Hier in huis liggen veel restanten jersey van zelfgemaakte T-shirts en boxershorts. Vaak worden ze gebruikt om kleding te maken voor Stichting Babyspullen. Maar er was één kledingstuk wat al heel lang op mijn lijstje staat: zelf ondergoed maken. Tijd dus om deze koe maar eens bij de hoorns te vatten.
Due to the fact I love wearing T-shirt I’ve a large range of leftover jersey fabric. Most of the times they are used to sew baby clothes for Stichting Babyspullen. One of the things that I also wanted to make is underwear. It was time to tackle this issue for ones and for all.

Onderbroeken van diverse gratis patronen

Op zoek naar geschikte patronen

Sommige modellen vielen direct af zoals de tanga slip, broekjes met hoogopgeknipte pijpjes en modellen met kant. Ik zocht meer het type tailleslip en het liefst zonder elastieke afwerking van pijpjes en taille. De eerste zoekterm ‘lady knickers free patterns’ leverde diverse engelstalige patronen op. Een tweede zoektocht met de zoekterm ‘Damen Unterhosen kosteloze Schnittmuster’ gaf ook een aardig rijtje met mogelijkheden. Gewoon aan de slag gaan is de beste manier om er achter te komen wat een geschikt model is.

Onderbroeken van diverse gratis patronen

I was looking for waist models, no lace and no elastic. First search was done with ‘lady knickers free patterns’ resulting in a few patterns. The second search ‘Damen Unterhosen kosteloze Schnittmuster’ gave me some options too.

Alice pants

Mijn eerste onderbroekpatroon komt van de website Alles Fuer Selbermacher. De Höschen set Alice bestaat uit 3 modellen: Panty, Hipster en Tanga. Duitse instructies met duidelijke foto’s. Naadwaarden zijn toegevoegd. De panty is het ‘basis model’ waarop de andere twee modellen staan aangeven. De diverse modellen worden afzonderlijk beschreven en ook hoe je eventueel elastiek kunt verwerken. Ik koos voor het panty model. Deze heeft kleine beenpijpen. Het was een beetje inschatten hoe de maten zouden vallen. Op basis van mijn RTW onderbroeken viel de keuze op maat S. Zijnaden hebben een flatlockseam, pijpjes en tailletunnel zijn met de coverlock gestikt. Tot slot is er 1.5 centimeter breed elastiek in de tailletunnel geregen.

Onderbroeken van diverse gratis patronen

Höschen set Alice

I made the Höschen set Alice first. This pattern comes with three models: Panty, Hipster and Tanga. Only German instructions with illustrations and added seam allowances. The panty looks a bit like a women’s boxer brief. Based on a RTW model size S seemed the one to go for. For my first attempt I used light weighted jersey. Side seams have flatlockseams, legs and casing for elastic are done with the coverlock. I used 1,5 centimeter width elastic to finish the waist.

Lieblings Unterhose 

De Lieblings Unterhose is een gratis patroon van Kate da Mate. Wederom Duitse instructies met duidelijke foto’s. Patroon met toegevoegd naadwaarden. Ook hier staat duidelijk aangeven hoe je elastiek moet verwerken. Mijn Lieblings Unterhose is een tussenmaat (tussen de kleinste en één na kleinste). Ik heb taille en beengaten afgewerkt met jersey biesjes. Voor zijnaden en biesjes is een flatlockseam gebruikt.

Onderbroeken van diverse gratis patronen

The Lieblings Unterhose is a free pattern from Kate da Mate. Again German instructions with illustrations and added seam allowances. There are separate instructions how to use elastic instead of stitched leg holes. I drafted a size between 32/34 and 36/38. Waist and legholes are finished with jersey bands. Just like the side seams they have flatlockseams.

Under Rockers

Under Rockers is een gratis patroon van Mamahoch2. Ook dit derde patroon heeft Duitse instructies met duidelijke foto’s maar ook videoinstructies. Je kunt kiezen uit 3 modellen: Hipster, Slip of Tanga. Elk model heeft een eigen patroon. Je voegt zelf naadwaarden toe. Ik koos voor de hipster en maat 36. Taille en beengaten worden afgewerkt met biesjes. Je kunt eventueel in de taillebies elastiek rijgen. Ik werkte de taille iets anders af. Afgekeken van de tailleband van het Misusu Doris skirt.

Onderbroeken van diverse gratis patronen

Under Rockers can be downloaded for free on the Mamahoch2 website. Again only German instructions with illustrations but also an instruction video as well. There are three models to choose from: Hipster, Slip of Tanga. I made the hipster in size 36. Waist and leg holes have a band finish. You can add elastic in the waistband. My waist band finish is based on the Misusu Doris skirt.

Wat is de overeenkomst van deze drie gratis onderbroek patronen

Alle drie zijn taillemodellen en hebben een kruisstukje van dubbele jersey. Het dubbel kruistukje wordt met de burritomethode aan voor- en achterpand gestikt. Zo heb je geen zichtbare naden.

Onderbroeken van diverse gratis patronen

The proof of the pudding is in the eating: in dit geval het dragen. Na een paar keer dragen van deze proefmodellen merk ik wel welke het beste bevalt. Ook welke jersey het prettigst draagt en over de hele dag zijn vorm weet te behouden. Eén ding staat al vast: de flatlockseams zijn erg prettig bij het dragen. 

Onderbroeken van diverse gratis patronen

All three are waist models and have a gusset with lining stitched with the burrito method. The proof of the pudding is in the eating: in this case by wearing them. Just see what happens and which fabrics keeps his shape the whole day. One thing is already clear: the faltlockseams are a winner.

2 Comments on Onderbroeken van diverse gratis patronen

  1. Ik vind de laatste heel leuk door de nét wat bijzonderdere tailleband. En stiekem is het altijd leuk om zo’n bij elkaar passend setje onderbroeken te hebben, vind ik, ook al draag je ze niet bij elkaar. Die tricot met de lampjes, weet je daar het merk nog van of waar je die gekocht hebt? Ik zou daar ook graag wat van naaien…

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.