress fits perfect and I’ve already added some faux black leather details. I’ve used mitered corners because this technique gives a perfect and crisp finish and look. I’ve added the exposed zippers in both sleeves and each end of the zipper is finished with a small faux leather detail. My day dress version is almost ready and while I was fitting this dress I’ve also made my alterations notes for the night dress version. Tonight I will be sewing my set-in-sleeves, fitting the dress again for the length of the dress and the shape of the neckline. Elizabeth is also showing previews from all the blog tour participants.

Day and Night Dress Challenge Preview

Day and Night Dress Challenge Preview – het begin

Day and Night Dress Challenge Preview is waar ik laat zien welke vorderingen ik maak met mijn jurken voor de Day and Night Dress Challenge. De Day and Night Dress Challenge begon toen Elizabeth van Elizabeth made this mij uitnodigde om deel te nemen aan the Day and Night Dress Challenge blog tour. Ik accepteerde de uitnodiging en begon met het zoeken naar een gestikt patroon en stoffen die ik wilde gaan gebruiken. De avondjurk mocht uitsluitend van zwarte stof gemaakt zijn. Omdat ik een fan ben van een LBD was dit geen probleem voor mij. Een jurk voor overdag is niet iets wat ik veel draag. Eerste uitdaging was het vinden van een bruikbaar patroon.

Day and Night Dress Challenge Preview – het patroon

Ik wilde beide jurken van hetzelfde patroon maken waardoor het patroon geschikt moest zijn om er beide versies van te maken. Veranderingen om er een nauwsluitende LBD versie van te maken zijn voor mij geen probleem maar het mochten ook geen echt grote veranderingen zijn. De uitdaging was om een patroon te vinden waar zo min mogelijk aan veranderd hoefde te worden maar wel dat de look duidelijk anders is. Ik wilde daarnaast veranderingen maken die ook voor een beginnende naaister te doen zijn.

Day and Night Dress Challenge Preview Day and Night Dress Challenge Preview

Day and Night Dress Challenge Preview – de stof

De jurk voor overdag is gemaakt sweater stof en de avondjurk van Punta di Roma met black folie stains. Ik wilde daarnaast aan de jurk voor overdag wat details toe voegen. Ik besloot een zichtbare rits in de mouwen en wat nepleren zwarte daarvoor gebruiken. Deze details geven de jurk een sportieve en stoere look.

Day and Night Dress Challenge Preview – het vervolg

Het patroon is gevonden maar daar vertel ik in een volgend bericht meer over. Ik kan wel vertellen dat het van een Franse ontwerpster is. Ik heb nog nooit een van haar patronen gebruikt en dit patroon stond al enige tijd op mijn lijstje om te maken. Deze Day and Night Dress Challenge was het moment om het patroon te gebruiken.

Day and Night Dress Challenge Preview

Day and Night Dress Challenge Preview – het naaiwerk

De jurk voor overdag is geknipt en nadat het lijf in elkaar gezet was werd de eerste pas gedaan. De jurk zat zoals bedacht en daarna kon ik beginnen met het toevoegen van de nepleren zwarte details. Ik heb verstekhoeken gemaakt omdat dit de mooiste afwerking geeft. De zichtbare ritsen zijn alvast in de mouwen gezet en aan het uiteinde voorzien van nepleren zwarte details. Mijn jurk voor overdag is bijna af en terwijl ik de jurk paste heb ik alvast notities gemaakt voor de wijzigingen die ik wil aanbrengen voor mijn LBD versie. Vanavond gaan de mouwen in de jurk, passen om de lengte van de jurk te bepalen en de vorm van de hals. Elizabeth toont tevens op haar blog een preview van alle deelnemers.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.