Label: review

Fibre Mood versus LaMaisonVictor

Laat ik met het goede nieuws beginnen: Ik heb ondertussen beide bladen in mijn bezit. Zo tekende ik vooraf in voor het eerste nummer van Fibre Mood en heb ik sinds kort een abonnement op LaMaisonVictor. Beide bladen gaven een bericht dat het nummer verzonden was en toen begon het wachten. Ik besloot zowel op Instagram als Facebook te reageren waar ik ook zag dat ik niet de enige was. Fibre Mood kwam met een reactie en was bereid een vervangend exemplaar toe te sturen. Echter LaMaisonVictor gaf taal nog teken. Geduld is een schone zaak en uiteindelijk lag Fibre Mood na bijna twee weken op de mat en LaMaisonVictor deed er ruim een week over.

Fibre Mood versus LaMaisonVictor

(meer…)

Elle Puls ShirtBOX

Elle Puls is een Duitse onafhankelijke patroonontwerper. Ik heb al meerdere patronen van haar gemaakt maar ook getest. Elle Puls levert ook patronen voor een langere lichaamslengte wat super handig is zeker als je vaak lengtes moet aanpassen. De naad/zoom constructie van de Tunika Elle heb ik zelfs al twee keer gebruikt bij een ander patroon. De eerste keer was bij de Closet Case Kalle shirt en de tweede keer bij de refashion van de LMV Carrie jurk. Deze keer testte ik weer een patroon: het Elle Puls ShirtBOX.

Elle Puls ShirtBOX

(meer…)

Louis Hoeks – Jan Schaefer

Het boek is onderverdeeld in vijf hoofdstukken die de vijf belangrijkste periodes van zijn korte leven, hij werd slechts 53 jaar, markeren. Het boek bevat veel informatie en citaten maar leest toch als een trein. Jan Schaefer was een kleurrijk politicus. Zijn uitspraak ‘in gelul kun je niet wonen’ deed hij in de Tweede Kamer. Deze uitspraak werd later vervangen door ‘in geouwehoer kun je niet wonen’. Hij woonde bijna zijn hele leven in Amsterdam. Jan Schaefer had een uitgebreid netwerk. Onder zijn netwerk bevonden zich naast politici ook bekende Amsterdammers als Maup Caransa en Lou Lap. Ik heb geen moment de neiging gehad het boek weg te leggen en zal hier in het kort iets weer geven uit Louis Hoeks – Jan Schaefer.

Louis Hoeks - Jan Schaefer

(meer…)

Johan Cruijff Mijn Verhaal

Johan Cruijff Mijn Verhaal is een boek waarin Johan Cruijff zijn levensverhaal liet optekenen door de journalist Jaap de Groot. Johan Cruijff is misschien wel de bekendste Nederlander. Zelfs als je geen voetbalfan bent weet je over wie het gaat. Naast misschien wel de beste speler aller tijden was hij ook onnavolgbaar met zijn uitspraken. In onze boekenkast staan zeker nog drie andere boeken waarin Johan Cruijff een rol speelt. ‘Toeval is logisch’, ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ en ‘Uitspraken’. Deze drie boeken belichten wel iets anders dan zijn levensverhaal. Ze zijn vooral prima te gebruiken als je cursus geeft en op zoek bent naar en quote om je verhaal kracht bij zetten.

Johan Cruijff Mijn Verhaal

(meer…)

Alice Munro Lief Leven

Alice Munro Lief Leven is een korte verhalen bundel. Ik kreeg dit boek in januari cadeau van vrienden toen zij bij ons kwamen eten. Ik kende de schrijfster niet. Dit zal wel voortkomen uit het feit dat ik amper korte verhalen bundels lees. Alice Munro is een Canadese auteur en staat bekend als schrijfster van moderne korte verhalen. Zij won in 2013 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Alice Munro Lief Leven

(meer…)

Anna Levander’s politieke thriller trilogie Morten

Anna Levander’s politieke thriller trilogie Morten is een mondvol maar dat past ook wel bij deze recensie. Het gaat hier om drie boeken die het de opkomst en neergang beschrijven van de ambitieuze politicus Morten Mathijsen. Ik heb de drie boeken al enige tijd uit, maar nog niet aan de recensie toegekomen. Het eerste deel van deze trilogie werd weggeven door de openbare bibliotheken van Nederland tijdens ‘Nederland Leest’ 2016 campagne. In het verleden werd voor een specifiek boek gekozen maar vanaf dit jaar zal het een thema zijn. Voor 2016 was dit politiek. Naast ‘Morten’ was er ook nog ‘Heer van de Vliegen’ van William Golding en ‘Liefde en Schaduw’ van Isabel Allende.

