Storm Dennis zorgde dit weekend voor onstuimig weer aan de kust van Nederland met daarnaast veel regen. Niet echt weer om naar buiten te gaan. Van de week kwam een goede vriend van ons langs met een verzoek. Hij kocht onlangs een nieuw jack met maar één binnenzak en miste een tweede binnenzak. Hij wilde deze gebruiken voor zijn telefoon en omdat hij weet dat ik dergelijke klusjes een uitdaging vind vroeg hij mij of ik er zin in had. Graag met rits en of ik gelijk even de al bestaande binnenzak wilde repareren want daar was de naad al van los. Maar hoe pak je dat nu aan: een Binnenzak maken in bestaande jas? Een zoektocht naar een handleiding op internet leverde niet op.

Binnenzak maken in bestaande jas

Binnenzakken en dameskleding

Wie wel eens een damesjas koopt zal merken dat in de meeste jassen tegenwoordig wel een binnenzak zit maar zelden in colberts. Wie zelf kleding maakt zal merken dat er bijna geen patronen te vinden zijn waarbij er wordt aangeven waar er een binnenzak gemaakt kan worden indien je dat wenst. De RDC Manteau Gerard en de Fashion Style blazer zijn voorbeelden van patronen die zonder binnenzakken ontworpen zijn.

Stofkeuze voor de binnenzakken

Binnenzakken worden meestal gemaakt van voeringstof. Ik vind dit persoonlijk niet de beste stofkeuze. Voeringstof is naar mening veel te kwetsbaar voor veelvuldig portemonnee instoppen en er weer uithalen. Ik maak ze dan ook liever van katoen. Oude overhemden en restanten stof van bloesjes en overhemden zijn er prima geschikt voor en zo heb je straks ook nog binnenzakken met een leuk printje.

Binnenzak maken met rits

Voorbereidingen

Belangrijk is eerst dat je vaststelt of de binnenvoering los zit van de buitenkant anders wordt het echt een uitdaging. Met een tornmesje maakt je een flinke opening in de zijnaad van de voering. Ik bind altijd de draden af zodat de opening niet groter wordt.

opening in zijnaad jasvoering

Zorg er wel voor dat de opening voldoende groot is dat je jezelf voldoende ruimte verschaft om te werken. Meet de rits op die je wilt gaan gebruiken en maak de lap voor de binnenzak 3 centimeter breder. Als je geen passende rits kunt vinden kun je de gekochte rits ook passend maken.

Het stikwerk voor Binnenzak maken in bestaande jas

Je gaat nu te werk alsof je een standaard paspelzak stikt. Ik maakte geen gebruik van aparte lapjes maar alleen de lange lap die ik geknipt heb. Daarnaast wordt deze lap aan de binnenkant om de rits en de ingeknipte gestikte rechthoek geslagen zodat deze ook nog eens netjes afgewerkt zijn.

rits afwerking pastelzak

Deze ‘Binnenzak maken in bestaande jas’ tutorial met foto’s laten zien hoe ik te werk ben gegaan. Ik ben er ongeveer 2 uur mee bezig geweest. Een brede glimlach van onze vriend en duizenden bedankjes lieten zien hoe gelukkig hij ermee is.

Binnenzak maken in bestaande jas

Ik ben zo tevreden met deze manier van een binnenzak stikken dat ik het een volgende keer ook ga gebruiken als ik een nieuw jasje maak.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.