Het zomerse weer in Nederland is op zijn zachts gezegd een beetje teleurstellend: nat en fris. Zomerkleding komt dan ook nauwelijks uit de kast. Zo ontstond het idee om alvast iets voor de herfst te maken. Het zou misschien ook zomaar nu al eens gedragen kunnen worden. In de voorraad zat een lap groene Ponte di Roma. Prima geschikt voor een Schnittmuster Lounge Gianna hose.
We currently have a typical Dutch Summer. It looks a bit like Autumn. Rain and cold are filling our days. Summer clothes are hardly worn. It made me think to start making something for the coming season: Autumn. A green Ponte di Roma was found in my stash. Perfect for a Gianna pants.

Schnittmuster Lounge Gianna hose

Het ontwerp

Gianna hose is een stretch broek met een elastische tailleband en een nep ritssluiting. Smal gesneden met leuke details. Zakken voor die met een rits sluiten en achterzakken. Ideale broek dus voor casual Friday maar ook om lekker thuis in te relaxen.

Schnittmuster Lounge Gianna hose

Gianna hose or Gianna pants is a comfortable stretch pants. It has an elastic waistband and “closes” without zipper. You can add pockets on the front and back pockets. It’s slim but not tight. Perfect to wear on casual Friday or to relax at home with a book on the couch.

Schnittmuster Lounge Gianna hose stofkeuze

Je maakt de Gianna hose (uiteraard) van een stof met rek van tenminste 4%. Punta di Roma, bengaline, rekbare poplin en denim stretch zijn goede voorbeelden. Mijn groene Punta di Roma kwam dus prima van pas.

Schnittmuster Lounge Gianna hose

You need fabric with at least 4% spandex to make a Gianna pants.  Romanite/ Punta di Roma, bengaline, elastic poplin and denim stretch are perfect. My green Punta di Roma  was more than suitable to make one. 

Aan de slag

Mijn Punta di Roma rekt zowel in de breedte als in de lengte. Oorspronkelijk loopt de streep horizontaal maar na wat rektesten bleek de stof meer rek in de lengte te hebben. Dat kwam mooi uit. Ik vind een lengte streep zo wie zo leuker dan een breedte streep. Het maken van de broek verliep alles behalve vlekkeloos. Vermoedelijk was deze Punta di Roma iets dikker en steviger dan de bedoeling is.

Schnittmuster Lounge Gianna hose

Het begon met de ritszakken. Mijn machine sloeg steken over: al die lagen stof was teveel. Uiteindelijk zijn het zakken zonder rits geworden. Ook de achterzakken hebben een ander model gekregen. Ik heb niet eens meer geprobeerd om de broek ook riemlussen te geven. De tailleband heeft uiteindelijk elastiek gekregen. Zo zit de Schnittmuster Lounge Gianna hose net iets mooier.

Making my Schnittmuster Lounge Gianna hose version

My Punta di Roma is a 4-way stretch fabric. The stripes run horizontal but after some stretch tests it was better to cut the fabric against the grain. A luck for me because I prefer stripes running vertical. Sewing the pants together was a bit of a nightmare. This Punta di Roma was probably a bit too thick for this design.

Schnittmuster Lounge Gianna hose

It al started with sewing the zipper pockets in the front. My sewing machine skipped stitches due to many layers of fabric ending in making them without zippers. I did’t want to test my luck again with the back pockets so they are made from another pattern. Belt loop are skipped too for the same reason. I added elastic to the waist band. This gave a better fit.

Tijd en Kosten

Tijd: knippen 45 minuten; stikken en afwerken 7 uur
Kosten: De Gianna hose is mijn maandelijkse bijdrage voor Makerist (het Schnittmuster Lounge Gianna hose patroon kost $ 7,90); Punta di Roma € 13,00; elastiek € 1,50; garen uit voorraad

Schnittmuster Lounge Gianna hose

Time: cutting 45 minutes; sitting and finishing 7 hours
Costs: Schnittmuster Lounge Gianna hose is my monthly make for the Makerist website (pattern for the Gianna Hose is available for $ 7,90); Punta di Roma € 13,00; elastic € 1,50; yarn from my stash

2 Comments on Schnittmuster Lounge Gianna hose

  1. Jammer dat het wat moeite kostte, maar punta is wel een heerlijke stof voor een broek… voor een jurkje vind ik het ook altijd super. Lekker zacht en rekbaar maar toch stevig.
    En leuk, dat streepje erin!

    • Dit is de eerste keer dat ik er zo mee worstelde. Ponta is inderdaad een heerlijke stof. Maar het was het meer dan waard en het is uiteindelijk een leuke en fantastisch zittende broek geworden.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.