Anna Levander’s politieke thriller trilogie Morten

Wie is Anna Levander

Anna Levander is het pseudoniem van journalistenduo Annet de Jong, journaliste bij De Telegraaf en Dominique van der Heyde, politiek verslaggeefster bij NOS/Nieuwsuur. Beide dames weten dus wel het een en ander van schrijven en de ins en outs van de Haagse politiek.

Anna Levander’s politieke thriller trilogie Morten

(meer…)

Hun beloofde land

Hun beloofde land is het verhaal van Ian Buruma’s grootouders Bernard Schlesinger en Winifred Regensburg. Beide groothouders zijn in Londen geboren. Zij waren de kinderen van Duits-Joodse immigranten die aan het eind van de negentiende eeuw naar Engeland emigreerden om carrière te maken als beurshandelaren in Londen-City. Het boek verhaalt over de belevenissen van beide grootouders tijdens de twee wereldoorlogen. Ian Buruma heeft hiervoor de briefwisseling gebruikt van zijn grootouders. Zijn grootouders schrijven elkaar vrijwel elke dag als zij door twee wereldoorlogen voor lange tijd van elkaar gescheiden zijn.

Hun beloofde land Hun beloofde land

(meer…)

Overspel

Overspel is een boek geschreven door Paulo Coelho. Ik heb al meer boeken van deze schrijver gelezen en de titel intrigeerde mij. De cover ziet er prachtig uit met de rode kersen. Het boek werd afgerekend en ging dus mee naar huis.

Overspel – de inhoud

Linda is de hoofdpersoon in dit boek. Zij heeft alles wat haar hartje begeert. Een man die veel van haar houdt, twee kinderen, een prachtige woning en een leuke baan als journaliste. En toch knaagt er iets aan Linda. Zij ervaart haar huidige leven als een sleur en is ook depressief. De spanning en uitdaging is weg maar dat verandert als zij Jacob, een oude jeugdliefde, ontmoet. Jacob is ondertussen een succesvol politicus en net als Linda getrouwd.

Overspel

(meer…)

Je hebt wel iets te verbergen

Je hebt wel iets te verbergen is een boek dat gaat over je privacy op sociale media. Wat er gebeurt als je iets op zoekt op internet of rond loopt met je telefoon. Wat gebeurt er met je gegevens en wie wordt er wijzer van.

Je hebt wel iets te verbergen – het boek

Je hebt wel iets te verbergen is prima te lezen. Het boek is goed opgebouwd en geeft goede informatie over wat er met je gegevens gebeurt. Aan de hand van voorbeelden, anekdotes en verhalen wandel je van het ene onderwerp naar het ander. De twee schrijvers van het boek gaan langs bij diverse deskundigen die een en ander nader toelichten.

Je hebt wel iets te verbergen

(meer…)

Nergens thuis in het huis van mijn vader

Nergens thuis in het huis van mijn vader – de schrijfster

Nergens thuis in het huis van mijn vader is geschreven door Fatima-Zohra Imalayen. Zij schreef dit boek onder de pseudoniem Assia Djebar. Imalayen werd geboren in Cherchell een havenstadje 89 km ten westen van Algiers in Algerije. Zij was een schrijfster, vertaalster, filmregisseuse en historica. Zij behoort tot een Berber familie. Haar vader was leraar Frans, die haar stimuleerde om verder de studeren. In 1957 verscheen haar eerste roman ‘La Soif’ (‘De Dorst’). ‘Nergens thuis in het huis van mijn vader’ verscheen in 2007 in het Frans onder de titel ‘Nulle part dans la maison de mon père’. Imalayen overleed in 2015 in Parijs.

Nergens thuis in het huis van mijn vader Nergens thuis in het huis van mijn vader

(meer…)

Nooit alleen

Nooit alleen – Maandgeschenk tijdens het Spannende Boek

Nooit alleen is een uitgave uit 2013. Het boekje werd cadeau gedaan tijdens de Maand van het Spannende Boek als er voor tenminste € 12,50 aan boeken werd besteed.

