Wie kent het niet. Terwijl je kleding of iets anders in elkaar stikt ligt er van alles los naast je. Scharen, tornmesjes, lijmstiften, verdwijnstiften. De oplossing voor mij was een soort pennenetui gemaakt met behulp van Youtube. Na verloop van tijd ging er uiteraard steeds meer spulletjes in. Kortom het werd te klein. De oplossing? De Masin patterns Pipa Pouch.
Does this sound familiair to you? While your stitching clothes or something else all kinds of stuf is also laying around your sewing machine. Scissors, seam rippers, fabric glue, trick markers. The solution was a pencil case I made from a Youtube tutorial. But after a while more stuf was added to the pencil case. It became too small. The solution was found in this free Masin patterns Pipa Pouch pattern.

Masin patterns Pipa Pouch

Het patroon

Masin in een onafhankelijk patroonontwerpster uit Zwitserland.
Iedereen kan het Pipa pouch patroon gratis downloaden door zich in te schrijven voor haar nieuwsbrief. Gratis patronen van onafhankelijke patroonontwerpers zijn een goede manier om kennis te maken met de kwaliteit van hun koop patronen. Ik zie zo’n patroon een beetje als het visitekaartje van de ontwerper. Het kan je inzicht geven over de kwaliteit van de rest van patronen.

Masin patterns Pipa Pouch

Dit patroon heeft 2 maten: een grote als toilettas en een kleintje voor in je tas. Bij de Pipa pouch zit een uitgebreide beschrijving met tekeningen. Naadwaarden zijn toegevoegd. In de beschrijving wordt niet alleen quilten uitgelegd maar ook hoe en waar je de rits inknipt. Dit zorgt ervoor dat je de rits netjes rond kunt inzetten. Ook handig zijn de lussen aan beide uiteinden zodat je houvast hebt als je de tas dichtrits.

The Masin patterns Pipa Pouch pattern

Masin in an independent pattern designer from Switzerland.
Anyone can download this pattern for free by subscribing to her newsletter. Free patterns from independent pattern designers are a good way to get acquainted with the quality of their patterns you can purchase. I see free patterns a bit as the designer’s business card. It can give you insight into the quality of the rest of the patterns. This pattern comes in two sizes.  A small version for lipstick and tampons and a large version that can be used as toiletry bag.

Masin patterns Pipa Pouch

The pattern comes with well written instructions and illustrations with added seam allowances. Instructions not only explains quilting but that you do some  zipper preparations. By cutting the tape the zipper will sit neatly in the finished pouch. The loops on both ends are handy so that you have something to hold when you shut the bag.

Mijn Masin patterns Pipa Pouch versie

Ik gebruikte net als voor de pennenetui een afgedankte IKEA kussenovertrek die ik van jongste dochter had gekregen. De voering is een restant van het Coralie Bijasson jasje. Mijn versie is niet gequilt omdat de chenille stof een bobbelig karakter heeft en van zichzelf best stevig is.
Binnen 3 uur was mijn Pipa pouch klaar. De proof of the pudding was om te zien of alles erin past. De toilettas versie is erg handig omdat als de rits helemaal open is geritst de inhoud overzichtelijk naast elkaar ligt. Ondertussen heeft de pennenetui een nieuwe bestemming gekregen als kabeltasje.

Masin patterns Pipa Pouch

Deze Masin Pipa Pouch is een leuk tasjesproject voor een beginner. De beschrijving is prima te volgen. Je leert een rits inzetten met voering, tas keren en afwerken. Ook leer je meerdere lagen stof te stikken. 

My Masin patterns Pipa Pouch version

I used the same material that was also used for the pencil case: a discarded IKEA pillow cover. The lining is a piece of leftover from the Coralie Bijasson jacket. My version isn’t quilted because the chenille fabric is already firm enough.

Masin patterns Pipa Pouch

I sewed my version in nearly 3 hours together. The proof of the pudding was to see if it was big enough for all my haberdashery. This large version is very useful because when the zipper is completely unzipped the content is clearly to see. The pencil case is now used as a cable bag.
This Masin Pipa Pouch is a fun bag project for a beginner. The description is easy to follow. You learn to sew a zipper with lining, turn a bag and finish it. You also learn to stitch multiple layers of fabric.

Tip

Ik heb nog een tip. Misschien ben je net als ik bang bent dat door het inknippen de rits deze verder kan gaan inscheuren. Om dit te voorkomen stik ik eerst een naadje met een kleinere stiksteek op ongeveer 3 mm vanaf de tandjes. Vervolgens zet je de knipjes.
I’v tip for you when you’ve cut the tape of the zipper. Maybe you’re just like me afraid that cutting the tape can the tape can tear further towards the teeth. To prevent this, I first sew a seam with a smaller backstitch at about 3 mm from the teeth. Then you cut safely the tape.

4 Comments on Masin patterns Pipa Pouch

 1. Ha Sonja,
  Dank weer. Het tasje ziet er mooi uit en lijkt mij idd heel handig.
  Ik heb mij zojuist gemeld voor de mailing van Masin patterns.
  Op termijn wilmmik dit tasje ook maken. Lijkt mij zoals jij aangeeft reuze praktisch. De jouwe ziet er trouwens weer perfect uit!! Erg Leuk!
  Groetjes en een fijne dag.
  Ines

  • Dank je wel Ines. Altijd goed om te horen dat berichten gewaardeerd worden. Er zijn van dit model veel patronen te vinden maar de lussen aan weerszijde zijn erg plezierig. Ik ga een tweede maken van ander materiaal als toilettas. Maar dan kies ik voor een rits met twee runners zodat aan beide kanten de toilettas meer of minder open kan maken. Zo zie je maar weer dat het ene model soms inspiratie kan geven voor de volgende.

 2. Wat een handig tasje is dat !
  Ik onthou uit jouw beschrijving dat de handleiding bij het patroon goed aangeeft hoé je de rits in een gebogen deel zet. Want dat lijkt mij geen makkie.
  Maar jou lukte het wonderwel.
  Mooi !

  • Het is inderdaad een handig tasje. Mooi formaat en doordat de ruim ingezette rits ook lekker overzichtelijk. Ik ga er ook één maken als toilettas maar dan met een rits met twee runners zodat aan beide kanten ik de toilettas meer of minder open kan maken.
   Ik heb met betrekking tot de rits er een opmerking aan toegevoegd. Je knipt deze namelijk in maar ik ben altijd bang dat het verder gaar rafelen naar boven dus stik ik altijd eerst een naad over de gehele rits (zo’n 3 mm vanaf de tandjes met een kleine stiksteek) en zet dan de knipjes.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.