Mijn naalden zaten tot voor kort in een klein Panter sigarenblikje. Helaas viel het blikje met enige regelmaat om en ook was het altijd zoeken naar de juiste naalden. Tijd dus om de naalden op een andere manier te bewaren.
This Ann Wood inspired handmade needle book was the solution for the little Panter cigar box. Unfortunately the cigar box fell over with some regularity. The second thing was that there was also the search for the right needles.

Ann Wood inspired handmade needle book

Op zoek naar inspiratie

Je kunt op internet veel inspiratie vinden maar bij mij bleef het Ann Wood needle book op mijn netvlies staan. Ann Wood is voor mij geen onbekende. Ik heb namelijk eerder twee andere patronen van haar gemaakt. Ik wilde uitsluitend materialen gebruiken die ik al in huis had en daar zit niet veel vilt tussen.

Ann Wood inspired handmade needle book

Ann Wood maakte haar boekje van gewone stoffen in tegenstelling tot veel andere die vilt gebruiken. Een zoektocht naar materialen leverde diverse restanten op mijn van vervilte truien. Dit bleek plezierig materiaal te zijn om naalden in te steken. Volgende stap was hoe groot worden de diverse ‘pagina’s’.

Ann Wood inspired handmade needle book and more

You can find lots of inspirations on internet but I used the Ann Wood needle book as guide line. Last year I used two of Ann Woods other designs. I wanted to use only materials that I already had. Ann Wood didn’t use felt for a needle book like many others.

Ann Wood inspired handmade needle book

This was perfect for me because I don’t own much felt. When I was looking for suitable fabric I came across some small piece felted sweaters. This turned out to be very useful to insert needles into. Next step was to decide the size of the ‘pages’.

Aan de slag met naald en draad

Ann Wood heeft haar needle book bijna uitsluitend met de hand gemaakt. Mijn Pfaff is in reparatie dus dat kwam goed uit. Ik begon met naalden sorteren en zo kwam ik uit op 10 ‘pagina’s’. Qua afmeting 11 bij 14 centimeter. De achterkant zijn restanten katoen van diverse projecten. Deze zijn 13 bij 18 centimeter. Met borduurgaren zijn de vervilte lapjes afgewerkt met het katoen.

Ann Wood inspired handmade needle book

Eén lange zijkant is niet afgewerkt dit is namelijk de rug. Tijdens het maken van de ‘pagina’s’ dacht ik ondertussen na over de omslag. Ik ben ondertussen met sashiko begonnen om een jeans te repareren. Kortom de omslag heeft zowel voor als achter diverse sashiko motieven. 

Making the Ann Wood inspired handmade needle book

Ann Wood has hardly used her sewing machine to make her needle book. My Pfaff is under repair so that inspired me to make my version entirely by hand. I started sorting needles to see how many ‘pages’ I had to make. 10 ‘pages’ seemed the perfect number. In terms of size 11 by 14 centimeters. The backs made of leftover cotton from various projects. These are 13 by 18 centimeters.

Ann Wood inspired handmade needle book

With embroidery thread the felted pieces are finished with the cotton. One long side is not finished this will be used for the spine. Meanwhile while making the ‘pages’ I thought about the cover. I’m currently also mending a jeans with sashiko. So I gave the cover various sashiko motifs on both the front and back.

Ann Wood inspired handmade needle book finishing touch

Het aan elkaar naaien van de diverse ‘pagina’s’ samen met de omslag was een aardige klus. Het naaldenboekje kreeg een rug met een grote geborduurde naald. De knoop is afkomstig uit de knopendoos. Je sluit het naaldenboekje met een suede koordje dat om de knoop wordt geslagen.

Ann Wood inspired handmade needle book

Sewing the various ‘pages’ together with the cover was a very slow process. To give the needle book an authentic book look was given a spine decorated with a large embroidered needle. The button comes from the button box. You close the needle book with a suede cord that is wrapped around the knot.

What’s next?

Ik denk er over om ook nog een naaldenboekje te maken. Deze is dan voor bij mijn Pfaff, locker en coverstitch. Bij diverse projecten wil ik nog wel eens tijdelijk van naald wisselen als ik ga doorstikken. Bij de locker gaat er soms een naald uit bij flatlocker. Coverstitchen gebeurt afwisselend met één, twee of soms drie naalden. Ook komt er nog een extra pagina met een paar gewone naalden voor rijgwerk.

Ann Wood inspired handmade needle book

I’m thinking about making a second needle book. This one is for my Pfaff, locker and coverstitch. On various projects I sometimes want to temporarily change the needle when I do topstitching. At the locker sometimes a needle will be taken out for flatlocking. Cover stitching is done alternately with one, two or sometimes three needles. There will also be an extra page for a few regular needles for basting.

Een klein probleempje oplossen

Bij het oppakken van het naaldenboekje viel het schaartje eruit. Grappig omdat ik juist vanochtend op Instagram las dat Sue Stoney ongeveer hetzelfde had met haar breinaaldenetui. Een lintje met drukker loste ook dit probleem weer op.

Ann Wood inspired handmade needle book

When I picked up my needle book today my scissors fell on the floor. Can coincidence happen? In this case yes. I had just read Sue Stoney her Instagram post. Her knitting needles fell out of the knitting needle cases when the suitcase are turned while travelling. I added a strap with a sew-on-snap and the problem was solved.

2 Comments on Ann Wood inspired handmade needle book

    • Thank you so much Sue for your kind comment. Most of the details most were created during the making. It was a pleasure to work on. Good luck with your version for a friend.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.