Nooit alleen – Loes den Hollander

Loes den Hollander is de schrijfster van Nooit Alleen. Na haar pensionering in 2006 begon zij met het schrijven van literaire thrillers. ‘Vrijdag’ verscheen in datzelfde jaar. Ze produceert aardig wat werk. Tot nu toe staat de teller op twintig thrillers, een roman, drie bundels met korte verhalen en drie novelles. Dit boekje vond ik bij Dorcas, een goede doelen winkel.

Nooit alleen

(meer…)

Moedervlekken

Moedervlekken – de start van het boek

Moedervlekken is een boek over de psychiater Oscar Kadoke. Oscar Kadoke werkt bij de noodcrisisdienst. Hij probeert suïcidale mensen voor het leven te behouden. Het boek beschrijft de periode tussen augustus en de daarop volgende herfst. In die korte tijd gebeurt er veel. We leren Kadoke kennen als hij op bezoek gaat bij zijn moeder. Zijn moeder wordt verzorgd door twee Nepalese verzorgsters. Een van de twee verzorgsters doet de deur voor Kadoke open als hij aanbelt. Zij is slechts gekleed in een omgeslagen handdoek. Kadoke wordt spontaan verliefd op haar en in de badkamer wordt de liefde bedreven. Deze daad blijft niet zonder gevolgen.

Moedervlekken

(meer…)

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt – het boek

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt is het verslag tijdens de opsluiting van Van Oldenbarnevelt geschreven door Jan Francken en hertaald door Thomas Rosenboom. Jan Francken was de knecht van Johan van Oldenbarnevelt. Hij stond hem bij tijdens zijn gevangenschap in 1619 op het Binnenhof te Den Haag. Van Oldenbarnevelt vraagt Jan Francken bij hem te blijven tot het bittere einde. Francken bleef bij hem tot zijn dood door middel van de guillotine.

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt – de opsluiting

Van Oldenbarnevelt wordt op 29 augustus 1618 bij prins Maurits ontboden. Hij weet dan ook niet wat hem overkomt als hij wordt opgesloten. Grotius en Hogerbeets zijn ook opgesloten. Het duurt enige tijd voor hij voor de eerste keer gehoord wordt. De periodes tussen de volgende verhoren zijn ook lang. Van Oldenbarnevelt kent de rede van zijn opsluiting niet. Hij meent dat hij in zijn rol als landsadvocaat van de Republiek altijd het land naar eer en geweten heeft gediend. De opsluiting valt hem zwaar. Van Oldenbarnevelt is op het moment van opsluiting 71 jaar. Tijdens zijn opsluiting weet Van Oldenbarnevelt via diverse kanalen op de hoogte te blijven van het wel een wee van zijn gezin. Veel wordt onderschept. Ook de verborgen correspondentie wordt na de terechtstelling gevonden. Behalve het verslag van Jan Francken is er waarschijnlijk niets bewaard gebleven van de opsluiting van Van Oldenbarnevelt.

(meer…)

Dertig Dagen

Dertig Dagen – het boek

Dertig dagen is geschreven door Annelies Verbeke. In de dertig hoofdstukken die dit boek heeft, beschrijft zij dertig op een volgende dagen uit het leven van Alphonse beschrijft. Het boek begint met 30 en telt af naar 1. In hoofdstuk 30 maken we kennis met Alphonse. Alphonse is afkomstig uit Senegal en woont met zijn partner op het Vlaamse platteland van West-Vlaanderen. Hij is schilder, stukadoor en behanger. Hij geeft zijn klanten kleuradvies en terwijl hij zijn werk doet luistert hij naar hun verhalen. Zo probeert hij twee ruziënde buren weer tot elkaar te brengen en helpt hij een oudere dame van de geest van haar overleden broer af.

Dertig dagen

(meer…)

Moord op de tramhalte

Wij kochten het boek ‘Moord op de tramhalte’ tijdens een wandeling in onze winkelstraat. We liepen langs de boekwinkel waar voorbereidingen werden getroffen voor een signeersessie. Joop van Riessen, de auteur van dit boek, geeft er de voorkeur aan om buiten te staan. Wij passeerden de boekwinkel en raakten geïnteresseerd in de activiteiten. Wij kwamen hierdoor in gesprek met Joop van Riessen. Hij verteld iets over zijn laatst verschenen boek waarop mijn man besloot het boek aan te schaffen. Joop van Riessen signeerde het boek waarna wij rekenden af.

