De Studio Calicot Alpine Sweater is een leuke variatie op de klassiek sweater. Deze sweater heeft plooitjes in de mouwkop en is redelijk kort. De hals is afgewerkt met een kol.
The Alpine sweater looks a bit like a classic sweater. The neckline is finished with a funnel collar. It has a cropped style and pleated details on the sleeves.

Studio Calicot Alpine Sweater

Stofkeuze en patroon

Ik ging afgelopen najaar met de stof waar uiteindelijk de Farra pants van gemaakt is naar een stoffenmarkt. Daar wilde ik graag een vest bijmaken. Qua kleur ging de voorkeur uit naar petrolblauw maar uiteindelijk is het gebroken witte geworden.

Studio Calicot Alpine Sweater

Ook deze stof verdween op de stapel wachtend op een patroon. Na wikken en wegen verviel het idee van een vest omdat ik geen petrolblauwe jersey kon vinden voor een T-shirt. Je ziet op dit moment best wel veel truien met plooitjes in de mouwkop. Stofkeuze voor de Alpine Sweater is dikke gebreide effen stof en daar voldeed mijn stof in alle opzichten aan.

Fabric and pattern

I wanted to make a cardigan to wear with the fabric that I finally used for the Farra pants. After going to a few fabric stores I went in the Autumn to a fabric market. Initially I was looking for petrol blue but when I saw the off-white fabric I changed my mind. Just like the fabric for pants this was also added to my stash waiting for a pattern.

Studio Calicot Alpine Sweater

I still wanted to make a cardigan. After being unsuccessful in finding petrol blue jersey I changed that idea for a sweater. Sweaters with pleated details on the collar can be found a lot at this moment. The Studio Calicot Alpine Sweater ticked all the boxes for me. Fabric advice for the Alpine is thick plain-coloured knit and that was exactly what was directly available form my stash.

Aan de slag met het Studio Calicot Alpine Sweater patroon

Het patroon heeft toegevoegde naadwaarden van 1 centimeter. Als je wel eens mijn blogberichten leest dan weet je inmiddels dat ik een voorkeur voor platte naden heb. Zeker als om dikkere stoffen zoals in dit geval. De naadwaarden van zij-, mouw-, en schoudernaden zijn veranderd naar 1,5 centimeter. Ook zijn voor- en achterpand verlengd omdat het patroon ontworpen is voor lengtemaat 1.63 centimeter.

Studio Calicot Alpine Sweater

Ik koos op basis van de tabel kantklare kledingstuk maat M. Het stikken van deze sweater is redelijk eenvoudig. Aansluitpunten voor de plooitjes zijn keurig aangegeven op voor-en achterpand. Ik heb de mouwboorden wel iets krapper geknipt dan het patroon. Hierdoor sluit de boord iets mooier om mijn pols. Door de mouwboord iets uit te rekken zijn plooitjes voorkomen.

Making my Studio Calicot Alpine Sweater version

The pattern has added seam allowances of 1 centimeter. If you perhaps read some of my blog posts in the past you know that I prefer plain seams. Especially when it concerns thicker fabrics like in this case. The seam allowances ​​of side -, sleeve – and shoulder seams have been extended to 1.5 centimeters. I also made the both body pattern longer because this pattern is designed for 1m63 height.

Studio Calicot Alpine Sweater

Based on finished garment measurements my version I used size M. Stitching this sweater is fairly easy. Notching points for the pleats are marked on the front – and back body. I did cut the sleeve cuffs a bit tighter than the pattern. By doing so the cuff sits better on my wrist. By stretching the sleeve cuffs slightly pleats can be  prevented.

Tijd en Kosten

Tijd: knippen 30 minuten; doorslaan, rijgen, stikken en afwerken 5 uur
Kosten: de Studio Calicot Alpine Sweater is mijn maandelijkse bijdrage voor Makerist (het patroon kost $ 8,00); stof €15,00; garen uit voorraad

Studio Calicot Alpine Sweater

Time: cutting 30 minutes; making tailor’s tacks, basting, stitching and finishing 5 hours
Costs: the Studio Calicot Alpine Sweater is my monthly make for the Makerist website (the pattern is available $ 8,00); fabric €15,00; yarn form stash

Farra pants Alpine Sweater combinatie

Ik ben erg blij met deze nieuwe sweater aanwinst. Het is een leuke combinatie geworden. Ook maat en lengte hebben een goed verhouding. Door de mouwboorden net iets strakker ontstaat er een leuk iets poffend effect.

Studio Calicot Alpine Sweater

I’m very pleased with this new sweater. The Farra pants and Alpine Sweater are looking great together. Size and length also have a good balance. The nice puffy effect by making the sleeve cuffs slightly tighter is a bonus.

2 Comments on Studio Calicot Alpine Sweater

  1. Dat ziet er een gezellig-warme trui uit. De trui staat je beeldig en je maakte een goede kleurenkeuze.
    Ook al is dit geen model wat ik ooit zou dragen ( ik hou niet van hoog gesloten truien ), toch kijk ik vol bewondering naar het resultaat. De set zal vaak gedragen worden, denk ik.

    • Wederom bedankt Mia. Het was voor mij ook een beetje een gok om dit model te maken. Normaal zal ik niet zo makkelijk iets maken met plooien of rimpels in de mouwkop. Van de andere kant is het ook wel leuk om met iets voor de dag te komen wat niet iedereen zo snel van je zal verwachten. Komende week wordt weer fris dus inderdaad de broek met trui zal zeker uit de kast komen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.