Sarah Jolley, de In Complete Stitches designer, liet vorig jaar op Instagram een paar zelfgemaakt patroongewichten zien. Uiteraard weer net even anders dan de bekende driehoekjes, platte vierkantjes of met stof omwikkelde carrosserieringen. Zij zegde toe een beschrijving te maken voor haar JUST weight patroongewichten die natuurlijk bij het verschijnen meteen gedownload werd. En uiteraard zijn de In Complete Stitches JUSTweight pattern weights ook meteen gemaakt.
Sarah Jolley, the In Complete Stitches pattern designer, showed last November on Instagram some homemade pattern weights. Her pattern weights looked slightly different from the well-known triangles, flat squares or fabric-wrapped washers. She promised to make a tutorial description for her JUST weight pattern weights. So as soon as tutorial was available it was downloaded and made as well.

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

Materialen kiezen

Het leuke van patroongewichten is dat je ze kunt maken van kleine restlapjes. Stevig stoffen zoals katoen, dunne denim of keper zijn de beste keuze. Als vulling kun je van alles kiezen al is het een beetje afhankelijk hoe de stof geweven is. Zand is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee als de stof los geweven is. Je kunt diverse materialen combineren om een goed gewicht te krijgen zoals oude munten met rijst.

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

Pattern weights can be made of small pieces of leftover fabrics. Stable woven fabrics like cotton, light weight denim or twill are perfect choices. You can choose anything for filling, although it depends a bit on how the fabric is woven. For example, sand is not such a good idea if the fabric is loosely woven. You can also go for a combination of materials like old coins with rice.

Aan de slag

Je hebt voor één JUST weight patroongewicht twee lapjes van 12 bij 12 centimeter nodig en een stuk koord. Ik vond tussen de restanten een stuk stevig katoen. In de ‘van alles nog wat doos’ zaten twee donkerblauwe koorden van een papieren draagtas. Het koord was precies genoeg om er vijf te kunnen maken. Twee uur later waren de patroongewichten klaar om gevuld te worden.

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

Helaas was er in huis niet veel te vinden. Ik heb er ook een beetje moeite mee om eten te gebruiken als vulling dus rijst viel af. In de supermarkt stonden zakken met kattenbakkorrels. Zo’n zak voelde behoorlijk zwaar aan dus dat leek wel wat. Nadeel is dat het wat stuift tijdens het vullen maar uiteindelijk wegen de patroongewichten nu 150 gram per stuk.

Reuse Reduce Refashion for the In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

You only need two 12 by 12 centimeters squares of fabric and some cord for one JUST weight pattern weight. I found a piece of sturdy cotton among the remnants. In the ‘all kind of materials box’ I found two dark blue cords from a paper carrier bag. The cord was just enough to make five. Two hours of sewing and my patterns weights were ready to be filled.

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

Unfortunately there was not much to be found in the house that was suitable for filling. I’ve also a bit of a problem using food as filling so rice fell off. Then I found cat litter bags in the supermarket. Each bag felt quite heavy so that seemed a good idea. The disadvantage is that it dusts a bit during filling. But in the end the cartridge weights now weigh 150 grams each.

Het In Complete Stitches JUSTweight pattern weights eindresultaat

Sarah Jolley is architect. Niet vreemd dus dat haar JUST weight patroongewichten deden mij een beetje deden denken aan bigbags. Mijn JUST weight patroongewichten zien er na het vullen iets anders uit dan de versie van Sarah. Die van hebben heel veel weg van deze bigbags.

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

Vermoedelijk komt dit door de kattenbakkorrels omdat deze zich wat minder makkelijk laten verdelen. Wat telt is het eindresultaat en net als mijn denim patroongewichten voldoen ook deze prima. Het patroon is gratis voor leden van de In Complete Stich FB-groep.  Ook voor dit In Complete Stitches patroon geldt weer dat de beschrijving met de illustraties uitstekend zijn. 

The verdict 

Sarah Jolley is an architect. So it’s no surprise that her JUST weight pattern weights reminded me a bit of bigbags. My JUST weight cartridge weights look slightly different than Sarah’s version after filling. Mine are very similar to these bigbags. This is probably due to the cat litter because they don’t move easily after filling. However: what counts is the end result. These five JUST weight pattern weights do their job just as perfect as mine denim pattern weights.

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

As always this In Complete Stitches pattern also comes with completed illustrated instructions. This pattern is for free for members of the In Complete Stich FB-group.

Tijd en Kosten

Tijd: lapjes voorbereiden en knippen 30 minuten; stikken, vullen en met de hand dicht maken 4 uur
Kosten: kattenbakvulling € 1,50

In Complete Stitches JUSTweight pattern weights

Time: preparation and cutting 30 minuten; stitching, filling and closing with a ladder stitch 4 hours
Costs: cat litter € 1,50

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.