Moord op de tramhalte

(meer…)

Als Broer en Zus

Als Broer en Zus werd geven als een geschenk boekje in 2005 tijdens de maand van het Spannende Boek. Het is geschreven door René Appel. Lezers worden elk jaar in juni dan op spannende boeken zoals detectives en thrillers geattendeerd en bestaat sinds 1989. Ik vond dit boekje in een boekenkofferruil actie. Een boekenkofferruil is een actie waarbij er ergens een koffer staat met boeken. Jij levert een boek in en neemt een ander mee.

Als Broer en Zus

(meer…)

Camera Obscura

Ik besloot de Camera Obscura na een optreden van Herman Pleij in DWDD te herlezen. Herman Pleij hield daarin een pleidooi voor de Max Havelaar van Multatuli. Beide boeken stonden op mijn boekenlijst van de middelbare school. Beide boeken zijn gelezen, het verslag gemaakt en daarna volgde de bespreking. Mijn Nederlandse leraar had wel enig begrip voor het feit dat deze boeken ons niet erg zouden aanspreken. Hij voorspelde ons echter dat er een dag zou komen dat we de boeken wederom uit de kast zouden halen en zouden herlezen. Al dus geschiedde. Nu is dit niet de enige rede. Zo wonen wij in de omgeving van de Hout, zoals de Haarlemmerhout meestal wordt aangeduid. Een van de verhalen speelt in de Hout. Ter nagedachtenis van Hildebrand staat er in de Hout een beeldengroep met enkele personages uit de Camera Obscura. Ik passer deze beeldengroep met enige regelmaat. Ik besloot maar weer eens kennis te maken met deze personages. En zo pakte ik hetzelfde boek dat ik toentertijd gelezen had weer uit de boekenkast.

Camera Obscura

(meer…)

Het einde van de rode mens

Het einde van de rode mens is geschreven door Svetlana Alexijevitsj. Zij is in 1948 geboren in Oekraïne en groeide op in Wit-Rusland. Haar eerste boek ‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’ verscheen in 1983. In dit boek vertellen vrouwelijke Sovjetveteranen uit de Tweede Wereldoorlog hun verhaal. In oktober 2015 werd de Nobelprijs voor de literatuur aan haar toegewezen. De motivatie van het comité luidde: “voor haar meerstemmige werk, een monument voor lijden en moed in onze tijd”.

Het einde van de rode mens

(meer…)

Ik kan kostuumnaaien

Ik kan kostuumnaaien

Onze oudste dochter kwam enkele dagen geleden met het boek: ‘Ik kan kostuumnaaien’ thuis. Het is een prachtig geïllustreerd boek met ouderwets taalgebruik en spelling. Dit exemplaar is de derde druk en is uitgegeven in 1910. Het begint al met het titelblad: de uitleg onder de titel van het boek en de vogel met de tekst. Het is genaaid, gebonden en de band is van linnen. De voorplaat geeft een goed beeld van de tijd: veel handwerk en wat naaimachinewerk. Het boek was bedoeld voor zowel de geoefende naaister als voor zij die niet of nauwelijks naald en draad konden hanteren.

(meer…)

Jagtlust

Jagtlust is een boek geschreven door Annejet van Zijl. In dit boek beschrijft zij het leven van Fritzi die gedurende de jaren vijftig en zestig in villa Jagtlust woonde. Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en stuurde af in massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een masterstudie International Journalism in Londen. Korte tijd daarna weer zij redactrice bij HP/De Tijd, waar zij artikelen ging schrijven over bijzondere gebeurtenissen en personen.

boek Jagtlust

(meer…)

Judas

Judas is geschreven door Amos Oz. De schrijver woont in Israel en is ook journalist en professor in de literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit in Be’er Sheva. Sinds 1967 maakt hij zich sterk voor een twee-staten oplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict. Op 6 mei 2008 ontving hij van de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat Algemene Verdiensten.

