Bijna twee jaar geleden kwam de Iris Tee al eens voorbij. Een versie met een korte mouw stond toen al op mijn verlanglijstje. In de stoffen restanten stapel zaten diverse stukken van witte jersey afkomstig van het maken T-shirt voor manlief. Tijd dus weer om te puzzelen en er Forget Me Not short sleeved Iris Tee van te maken.
It’s almost two years ago that the Iris Tee was made. A short sleeved version was already plannend but the question was from what fabric. While searching for fabric Leia Top a large amount of white jersey were found too. It were leftovers from my husbands T-shirts that I’ve been making so over the years. Time to lay the Iris Top pattern pieces on the fabric and see if it’s doable.

Forget Me Not short sleeved Iris Tee

Waar maakte ik de Forget Me Not short sleeved Iris Tee van

Ik begon met de restanten te sorteren omdat de resten van diverse maakversies afkomstig zijn. Na het sorteren was het zoeken naar de stapel waar de Tee uitgemaakt kon worden. Uiteraard moest dit ook de stapel zijn met het minste stofverlies. Een idee waar ik al enige tijd meeloop is het stikken van 3D-letters op een kledingstuk.

Forget Me Not short sleeved Iris Tee

Dit shirt was  het perfecte kledingstuk om er kennis mee te maken. Zo koos ik voor NICE omdat dit woord redelijk eenvoudige letters heeft. Na een paar proefletters was ik klaar voor en besloot het woord op de rug te zetten. Nu de tekst gestikt was kon de Iris Tee in elkaar gestikt worden. Deze keer zat de moeilijkheidsgraad in de mouwplooien. Bij het patroon zit een uitstekende beschrijving. Dit zorgt ervoor dat ook deze korte mouw versie door iedereen met een beetje geduld prima kan maken.

What fabric did I used for the short sleeved Iris Tee

I’ve made so over the years many white T-shirts for my husband. This means that I also have leftovers. These leftovers are from various brands so this meant sorting. After this was done it was time to look for the pile to make the Iris Tee. This also had to be the pile with the least fabric loss. Something I also wanted to do was stitching 3D-letters on a garment.

Forget Me Not short sleeved Iris Tee

I chose for NICE because this word has fairly simple letters. After a few test stitching I stitched the word on the back. Next step was stitching the shirt together. Making the pleats is of course the difficult part of the Top but the pattern comes with excellent instructions. This makes the Iris Top with short sleeve doable by anyone with a little patience.

Tijd en Kosten

Tijd: Sorteren van de diverse witte jersey stoffen 1 uur; knippen 45 minuten; rijgen, stikken en afwerken 5 uur
Kosten: patroon was al eerder aangeschaft; alle gebruikte materialen komen uit voorraad

Forget Me Not short sleeved Iris Tee

Time: Sorting out the various stretch pieces 1 hour; cutting 45 minutes; basting, stitching and finishing 5 hours
Costs: pattern was already purchased; all other materials came from my stash

What did I learned from this project

Deze Forget Me Not short sleeved Iris Tee met 3D-letters was een avontuur. Niet zozeer het shirt maar wel het stikken van de 3D-letters. De 3D-letters zijn prima gelukt maar niet de keuze om ze te stikken op een fitted shirt. De baan met gestikte letters rekt niet mee. Komt er nog een volgend kledingstuk met 3D-letters? Zeker weten maar dan wel op een sweater.

Forget Me Not short sleeved Iris Tee

This short sleeved Iris Tee with stitched 3D-letters was a bit of an adventure. Stitching the shirt wasn’t a problem but the stitched 3D-letters are. The stitched 3D-letters hardly stretch so sewing them on a fitted shirt wasn’t a good idea. Will there ever be a next garment with stitched 3D-letters? Definitely yes but on a sweater. 

2 Comments on Forget Me Not short sleeved Iris Tee

  1. The subtle details make this such an elevated tee, the sleeves are very attractive – and so is the ‘nice’. Interesting how much there is to discover when trying a new technique!

    I hope you won’t mind if I mention that google translate is not 100%. I think the Dutch may be ‘Stoff’ which in sewing is usually fabric or material. Google has been giving you ‘dust’ which is usually a fine powder which settles on furniture etc… and requires cleaning.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.