Mijn vader was een fan van Monty Python’s Flying Circus. Zijn favoriet was The Ministry of Silly Walks. Als er een Ministry of Silly Sewing Makes zou zijn dan zou Gulp the Whale zeker een goede kans maken.
My father was a huge fan of Monty Python’s Flying Circus. His favourite was The Ministry of Silly Walks. If there would be a Ministry of Silly Sewing Makes the Gulp the Whale would be a perfect candidate.

Gulp the Whale 

Flip Dolls and Other Toys

Gulp the Whale komt uit het Flip Dolls and Other Toys boek. Ik kwam Gulp the Whale een aantal jaren geleden op internet. Regelmatig ligt mijn mobiel tijdens het kleding maken onder patroondelen of stofresten. Soms maak ik foto’s tijdens het maakproces en dan is altijd zoeken waar het toestel ligt. De Gulp whale heeft een mond waar je van alles in kunt stoppen. Gelukkig ook groot genoeg voor een mobiel. Bijkomend voordeel: Gulp is ook te gebruiken als speldenkussen.

Gulp the Whale 

Mobile Phone and Gulp the Whale

Gulp the whale can be found in the Flip Dolls and Other Toys book. I came across Gulp the Whale a few years ago. When I start with a new project my mobile phone is always hidden by pattern pieces or fabric. Sometimes I want to make photo’s during the making process so I’m always looking where the thing is. Gulp has a mouth with a stomach. The stomach is big enough to hold a mobile phone. Additional advantage: Gulp can also be used as a pin cushion.

Gulp the Whale 

Aan de slag

De beschrijving bij het patroon is summier. Het eerste exemplaar mislukte volledig. Je moet het patroon 200% vergroten. Mogelijk zorgt dit ervoor dat niet alles meer op de juiste plaatsen aansloot. Ik sleutelde wat aan het patroon en het tweede exemplaar ziet er al veel beter uit. Deze is gemaakt van oude jeans waar na het maken van de Hip Bag Lana wat van over was. Het stikwerk is eenvoudiger dan het opvullen. Zo kostte het stikwerk bijna 3 uur en het opvullen 4 uur. Ik had vooral moeite met de hoeveelheid vulling, de vorm van de bek en de maag in het lijf duwen. Een andere les van het eerste exemplaar: eerst de ogen stikken en dan walvis maken. 

Gulp the Whale 

Sewing Gulp the Whale 

The instructions are very simple. The first make was a complete failure. You need to enlarge the pattern 200%. This probably prevent everything from connecting in the right places. I made some alterations to the pattern pieces and the second whale looked more like the one the book. This one is made of a discarded jeans that was also used for the Hip Bag Lana. Stitching the whale was easier than stuffing. It took me almost 3 hours to stitch the whale but stuffing took me 4 hours. Finding the right amount of filling, the shape of the mouth and putting the stomach into the body wasn’t easy. Another lesson I had learned from the first make: sewing the eyes first and then the whale.

Gulp the Whale 

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.