Judas

(meer…)

Boekenweekgeschenk Broer

Boekenweekgeschenk Broer is geschreven door Esther Gerritsen. Sinds 2002 is dat dan in 2016 eindelijk weer eens een vrouw. Vanaf 1947 kreeg het boekenweekgeschenk de vorm die wij nu kennen, waarbij een auteur het geschenk schrijft. Van de tot nu 71 verschenen boekwerkjes werden er slechts 15 door een vrouw geschreven. In 2000 debuteerde Esther Gerritsen met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. De hoofdpersonen van Esther Gerritsen lijken nooit precies te zijn wie ze denken dat ze zijn.

(meer…)

Boekenweek essay ZINK 

Boekenweek essay ZINK Boekenweek essay ZINK is geschreven door David Van Reybrouck. Het thema is van 2016 was ‘Duitsland; was ich nog zu sagen hätte’. David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2001 debuteerde hij met De plaag en in 2010 verscheen Congo, dat bekroond werd met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012.

(meer…)

De voedselmachine

De voedselmachineDe voedselmachine is geschreven door de Duitse Giulia Enders. Giulia Enders heeft medicijnen gestudeerd en werkt momenteel aan haar haar proefschrift over de bacterie Acinetobacter baumannii, dat wondinfecties en bloedvergiftiging kan veroorzaken bij mensen. Als kind had zij last van een lactose-intolerantie. Zo begon zij in haar tienerjaren te experimenteren door bepaald voedsel niet meer te eten of te gebruiken, zoals zuivel en niet-biologisch vlees. Haar aanpak pakte positief uit en zij besloot na het afronden van de middelbare school medicijnen te gaan studeren.

(meer…)

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg geschreven door Rodaan Al Galidi beschrijft het verhaal van Semmier Kariem. Gisteren was hij te gast bij Adriaan van Dis. Dit programma is één keer per jaar en wordt uitgezonden aan de vooravond van de Boekenweek. Het was een boeiend interview. Naast schrijver is Rodaan Al Galidi ook dichter.

Hoe ik talent voor het leven kreeg - Rodaan Al Galdi

(meer…)

Misschien een verleden tijd

Misschien een verleden tijd geschreven door Barend Linders gaat over zijn vader, Mathieu Linders. Mathieu Linders, was leraar Grieks. Op latere leeftijd trouwt hij met Paula van Wayenburg en samen met haar krijgt hij vijf kinderen, waarvan Barend de middelste is.

misschien een verleden tijdHerkomst familie Linders

De familie Linders komt van oorsprong uit België. Zijn overgrootvader trok als marskramer langs de deur en had vanaf ongeveer 1860 een kruidenierswinkel in Puttershoek. Mathieu wordt in 1891 geboren als eerste zoon. Er zullen er nog zes volgen. Voor zijn lagere schoolopleiding gaat hij naar een katholiek internaat en vervolgens het Canisius college in Nijmegen voor het gymnasium als interne leerling.

Studie klassieke talen

Na het behalen van zijn gymnasium diploma kiest hij voor de studie klassieke talen aan de universiteit van Leiden. De eerste Wereldoorlog staat voor de deur en ook Mathieu wordt opgeroepen. Gelegerd in Leiden heeft hij volop kans Nieuwgrieks door te studeren. In 1918 op de laatste dag van januari slaagt hij voor zijn doctoraal examen in de klassieke letteren. Vlak voor de wapenstilstand gaat hij met verlof en krijgt een tijdelijke aanstelling aan een lyceum in den Haag. Deze wordt in 1919 verlengt en Mathieu vertrekt via Rome voor een studiereis naar Griekenland. Na zijn terugkeer een aanstelling in den Haag wordt het uiteindelijk een vaste aanstelling aan het Ignatiuscollege in Amsterdam als leraar Grieks en Latijn.

De moeder

Paula van Wayenburg, de moeder van Barend groeit op aan het Wilhelminapark in Haarlem. Zij zal na drie klassen H.B.S. de school verlaten en kleuterleidster worden. Ook heeft zij religieuze idealen en zal tot drie keer proberen toe te treden tot een klooster. Tijdens een verblijf in de Maria Stichting in Haarlem komt Mathieu Linders bij haar ziekenbezoek en dit zal de start zijn van hun relatie.

