RDC Ludivine dress pattern – the day and night dress challenge

I decided to use the RDC Ludivine dress pattern for both versions of the day and night dress challenge run by Elizabeth. The pattern is easy to sew together and the clever use of the bust dart in the side front panel gives the dress a crisp and neat finish. I used the pattern as it is for the day dress and for my night LBD look I made fitting changes in the side seams but also in the seams of the center front panel, center back panel and side front panels. The day dress version is made of sweater fabric and the LBD version of Punte di Roma.

Note: the Ludivine dress pattern is no longer available.

RDC Ludivine dress pattern

RDC Ludivine dress pattern – the pattern

RDC Ludivine dress pattern is available as a free pattern at République Du Chiffon. In the past the French designer of République Du Chiffon was running a contest each year. The winning design was then transformed into a pattern. The Ludivine dress was one of them. It was released in 2013. It’s a kind of shift dress and therefore perfect as a basic dress that every wardrobe should have. The clever part of this pattern is the way how the bust dart is used in the side front pannel.

RDC Ludivine dress pattern – the day dress version

My day dress version of the RDC Ludivine dress pattern has some added interesting details. The details are black faux leather piping and exposed zippers in the sleeves. I decided to use sweater fabric so the dress would first of all be comfortable to wear. It’s still winter in the Netherlands and in combination with my Opal cardigan it will make a great office wear. I can easily transform the dress for birthday party by adding this small black bow. The bow is made of a small leftover piece of the Punte di Roma using the wrong side of the fabric. My day dress is almost finished now and most of all it fits and looks great.

RDC Ludivine dress pattern RDC Ludivine dress pattern

RDC Ludivine dress pattern – the night dress version

The night dress version is like I said already a LBD. I’ve already told a few times that the LBD is my favourite dress type. A LBD is in my opinion first of all such a great wardrobe builder. The RDC Ludivine dress pattern is therefore perfect to use for a LBD. I decided to add no extra details to the dress and let the fabric and design do the work because in this case less is more. My LBD version of the RDC Ludivine dress pattern is also just like the day dress almost ready. In one of my next post I will show both dresses and also write more about the changes and alterations I’ve done.

RDC Ludivine dress pattern – de day and night dress uitdaging

Ik besloot om het RDC Ludivine dress patroon te gebruiken om beide jurken voor de day and night dress challenge versies te maken. Elizabeth introduceerde deze uitdaging enige weken geleden. Het patroon is relatief eenvoudig in elkaar te zetten en de verwerking van de bustenaad zorgt voor een mooie afwerking. Ik veranderde niets aan het patroon voor de dagjurk. Mijn avondversie is meer getailleerd en daarvoor nam ik de zijnaden maar ook de naden van de voor- en achterpanden in. De dagversie is gemaakt van sweater stof en de LBD version van Punte di Roma.

RDC Ludivine dress pattern RDC Ludivine dress pattern

RDC Ludivine dress pattern – het patroon

RDC Ludivine dress pattern is een gratis patroon van République Du Chiffon. République Du Chiffon schreef tot 2014 ieder jaar een wedstrijd uit. Je werd uitgenodigd om een ontwerp te maken. Het winnende ontwerp werd dan door de Franse ontwerpster omgezet naar een patroon. De Ludivine dress was er een van. Het patroon van deze jurk werd uitgebracht in 2013. De jurk heeft een rechte lijn en wordt wel ook wel een shift dress genoemd. Dit type jurk is prima geschikt als basisstuk voor een garderobe. De bustenaad is op een interessante wijze in het voorzijstuk verwerkt en zorgt voor een mooie afwerking.

RDC Ludivine dress pattern

RDC Ludivine dress pattern – de dagversie

De dagversie heeft een paar toegevoegde details. De nepleren piping en zichtbare ritsen in de mouwen zorgen voor extra accenten. Ik besloot sweater stof te gebruiken omdat het in de eerste plaats prettig draagt. Daarnaast is het nu winter in Nederland en in combinatie met mijn Opal cardigan is het een geweldige combinatie voor overdag. Ik kan het daarnaast eenvoudig aanpassen voor een verjaardag door een strikje op te spelden. Het strikje is gemaakt van een klein restje Punte di Roma. Ik heb de verkeerde kant ervoor gebruikt. De dagversie is bijna klaar maar het meest belangrijke is dat het past en leuk staat.

RDC Ludivine dress pattern

RDC Ludivine dress pattern – de avondversie

Ik vertelde al dat een LBD mijn favoriete jurk is. Een LBD is in mijn ogen iets wat niet mag ontbreken in een garderobe. De RDC Ludivine dress patroon is daarom ook perfect om er een LBD van te maken. Ik besloot om geen details aan deze jurk toe te voegen maar de jurk wel meer te tailleren. Het aangepaste patroon en de stof zorgen ervoor dat de jurk voldoende spreekt omdat in dit geval less is more. Mijn LBD versie van de RDC Ludivine dress pattern is ook bijna klaar net zoals de dagversie. Een van mijn komende blogberichten zal gaan over de veranderingen en aanpassingen die ik gemaakt heb.

4 Comments on RDC Ludivine dress pattern

  1. I love this dress! Both versions suit you well and I also appreciate your alteration notes. It seems, however, that the pattern is not available. I searched the RDC site with no success.
    Thanks so much for sharing these two great makes!

    • Thank you so much Marie. When I wrote the blog post it still was. I’ve tried it and also experienced that the pattern is no longer available. So sorry for that.

    • Thank you Sue. Both dresses will be revealed on my blog Friday 13 January. This pattern is so gorgeous and really lovely and easy to sew together. I hardly can’t believe it’s free.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.