Deze Just Patterns Helena Wrap Dress is een wikkeljurk met diverse Japanse invloeden. Zo zijn er ruime mouwen, V-hals en afgeronde taille band die je ook terug vindt in een kimono.
You can find many wrap dress patterns but this Helena Wrap Dress is little a different. It has some beautiful Japanese style features. V-neckline, wide grown-on sleeves and the almost obi shaped waist belt can also being found in a kimono.

Just Patterns Helena Wrap Dress

Helena Wrap Dress patroon

Je hebt 11 patroondelen om deze jurk te maken. Dat lijkt maar sommige patroondelen zijn bestemd voor de versteviging. Instructies met tekeningen zijn duidelijk. Mocht je er niet uitkomen dan kun je daarnaast op de Just Patterns website extra instructies vinden.

Just Patterns Helena Wrap Dress

You need 11 pattern pieces to make this dress. Some pattern pieces are for the interfacings. Instructions and illustrations help you trough the all making process. If you still have problems. Don’t worry. You can find some additional information on the Just Patterns website too.

Mijn Just Patterns Helena Wrap Dress

Ik kocht 2.50 meter deze stof vorig jaar op een stoffenbeurs met een wat je zou noemen vooruitziende blik. Precies genoeg voor deze jurk omdat mijn stof 1.40 meter breed was in plaats van 1,50 meter. Helaas was de stof tijdens de voorwas behoorlijk gekrompen naar 2.35 meter. Bij de instructies ontbreekt een patroonoplegging waardoor ik nogal moest puzzelen om de diverse patroondelen op de stof te leggen.

Just Patterns Helena Wrap Dress

Vooraf de instructies is zeker en must. Je stikt standaard 1 centimeter naadwaarden maar ook Franse naden. Zakken en zijnaden hebben Franse naden. Strikbanden en een deel van de voorste tailleband worden gestikt met een 6 mm brede stiknaad. Ik gebruikte een blinde steek om de opening van goede en verkeerde kant eerst netjes aan elkaar te zetten. Je voorkomt zo verschuiven van beide delen tijdens het doorstikken.

My Helena Wrap Dress version

Last year I bought 2.50 meter of this fabric at a fabric market. I must have had a foresight because this amount was just enough for the Helena dress. The fabric was pre-washed and I was left with 1.40 meter instead of the required 1.50. Also the length had shrunk to 2.35 meter. Sadly this pattern comes without a pattern layout.

Just Patterns Helena Wrap Dress

That mend puzzling for a perfect and most economical layout. Reading the instructions before sewing is in this case a must. The seam allowances vary from 1 centimeter, 6 mm and French seams. Pockets and side seams are finished with French seams. Waist tie and a part of the front waist band are stitched with 6 mm seam allowances. I used a ladder stitch to stitch front and back waistband together so the opening wouldn’t move while topstitching. 

Tijd en Kosten

Tijd: puzzelen voor de juste stofoplegging 3 uur; knippen 45 minuten; rijgen, stikken en afwerken 10 uur
Kosten: Deze Just Patterns Helena Wrap Dress is mijn maandelijkse bijdrage voor Makerist (het patroon kost $14,50); stof € 32,50; vlieseline H200 € 6,95; garen € 4,50

Just Patterns Helena Wrap Dress

Time: puzzling for the perfect pattern layout 3 hours; cutting 45 minutes; basting, stitching and finishing 10 hours
Costs: This Just Patterns Helena Wrap Dress is my monthly make for the Makerist website (pattern is available for $14.50); fabric € 32,50; interfacing vlieseline H200 € 6,95; yarn € 4,50

Mijn ervaring met het patroon

De kennismaking met een Just Patterns is niet tegengevallen. Instructies zijn duidelijk zodat de jurk zonder problemen in elkaar gezet kon worden. Bij het maken van de tailleband is het enige moment waar je de mist in kunt gaan. De wisseling naar een andere naadwaarden maar ook de opening in de tailleband. Deze hoort rechts te zitten.  

Just Patterns Helena Wrap Dress

Sewing my first Just Patterns pattern wasn’t a disappointment. Some attention when the waistband is sewn. There’s a change of seam allowances length but also which side is the correct place for the opening. The opening must be on the right side.

Just Patterns Helena Wrap Dress na een dag dragen

Niet iedereen valt voor een wikkeljurk vanwege de vaak openvallende rok en V-hals. Als je vooraf een proefmodel maakt, kun je zien of de overlap van de V-hals voldoende is. Ik heb tijdens het maken getwijfeld over de zakvorm. Uiteindelijk zijn het steekzakken geworden in plaats van opgestikte zakken. Mijn eindconclusie? Een prima jurk die prima te dragen is op warme zomerse dagen.

Just Patterns Helena Wrap Dress

Not everyone will chose a wrap dress. There’s always the danger of a gaping top and if the overlap in the skirt is enough. If you sew a test version of the bodice with waistband you can see if the overlap is enough. I wasn’t sure about the large patch pockets and used the inseam pockets. Now that I’ve the dress for one day I’m glad I did. My final conclusion? I’m very pleased with this dress. Perfect to wear on a hot Summer day. 

4 Comments on Just Patterns Helena Wrap Dress

 1. Een jurk die jou op het lijf geschreven is!
  Model + kleur volop in harmonie.
  Het enige waar ik een klein vraagteken bij stel is de inkijk bij de wijde mouwen. Maar ik geef toe dat dit een punt is waar ik bijzonder gevoelig voor ben. 🙂

  • Dank je wel Mia.

   Bij het zoek naar een patroon voor een jurk heb ik veel gehad aan versies de anderen gemaakt hadden en ook hun ervaring met het model.

   Ik heb tijdens het maken van de jurk geen moment gedacht aan inkijk bij de mouwen. Mijn zorg is altijd het wijken van de V-hals.

 2. Ha Sonja,
  Geweldig leuke jurk. Prachtige stof en hij staat super mooi! Zeer geslaagd.
  Ik heb wel een paar vragen, maar ik kom hier over een dag of wat op terug. Ok? Alvast dank.
  Nu even geen goed moment. Koffer pakken etcetera.
  Groeten en een prettig weekend.
  Ines 🙂

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.