Huwelijk

Op 21 december 1938 treden zij in het huwelijk. Het leeftijdsverschil is 12 jaar. Na hun huwelijk en huwelijksreis in Zwitserland gaan zij wonen in Amstelveen. Het prille geluk wordt overschaduwd door de algehele mobilisatie en Mathieu wordt gelegerd in Hillegom. Paula is ondertussen zwanger van hun eerste kind en bevalt op 21 februari 1940 van Hans. Er wordt veel heen en weer geschreven in die tijd. Mathieu probeert zo zijn vrouw met raad en daad bij te staan en zal enige tijd na mei 1940 gedemobiliseerd worden en pakt het leerschap weer op. Een bombardement op de woonwijk Bezuidenhout in de Haag en een opmerking van Mathieu hierover zal na de oorlog leiden tot een schorsing als leraar. Na een paar maanden wordt deze schorsing weer opgeheven.

Na WOII

Na de oorlog gaat het leven door. Mathieu is dol op zijn kinderen en gaat dagelijks op zijn damesfiets naar het Ignatiuscollege in Amsterdam om daar les te geven. Aan zijn stuur zit een kleintasje zodat hij onderweg nog war proefwerkjes kon nakijken. Bijles geeft hij aan huis.

Het is een ontroerend boekje waarbij Barend terug kijkt en een beeld schetst van zijn vader, het huwelijk van zijn ouders en hoe Barend en zijn broers en zusje opgroeide. Het geeft daarnaast ook een beeld van een tijd: geboren als katholiek, opgroeien in negentiende eeuw, studeren aan het begin van de twintigste eeuw, tijdens twee wereldoorlogen dienen als soldaat, trouwen, kinderen grootbrengen en langzamerhand het geloof zien afkalven.

Nederland leest 2015 A.L. Snijders

Nederland leest 2015 A.L. SnijdersElk jaar staat de maand november voor ‘Nederland leest’ waarbij het accent ligt op het onder de aandacht brengen om boeken te lezen. 2015 was de tiende editie en elke provincie had zijn eigen versie dat jaar. In de afzonderlijke editie schreef de Commissaris van de Koning van de betreffende provincie het voorwoord. De uitgave van dit jaar is geen compleet verhaal of roman, zoals voorgaande jaren met bestaat uit een selectie van korte verhalen. A.L. Snijders is de samensteller van deze uitgave en en staat bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, ook wel bekend als ‘zkv’. De bloemlezing bestaat uit veertig verhalen, die Snijders geheel naar eigen smaak kon kiezen en naar zijn mening een goed beeld geven van Nederlandse literatuur. De bundel per provincie bevat naast het eerder genoemde voorwoord van de Commissaris van de Koning ook een aantal korte verhalen die betrekking op de betreffende provincie en aangedragen zijn door de medewerkers van de bibliotheken.

(meer…)

Blijven Ademhalen Hedi de Vree

Uit nieuwsgierigheid besloot ik ‘Blijven Ademhalen’ geschreven door Hedi de Vree te kopen. De titel intrigeerde me. Hoe vaak zeggen we niet tegen elkaar in moeilijke periodes ‘blijven ademhalen’. Het boek is vlot geschreven zonder dat je het gevoel krijgt te maken te hebben met iemand die door een ongelukkig periode in haar leven gaat.

The book ‘Blijven Ademhalen’ by Hedi de Vree made me curios and I decided to buy it. The title intrigued me. How often do we say to each other in difficult times ‘blijven ademhalen’ (‘keep breathing’0. The book is well written without having to create the feeling to have someone who is going through an unhappy period in her life.

(meer…)

The Help – een Keukenmeiden roman

Our youngest daughter gave me this book almost two years ago. When I saw the title I expected a book from the Bouquet series, $1 romance book. It disappeared up the pile under my bed.

Dit boek kreeg ik van onze jongste dochter ruim anderhalf jaar geleden. Het verdween op de stapel onder mijn bed.

(meer…)

Het Bezoek Hila Bloem

Het bezoek Hila BlumTwo amorous young Israelis are going to Paris for a few days. Her beloved one has given it to her as a gift for her birthday. The holiday ends with a visit to the opera, followed by a dinner at the prestigious restaurant La Soupière d’Or on the last evening in Parijs.

Twee verliefde jonge Israëliërs gaan voor een paar dagen naar Parijs. De vrouw heeft de reis cadeau gekregen van haar geliefde voor haar verjaardag. Het tripje wordt afgesloten met een bezoek aan de opera met aansluitend een etentje in het prestigieuze restaurant La Soupière d’Or.

(meer…)

Magdalena by Maarten ’t Hart

So over the years I’ve read quite a few books by Maarten ’t Hart. The first was ‘Een Vlucht Regenwulpen’. In Magdalena Maarten makes an effort to describe his mother Lena.

