Het verhaal van deze Sashiko mended jeans gaat terug naar juni 2022. Tijdens een rondwandeling roetsjte ik van een hoge wallenkant naar beneden. Gevolg een paar gaten en veel grasvlekken. De grasvlekken eruit krijgen met ossengalzeep lukte niet. Het resultaat was nog meer gaten en dunne plekken.
Nu was dit geen dure jeans maar ééntje afkomstig uit een goede doelen winkel. Een prima jeans dus om sashiko op te oefenen.
Mending of this jeans started in Augustus 2022. During a walk in June 2022 I slipped away on a steep sloop ending having holes and grass staines. I tried to remove the grass stains with a special soap. Sadly all the rubbing gave more holes and thin areas.
I bought this jeans in a charity shop just as a spare one. I decided to use it for my first sashiko mending attempts.

De eerste Sashiko steken

Ik begon met de twee gaten in de achterzak gevolgd door de dunne plek in één van de zijnaden. De jeans was nogal kort. Oplossing: de zomen eruit te halen en de pijpen aan de onderkant te laten rafelen. So far so good. Na de reparatie van het derde gat begon ik in te zien dat er wat moest veranderen. Deze jeans heeft nogal een grof weefsel. Gevolg het rafelt snel. Het reparatiestiksel van de gaten werd uitgehaald. Hierna werd er weer een iets ruimer reparatiestuk aan de verkeerde kant vastgezet. Met een kleine omslag en steekjes werd het te repareren gat aan het reparatiestuk vastgezet gevold door sashiko. Je kunt er ook voor kiezen om het reparatiestuk op de goede kant te gebruiken. Ook dat heb ik twee keer gedaan. 

Sashiko mended jeans

My first Sashiko mended jeans steps

I started with two holes in the back pocket followed by a thin area in one of the side seams. This jeans was also very short so I removed the hem and let it fray. So far so good until after the third repair the first two started to fray. The jeans is made of a poor quality jeans fabric that easily frays. The repairs were removed and another way of repairing was found. This time the fabric patch and the jeans were joined together with a small blanket stitch. I also gave the jeans fabric 0.5 centimeters folded edge. It’s also possible to sew the fabric patch on the right side of the jeans. This was done twice.

Sashiko mended jeans

Wat leerde ik van deze eerste Sashiko mended jeans

Iedereen zijn kleren gaan wel iets mankeren. Knopen opnieuw aanzetten, rits vervangen en natuurlijk gaten repareren. De eerste twee zijn redelijk eenvoudig en bijna altijd niet te zien. Bij gaten wordt het wat lastiger. Normaal repareer ik jeans met een machinale stopsteek. Terwijl ik op zoek was naar nog mooier machinaal stikwerk voor deze jeans liep ik tegen Sashiko aan. Het zag er zo leuk uit dat ik besloot deze jeans als proeflap te gebruiken. Wat is nu de deze jeans klaar is mijn ervaring met Sashiko? Mijn favoriet methode is de reparatiestof aan de binnenkant en ook kies ik een tweede keer voor blauwe tinten.

Sashiko mended jeans

My first ever Sashiko mended jeans 

Everyone’s clothes are need to be repaired while wearing. Buttons fall off, zippers that don’t function anymore and of course holes that need to be repaired. The first two are fairly easy to do and almost always invisible. With holes it becomes a little bit more difficult. I normally mend jeans with a darning stitch on my sewing machine. While I was looking for a more nicer machine darning stitch for these jeans, I came across Sashiko. It looked so beautiful that I decided to do my first Sashiko with these jeans. My first repaired jeans with Sashiko is ready to wear but what about my experience with Sashiko? My favourite method is with the repair patch on the inside. Another choice for the second Sashiko jeans repair will be yarn with blue tones.

Sashiko mended jeans

4 Comments on Sashiko mended jeans

    • Dank je wel. Het is erg leuk om te doen. Traditioneel mag je alleen wit garen gebruiken maar tegenwoordig kun je Sashiko in veel kleuren vinden zelfs gemêleerd. Ik wil in de toekomst bij een ander Sashiko project terug naar alleen wit garen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.