Er zat ook gestepte voeringstof in het Minerva winterstoffen verrassingspakket. Maar wat kun je ermee? Nu is het binnenkort Sinterklaas dus waarom geen zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels gemaakt? Pinterest is altijd een goede start waar je altijd wel  een paar leuke voorbeelden vindt. Een geschikte knuffel was ook zo gevonden zodat er aan een patroontje getekend kon worden.
There was also a piece of stepped lining in the Minerva Winter remnant box. The question is: what to make of it. Father Christmas is on his way so why not a mermaid tail sleeping bag for a soft toy. That would make a nice little present for child. This small teddy bear looked like one that could use a sleeping bag.

zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels

Patroontje tekenen en de staart stikken

Natuurlijk was het tekenen van deze slaapzak geen rocket science. Ik tekende het onderste deel langer dan het bovendeel. Daarnaast is het bovenste deel breder dan het onderste deel zodat er meer ruimte voor de knuffel is. Ik voerde de slaapzak met een restant geruite flanel. Het stikwerk is redelijk eenvoudig.

zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels

Je stikt eerst van zowel de buiten- als de binnenstof de zijnaden. Vervolgens leg je beide me de verkeerde kant op elkaar en stikt het ‘kussengedeelte’ en de rand voor. Dan wordt de slaapzak gekeerd en worden de zojuist gestikte naden doorgestikt. Nu stik je beide delen van de vin op elkaar, keert deze en stikt de vin aan de staart.

Drafting a pattern and stitching the tail

Drafting the mermaid tail wasn’t rocket science. I made the under pattern piece longer to create a place for the head. The top pattern piece is wider than the under pattern piece to create more room for the bear. The sleeping bag is lined with a piece of leftover flannel fabric.

zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels

Stitching the mermaid tail sleeping bag together is very easy to do. First the side seams of the outer fabric as well as the inner fabric are closed. Place the right side of the lining on the right side of the flannel. Stitch the pillow part together as well as the front seam. Turn the tail inside out and stitch both parts of the tail fin together. Turn the tail fin and stitch it on the tail.

Een kussen voor de zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels

Natuurlijk was de slaapzak in mijn ogen niet compleet. Een kussen en natuurlijk niet zomaar een kussen maar één in de vorm van een schelp. Ook hier bood Pinterest een aantal leuke voorbeelden. Een restant lichtblauwe fleece, wat vulling en wat stikwerk was alles. 

zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels

The sleeping bag needed a matching cushion. One in the shape of a shell. Pinterest was used again for inspiration. A small piece of light blue leftover fleece and a little bit of stuffing was soon found. After a little bit of stitching the cushion was ready too.

Tijd en Kosten

Tijd: twee patroontjes tekenen 1 uur; knippen, stikken en afwerken 4 uur
Kosten: Beide stoffen zijn afkomstig uit de Minerva Winter Remnant Box; voor mij als Minerva Brand ambassador zijn geen kosten aan beide stoffen verbonden; garens € 2,00; overige materialen zijn restanten

Minerva Winter Remnant Box

Time: drafting both patterns 1 hour; cutting, stitching and finishing 4 hours
Costs: Both fabrics came from the Minerva Winter Remnant Box; being a Minerva Brand ambassador I received both fabrics for free; yarns € 2,00; other used materials are leftovers

Het beertje

Ik deed een tijdje geleden mee aan een patroon test voor Sweetbriar Sisters. Zij had kledingstukken ontworpen voor haar Woodland animals en Christmas elf family. De eerder gemaakte beertjes en vosjes hadden inmiddels hun weg gevonden naar een goed doel. Een nieuw beertje was dus nodig voor de test.

SweetBriar Sisters bear

Wat er mis ging tijdens het printen: geen idee maar deze keer viel het beertje groter uit. Diverse pogingen leverde steeds hetzelfde formaat op. Uiteindelijk bleken de gebreide kikkers de kledingstukken te passen en het beertje kreeg een vergrote versie van hetzelfde broekpatroontje. Inmiddels heeft het beertje een gebreid truitje gekregen en een mutsje. Voor het slapen is er een pyjamatje. 

The little bear

A while a go I did a pattern test for Sweetbriar Sisters. She had designed some clothes for her Woodland animals and Christmas elf family. The previous made bears and foxes has already found a new home. So a new bear was needed. What went wrong I still don’t know. Although the print was set on 100% the result was a to big print. I tried a few times but the result was every time the same. But as always there was an escape.

Dot Pebbles knits frog

My earlier knitted frogs has the perfect size for the finished clothes. The pants pattern was enlarged to give the bear pants too. I knitted a sweater and a hat for the bear and for sleeping times a pajama. 

Tijd en Kosten

Beertje maken: knippen, stikken en afwerken 3 uur; truitje en muts breien 5 uur; kleding 4 uur
Sweetbriar Sisters patroon testen: broekje stikken 1.5 uur; vestje breien 2 uur
Kosten: alle gebruikte materialen zijn restanten
Time to make the bear: cutting, stitching and finishing 3 hours; knitting the sweater and hat 5 hours; clothes 4 hours
Making the Sweetbriar Sisters patterns: stitching the pants 1,5 hours; knitting the cardigan 2 hours
Costs: all materials are leftovers

6 Comments on Zeemeerminnenstaart slaapzak voor knuffels

 1. Fijn dat je even wil meedenken over beren.
  Het gaat mij niét om de beer zélf….want die heb ik al van mijn vriendin gekregen ; wél om ( romantische) kleertjes voor de beer.
  De beer is 45 cm groot en heeft een borstomtrek van 38 cm ; maar heeft zeer brede schouders.
  Mijn eerdere pogingen om zélf een jurkje te tekenen bleven allemaal haperen op die brede bovenarmen, waardoor de schoudernaad minimini smal moet zijn.

 2. Proficiat met deze unieke aanwinsten voor jouw knuffelhoek
  ! Zo te zien heb jij al veel ervaring in het naaien van knuffels en kleertjes voor hen.
  Mocht je ooit patroontjes tegenkomen voor een volwassen handgenaaide teddybeer ( mijn vriendin is berenmaakster), tag mij dan, aub ! 😉

  • Dank je wel Mia. Het is zo leuk om dit soort dingen te verzinnen en ook dat er iedere kinderen zijn die er blij mee zijn. Een vraagje: Hoe groot wil je dat de beer wordt? Ik heb wel een paar patroon ideeën voor je.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.