Zo de jaren heb ik nogal wat boeken van Maarten ’t Hart gelezen. De eerste was ‘Een Vlucht Regenwulpen’. In Magdalena doet Maarten een poging zijn moeder Lena te leren kennen.

(meer…)

Amsterdam


There’s a kind of line in the books have being reading lately. When I finished
‘Dit kan niet waar zijn’ my next book was ‘Amsterdam’ by Russell Shorto.

AmsterdamWhen the VOC was founded they needed money to finance this venture. They came up with the idea to let people buy shares. This was the first time that a new venture was raising money. Everyone could buy this shares and as a owner of this shares you also could sell them to someone else. After a while the first scandal in the share trade occurred.

Er zit een soort lijn in de boeken die ik de laatste tijd gelezen heb, Na het uitlezen van ‘Dit kan niet waar zijn’ begon ik aan ‘Amsterdam’ van Russell Shorto. Bij de oprichting van de VOC was er geld nodig om de onderneming te financieren en men deed dit met de uitgifte van aandelen, die iedereen kon kopen, maar ook weer kon verhandelen. Het duurde niet lang voor het eerste schandaal in aandelenhandel ontdekt werd.

(meer…)

Dit kan niet waar zijn

After reading Flash Boys, I decided to put the book “Dit kan niet waar zijn” (Swimming with sharks)mby Joris Luyendijk on my reading list. On September 15, 2008, the US bank Lehman Brothers went bankrupt and then the world went into a financial crisis. Like most people Joris Luyendijk know little of the way how banks do operate. Joris Luyendijk went in 2011 to London to setup a ‘banking blog’ for the British newspaper The Guardian on the Guardian on their website. This blog enables him to come in contact with employees of the city banks. Gradually he peels off the structure of the bank and learns more about the structures behind the financial activities of banks. The employees of the banks have strict confidentiality. The conversations that Joris Luyendijk had have with them are therefore anonymous. Only he shall never speak with the highest top. 

Na het lezen van Flashboys besloot ik het boek “Dit kan niet waar zijn” van Joris Luyendijk ook te lezen. Op 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet waarna de gehele wereld in een financiële crisis belandde. Net zoals de meeste mensen weet ook Joris Luyendijk weinig van de manier waarop banken opereren. Joris Luyendijk vertrekt in 2011 naar Londen om voor de Britse krant The Guardian een ‘banking blog’ op de website van The Guardian op te zetten. Door deze blog komt hij in contact met medewerkers van banken. Gaandeweg pelt hij de structuur van de bank af om er op deze manier achter de financiële handel en wandel van banken te komen. De medewerkers van de banken hebben zwijgplicht en de gesprekken die Joris Luyendijk voert zijn dan ook anoniem. De echte top zal hij echter niet te spreken krijgen.

(meer…)

De IJsmakers

De ijsmakers written by Ernest van der Kwast was published in January of this year. I bought this book during the annual Boekenweek and placed it on my pile because I was already reading another book. It may be not a surprise but just like my fabric I also have a book stash. In the course of time I bought to much books and haven’t had and still not have always the time to read all the books. A while I decided to limit the purchase of books: reading to 2 books of my stash versus one new purchased book.

De ijsmakers van Ernest van der Kwast verscheen in Januari van dit jaar. Het boek kocht ik tijdens de Boekenweek en legde het op mijn stapel te lezen boeken. Net als bij stof heb ik ook een voorraad boeken verzameld in de loop der tijd. De aanschaf van boeken probeer ik te beperken: 2 ongelezen boeken versus 1 nieuw aangeschaft.

(meer…)

The Crown or The power of a nun

The crown by Nancy Bilyeau takes us back to May 1537. Joanna Stafford, a young novice nun, decides to leave Dartford Monastery to attend the execution of her nice at the stake in London. Her nice rebelled against Henry the 8th for his rol in the separation of The Church of England from The Roman Catholic Church. By doing so Joanna not only thereby breaks her vows, she also will be coming in a very difficult position.

De kroon is geschreven door Nancy Bilyeau. Het brengt ons naar mei 1537 wanneer a jonge novice non, Joanna Stafford, de executie op de brandstapel van haar nicht wil bijwonen, die rebelleerde tegen de scheiding van staat en kerk door Henry de Achtste. Door te vertrekken uit haar klooster breekt zij niet alleen met haar gelofte, maar zal ook in een moeilijke positie terecht komen.

