Het derde stofje uit de Minerva Winter remnant box leek een beetje op flanel. Op de plank lag het Wardrobe by Me Anna shirt patroon. Een leuk iets wijd vallend model. Wat zou het mooi zijn om deze twee te combineren. Het zou echter een uitdaging worden om dit uit slechts één meter voor elkaar te krijgen.
The third fabric from the Minerva Winter remnant box had a flannel structure. It would perfect fabric for the Wardrobe by Me Anna shirt. The pleated back gives the Anna shirt a relaxed comfortable fit. It was going to be a challenge to make this shirt from only 1 meter fabric.

Wardrobe by Me Anna shirt

Anna shirt design

Dit shirt heeft een schouderpas die achter een beetje rond omhoog loopt. De afgeronde zoom is achter iets langer dan voor. Je kunt het shirt een korte, ellebooglange of een lange mouw geven. De lange mouw heeft een overhemdmouwsplitje. Bij het patroon zitten twee kraagvormen: een punt- of ronde kraag.

Wardrobe by Me Anna shirt

This shirt has a shoulder yoke that is slightly going round upward at the back. The hem is curved and slightly longer in the back. Sleeves can be made short, elbow length or long. Long sleeves have a slit and cuffs. This shirt can be finished with a pointed or a curved collar or just with the stand.

Passen en meten

Deze stof is extra breed namelijk 1.60 meter zodat er net wat meer speelruimte ontstaat. Bij de remnant box zat ook één meter zwarte stof. Uitstekend geschikt om te gebruiken als contrast. Een middagje puzzelen leverde de volgende oplossing op. Knoopsgatbiezen, achterkant schouderpas, kraagstaander, kraag, bakklep en manchetten, splitten en biaisband voor de zoom van zwarte stof. Mouwen, panden, zakken, bovenkant schouderpas, kraag, kraagstaander, zakkleppen en manchetten van de flanelachtige stof.

Wardrobe by Me Anna shirt

Nu dit puzzelwerk gedaan was kon er geknipt worden en het in elkaar zetten beginnen. Voor de manchetten moest er nog een keer gepuzzeld worden. De manchet moest uiteindelijk in drie delen die aan elkaar zijn gestikt. Het Anna shirt heeft zwarte knopen gekregen.

Puzzling for the Wardrobe by Me Anna shirt layout

This fabric has an extra width, namely 1.60 meters, so that gives just a little more room to play with. The remnant box also included one meter black fabric. Perfect to use as contrast fabric. An afternoon puzzling resulted in a solution. Back fabric for buttonhole placket, wrong side of shoulder yoke, collar stand, collar, pocket flap and cuffs, slits. I made bias tape to finish the hem. Flannel-like fabric for sleeves, body, pockets, shoulder yoke, collar, collar stand, pocket flaps and cuffs.

Wardrobe by Me Anna shirt

Now that the puzzling was done, cutting and assembling could begin. Making the cuffs also required some puzzling again. The cuff is made in three parts that were stitched together. I gave the Anna shirt black buttons.

Tijd en Kosten

Tijd: de meest ideale patroonverdeling vinden 5 uur; knippen 1 uur; rijgen, stikken en afwerken 10 uur
Kosten: voor mij als Minerva Brand ambassador zijn geen kosten aan beide stoffen verbonden; garens € 3,00; versteviging € 1,00; knopen uit knopendoos

Wardrobe by Me Anna shirt


Time: finding the perfect pattern lay-out 5 hours; cutting 1 hour; basting, stitching and finishing 10 hours
Costs: being a Minerva Brand ambassador I received both fabrics for free; yarns € 3,00; interfacing € 1,00; buttons came from button box

Wardrobe by Me Anna shirt: a perfect classic basic shirt

Ook dit Wardrobe by Me patroon zal zeker meerdere keren gebruikt gaan worden. Niet alleen voor de winter maar ook voor een zomerse versie met korte mouwen. Ook iemand met minder ervaring in blouses maken kan dit shirt maken. Christina Albeck laat in een video hoe je de Anna shirt in elkaar stikt. Het Anna shirt past perfect bij mijn Fibre Mood Betty en de het wardrobe builder T-shirt.

wardrobe builder T-shirt

This Wardrobe by Me pattern will certainly be used a few times more. Perfect for the Winter with longs sleeves. Spring and Autumn versions with elbow length or short sleeves with or without pleated back. The Anna shirt can also be made by a confident beginner. Christina Albeck shows in a video how to sew this Anna shirt together. This new shirt is great to wear. A goog combination is with the Fibre Mood Betty and the wardrobe builder T-shirt.

Minerva Winter Remnant Box

Er ligt nu nog één onaangebroken lap stof van de Minerva Remnant Box op de plank. Een soort crepe stof. Ik ben daar nu ideeën voor aan het verzamelen. Het lijkt mij leuk om deze te gebruiken voor een kledingstuk voor de komende kerstdagen. Ook is nog ongeveer de helft over van de gestepte voering en badstof. Ik heb al een paar ideeën klaar liggen. Zodra Sinterklaas en kerst voorbij is worden ook deze verwerkt.

wardrobe builder T-shirt

There’s only one fabric of the Minerva Remnant Box left that hasn’t been used. A black fabric that looks a bit like crepe. I’m already looking for ideas to make a garment that I can wear at Christmas. There’s also the halve left of the terry cloth and stepped lining. I’m now looking for some ideas. As soon as Sinterklaas and Father Christmas have left I start working on them too.

4 Comments on Wardrobe by Me Anna shirt

 1. Hi Sonja,
  What a lovely shirt! It suits you so well and your use of contrast fabric really makes the details pop. So glad you take the time to document the garments you sew. I’m always inspired by your work and love the reality check of how long it will actually take to make something wonderful and worth wearing.
  Thanks!
  Jenny

  • Hello Jenny, Thank you so much for your comment and your huge compliments as well. I’ve tried it a couple of times sewing garments in times that are set in patterns or given by other sewers too but I never was able to complete a garment in that time. My ‘mission’ is that I want to show that sewing clothes is a satisfying hobby but it can also be time consuming. Having said all that I also have high standerds and go for perfection.

 2. Jeetje Sonja,
  Wat een vondst, wat goed dit idee.
  Een super leuke en mooie blouse.
  Staat je prachtig!! Echt wat je noemt een topper. ☺
  Groeten
  Ines

  • Hallo Ines, Dank je wel voor het compliment. Ik werk graag bloesjes en overhemden af met contrast stof. Ben erg blij mee temeer omdat al het puzzelwerk geloond heeft.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.