Manlief vroeg tijdens het maken van de foto’s vroeg of hij de Brooks bucket hat ook eens mocht op zetten. Schijnbaar beviel hem het hoedje want de volgende dag bij een fietstocht werd deze getest. Het einde van het verhaal is dan ook dat de Brooks van eigenaar gewisseld is. Alsof er een voorgevoel was dat dit kon gebeuren gingen de patchwork restanten op de stapel. Deze restanten zijn verwerkt in een nieuw exemplaar. Het werd een Patchwork WBM Safari Hat.

Patchwork WBM Safari Hat

Can I borrow your hat

Husband asked me during making photo’s if he could wear the Brooks bucket hat too. He wanted to know if it fitted him. Apparently he liked the hat because it was tested the next day during a bike ride.

The end of the story is that the Brooks has changed hands. As if there was a premonition that this could happen all patchwork remnants went on the pile. These remnants have been processed in a new hat. I chose to make a Patchwork WBM Safari Hat.

Patchwork WBM Safari Hat

Puzzelen, puzzelen, puzzelen

Ik maakte deze keer geen complete lap zoals bij de Brooks hat. Deze keer maakte ik een schets vooraf zodat ook de restanten van de Brooks hat gebruikt konden worden. Zo’n idee is natuurlijk leuk maar het leverde nogal wat puzzelwerk op. Het stikwerk is wel iets complexer maar geen verlies van stof maakt het ruimschoots goed.

Patchwork WBM Safari Hat

De vooraf gemaakte schets zorgde ervoor dat er geen verwisselingen zijn geweest. Na het stikken kwam het spannend moment. Waren de diverse stoflappen groot genoeg voor de patroondelen? Het was kantje boord hier en daar maar alles ging er zonder problemen uit. De voering is gemaakt van afgeknipte manchetten, labels en kragen afkomstig van afgedankte overhemden.

Puzzling for the Patchwork WBM Safari Hat

I didn’t make a complete piece of patchwork like I did for the Brooks hat. This time I drafted a sketch to mark where to place the remnants of the Brooks hat. A good preparation is key to be successful but it also resulted in quite a bit of puzzling. The stitching is a bit complexer but it was worth to have no loss of fabric as result.

Patchwork WBM Safari Hat

The in advance made sketch ensured me that I didn’t mix up the pieces. After the stitching the exciting moment came. Were the pieces big enough for the three hat pattern pieces? It was close but there was just enough to cut all three pattern pieces. The lining is made from cuffs, labels and collars from discarded shirts.

The finishing touch

Op de tafel lagen ook afgeknipte gelockte zijnaden. Ik koos er drie uit om te vlechten voor een decoratieve band aan de onderkant van de dekselrand. Een met afgeknipte locknaad omwikkeld ringetje verbindt de twee uiteinden van de gevlochten band.

Patchwork WBM Safari Hat

There were also cut off serged side seams on the table. I chose three to make a braid for a decorative band for the bottom of the crown. A ring wrapped with a serged seam connects the two ends of the braided band.

Tijdinvestering en resultaat

Deze Patchwork WBM Safari Hat was natuurlijk geen regulier project. Het begon met het lostornen van de restanten en het maken van de schets. Dit kostte zo’n 6 uur. Patchwork hoed en voering stikken 16 uur. Hoed, voering stikken en afwerken 6 uur. Locknaden vlechten, band maken en met de hand op de  dekselrand vastzetten 3 uur.

Patchwork WBM Safari Hat

Jeansbroeken produceren is erg milieubelastend. Afgedankte kleding een tweede leven is één van de dingen die ik graag doe en dan met name jeans. Dit is een uniek project geweest met een fantastisch resultaat en waar ik zeer tevreden mee ben. Ook zijn er deze keer nauwelijks nog restjes over. Wat er toch nog over is wordt later bij een ander project gebruikt als vulling.

Time investment for the Patchwork WBM Safari Hat

This Patchwork WBM Safari Hat hasn’t been a regular project. It started with unpicking leftovers and making the sketch. This took about 6 hours. Stitching patchwork for hat and lining 16 hours. Stitching hat, lining and sewing together 6 hours. Making the braid, band and stitching by hand on crown 3 hours.

Patchwork WBM Safari Hat

Jeans are almost everyones favourites piece of clothes. But sadly enough they are also one of the least eco-friendly clothing items to make. If they aren’t suitable for wearing or repairing giving them a second life is in my opinion a good alternative. That can be clothes but also another function to extend their lifetime.

Patchwork WBM Safari Hat

This has been a unique project with a fantastic result so I’m very satisfied with the outcome. Also this time there are hardly any scarps left. What’s left will be used later in another project as filling.

6 Comments on Patchwork WBM Safari Hat

 1. Dit is recycling van topklasse ! Hergebruiken van zaken is pure winst op vele vlakken!
  Mét een uniek resultaat !
  Mooi !
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik er het geduld niet voor zou hebben.
  Als ik lees hoeveel uren je eraan besteed hebt…..

  • Dank je wel voor het compliment. Persoonlijk vindt ik dat er vaak veel te onverstandig met afgedankte kleding omgesprongen. Dat niet alles meer geschikt is voor een tweedehands omdat het niet meer draagbaar is kan misschien wel herbruikt worden. Als ik aanzit soort projecten begin stel ik vooraf geen tijdstip waarop het af moet zijn. Voordeel is geen druk en soms komen er ideeën op waar je met tijdsdruk nooit opgekomen zou zijn zoals het vlechten van de afgekante zijnaden.

   • Ik ben het volkomen met je eens dat afgedankte kleding vaak nog nuttig kan gebruikt worden. Ik heb ook een kist met kleding / stofresten waar ik af en toe uit put ; meestal wanneer er om verkleedkleding gevraagd wordt. Maar werken zonder deadline of druk moet ik nog wat leren. 😉

    • Klopt. Zelfs mijn eigen zelfgemaakte kleding ontsnapt er soms niet aan om aangepast te worden omdat het model toch tegenvalt. Ik heb nu een overzicht gemaakt van alle afgedankte kleding die voor een refashion in aanmerking komen. Geschikte patronen ervoor vinden is stap 2.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.