(meer…)

Een duivel met een ziel Richard Osinga

IMG_1381Een duivel met een ziel by Richard Osinga is a book about the history of the French soldiers in Marokko. The first chapter begins with a meeting between Le Moine and Pisani during the first world war. Le Moine and Pisani are the two main characters in this book. They are French soldiers who were from 1909 to 1912 in Morocco to help the sultan with his fight against the various Berber tribes from the mountains. Besides the French army are helping the sultan in assisting him in his fight against the Berbers France also would like to  turn Morocco into a French colony.  Le Moine takes care off on a Berber Girl, called Ibtisam. Her mother was killed during a fight between the French soldiers and the Berbers. Ibtisam reminds him of his own little sister Colette, which is retarded. As he used formerly be responsible for his sister, he now feels a responsibility for this girl.

Een duivel met een ziel geschreven door Richard Osinga vertelt het verhaal van twee franse soldaten in Marokko. Het eerste hoofdstuk begint met een ontmoeting tussen Le Moine en Pisani tijdens de eerste wereldoorlog. Le Moine en Pisani zijn de twee hoofdpersonen in dit boek en zijn Franse soldaten die van 1909 tot 1912 in Marokko de sultan helpen met zijn strijd tegen de verschillende Berberstammen uit de bergen. Naast dat het franse leger de sultan helpt in zijn strijd tegen de Berbers wil Frankrijk graag een kolonie maken van Marokko. Le Moine trekt zich het lot aan van een Berbermeisje, Ibtisam genaamd, waarvan de moeder is omgekomen. Ibtisam doet hem denken aan zijn eigen kleine zusje Colette, die zwakbegaafd is. Zoals hij vroeger zich vroeger voor zijn zusje verantwoordelijk, zo voelt hij zich nu verantwoordelijk voor dit meisje.

(meer…)

Flashboys or how to make money with speed

IMG_1380

Flash Boys by Michael Lewis tells the story about the impact of computers programmed by smart nerds. They ensure that these computers are just a little, sometimes no more than a nanosecond, faster than the other. This little gape in time created by speed gives the “flash boys’ information just a little bit earlier and so they are able to make money with a deal without themselves really making a deal. The money they earn all disappears into the pockets of these “flash boys” and does not go to those who want to buy and sell. 

Flitshandel vertelt het verhaal over de invloed van computers geprogrammeerd door slimme nerds. Zij zorgen ervoor dat deze computers net even, soms niet meer dan een nanoseconde, sneller zijn dan de andere. Door deze voorsprong in snelheid zijn de zogenaamde “flash boys” in staat om in het kleine tijdsverschil dat zij hebben tussen een deal geld te verdienen, zonder dat zij zelf handelen. Het geld wat zij hiermee verdienen verdwijnt in de zakken van deze “flash boys” en gaat niet naar diegene die willen kopen en verkopen.

(meer…)

De Zomer Hou je ook Niet tegen

Today I finished reading the boekenweekgeschenk, De Zomer Hou je ook Niet Tegen by Dimitri Verhulst. The main character in this book is a man in his late 50. He takes a physically and mentally handicapped boy, who lives in a protected residential environment and becomes 16 the next day on a trip. He takes the boy to Provence and meanwhile tells him the story about the love between his mother and him. Provence, food and drink played a major role in the period of their love play. En route and in Provence the main character introduce the food and drink too the boy he used to share with his mother.

Dimitri Verhulst

Vandaag heb ik het boekenweekgeschenk, De Zomer Hou je ook Niet Tegen door Dimitri Verhulst, uitgelezen. De hoofdpersoon in dit boek is een man van eind 50, die op stap gaat met een lichamelijk en geestelijk gehandicapte jongen die in een beschermde woonomgeving woont en de volgende dag 16 jaar zal worden. Hij neemt de jongen mee naar de Provence en vertelt hem ondertussen de geschiedenis van de liefde tussen zijn moeder en hem. De Provence, spijs en drank speelden een grote rol in de periode waarin hun liefde speelde. Onderweg en in de Provence laat de hoofdpersoon de jongen ondertussen kennismaken met de spijs en drank die hij deelde met zijn moeder.

(meer…)