Mia is één van mijn trouwe lezeressen van mijn blogberichten. Zij wil ook graag weten hoe ik diverse problemen tackel. Zoals bijvoorbeeld knoopsgaten maken in rekbare stoffen. Zo liep ik bij het maken van de Misusu Cuddle cardigan tegen dit ‘probleem’ aan. Je kunt op internet diverse oplossingen vinden maar helaas bleef bij mij steeds de stof lubberen aan de achterkant. Gelukkig regende het flink tijdens het maken van Cuddle cardigan. Dit zorgde ervoor dat er een voor mij bruikbare methode uit de bus kwam.

Singulière par Cousette Top Miette

How to sew buttonholes in jersey and knit fabrics

Mia is one of my loyal readers of my blogposts. She sometimes likes to know how I tackle sewing issues. This time it was how to sew buttonholes in jersey and knit fabrics. I had some difficulties with making them in my Misusu Cuddle cardigan. Although there are lots of tutorials on the internet non gave me the perfect result I was looking for. It took me a rainy afternoon to find a suitable method that worked for me.

The proof of the pudding is in the eating

Bruikbare knoopsgaten in de Cuddle cardigan is natuurlijk fantastisch maar werkt deze methode ook voor een volgend vest. Ik besloot het uit te proberen bij de Top Miette. Ik had na een paar testrondjes de juiste instelling en versteviging gevonden voor knoopsgaten in dit nieuwe vest. 

Now I had found a way to make beautiful buttonholes the question was: does it works in another make too. I had another cardigan I wanted to make: the Top Miette. After making a few buttonholes using different interfacing, stitch length and stitch width I found the right adjustment.

Wat heb je nodig en hoe maak je de knoopsgaten

Om te beginnen vlieseline. Opstrijkbaar is niet nodig. Dik of dun hangt van de stof af. Een lijmstift voor textiel. Ik gebruik de Prym Aqua Lijmstift omdat deze uitwasbaar is en geen sporen nalaat. Geduld en een vooraf een paar oefenen.

Knoopsgaten maken in rekbare stoffen

Interfacing (non-fusible is fine too), type depends on the fabric you want to have buttonholes. An aqua glue marker that can be washed out and leaves no traces. Patience and making a few on leftover fabric.

Knoopsgaten maken in rekbare stoffen met knoopsgatvoetje en zigzagsteek

Ik heb beide methodes uitgeprobeerd. Met een knoopsgatvoetje is natuurlijk het eenvoudigst. Een beetje oefenen met de breedte en lengte van de zigzag en je kunt aan de slag. Maar ook met een zigzagsteek gaat het prima. Ik geef toe: het is wat meer werk maar persoonlijk vind ik het resultaat zelfs mooier ogen. Je kunt mijn knoopsgaten maken in rekbare stoffen beschrijving gratis downladen.

I made buttonholes with a buttonhole foot but also with zigzag stitch and a regular foot. A buttonhole foot is very easy. A little practice with the width and length of the zigzag and you’re good to go. But with a zigzag stitch you also can have a beautiful result. It takes a little bit more time but to be honest I prefer the ones made with a zigzag stitch. You can download both my ‘How to make buttonholes in stretch fabric’ methods for free.

4 Comments on Knoopsgaten maken in rekbare stoffen

  1. Toch super als je op je wenken bediend wordt ?
    Ik ben erg blij met de gedetailleerde uitleg, die dan bovendien nog te downloaden is.
    Heel erg bedankt om dit te willen zoeken / opmaken en delen ! Top !
    Ik heb vage plannen voor een cardigan ; ik kan dus alvast gaan oefenen.

    • Graag gedaan hoor. Ik moet bekennen dat de knoopsgaten zonder het knoopsgatenvoetje soms mooier uitvallen. Je hebt wat meer grip op te instellingen maar het vraagt wel wat iets meer tijd. Succes met oefenen en het kiezen van een patroon. Ik kan je het Harper patroon van harte aanbevelen. Het is gratis en als je een maat groter neemt kun je in de bies knoopsgaten maken.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.