The Great British Sewing Bee is weer te zien bij de BBC. Woensdag 18 mei was het thema reduce, reuse, recycle. Deelnemers moesten een quilted patchwork jasje maken. Patchwork werd oorspronkelijk gebruikt om van bruikbare delen van afgedankte kleding gebruikt warme dekens te maken. Nu is patchwork een hobby. Je kunt kleine restanten gebruiken wat natuurlijk past in zuinig om gaan met materiaal. Maar je kunt er natuurlijk ook speciaal stoffen voor kopen in een quilt winkel. Restanten worden hier zelden weggegooid en dat geldt ook voor delen van afgedankte spijkerbroeken. De uitzending zette mij aan het denken. Deze Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper is het resultaat.

In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper

Reduce, Reuse, Recycle

This Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper is inspired by one of The Great British Sew episodes. The fourth episode was all about reduce, reuse, recycle. Contestants had to make a quilted patchwork jacket. Patchwork was originally used to make warm blankets from useful parts of discarded clothing. Nowadays patchwork is a hobby. You can use small remnants, which of course fits in with the sustainability use of material. But you can also buy special fabrics for it in a quilt shop.

Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper

Idee en uitvoering

Idee is iets anders dan het ook daadwerkelijk uitvoeren. Ik wilde deze keer een JUSTweight XL versie en dat betekende rekenwerk voor de afmeting van de quiltlapjes. Ik kwam uiteindelijk uit op vierkantjes van 8,5 centimeter inclusief 1 centimeter naadtoeslag. Alle jeans restanten werden op tafel gelegd, lapjes aftekenen en knippen. Altijd leuk natuurlijk om in de lapjes het resultaat van jaren dragen ook zichtbaar te maken. Hierdoor wordt het eindresultaat nog duurzamer. 

Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper

Having an idea and making are two different things. This time I wanted an JUSTweight XL version and that meant calculating the size of the quilt patches. I ended up with squares of 8.5 centimeters including 1 centimeter seam allowance. All jeans remnants were placed on the table, patches were marked and cut out. I always like to show the results of years of wearing visible in the patches. This makes the end result even more durable.

Lapjes klaar, stikken maar

Na het knipwerk volgt het zoeken naar het ‘patroon’ waarbij voor mij contrast bovenaan staat. Banen stikken, banen aan elkaar stikken en doorstikken. Tot slot de deurstopper stikken volgens het XL patroon. Helaas bij het knippen kwam ik er achter dat de ‘quilt’ iets groter uitgevallen was dan de bedoeling was. Hierdoor is uiteindelijk model iets anders uitgevallen dan mijn vorige JUSTweight doorstopper.

Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper

Tot slot ging het restant van het kattenbakvulling in de deurstopper. Met de hand de vulopening sluiten en de Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper XL was klaar voor gebruik. Ondertussen heeft deze 2,5 kilo wegende deurstopper zijn diensten meer dan bewezen. Tijdens de afgelopen warme dagen hield hij tijdens de kamerdeur perfect open ondanks de afwijkende vorm van het origineel.

Stitching the Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper

After cutting all the squares it was time to make the ‘quilt’. First I had to arrange my squares. I always like to have contrast between my individual squares. Then Stitching the squares together to make rows and then stitching the rows in to one block. Finally stitching the door stopper using the enlarged pattern. And then finding out that my just finished block was slightly bigger than calculated.

Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper

So my Patchwork Doorstopper XL is a slightly different version than mij first JUSTweight doorstopper. Finally all the cat litter that was left went into the doorstopper. The filling opening was closed by hand and the Patchwork In Complete Stitches JUSTweight Doorstopper XL was ready to use. This 2.5 kilo door stopper has already proved its use. It kept the room door perfectly open during the past warm days.

Note

I received a few e-mails from other sewist asking which was used to make the mouse in the first photo. It’s the big sister of the look-a-like Maileg mouse. The baby sister look-a-like Maileg mouse pattern is free for download. I’m already working on the big sister pattern

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.