Dit T-shirt met pluisbloemen heeft een naar binnengeslagen halsbies. Een lezeres van mijn blog vroeg hoe aan mij hoe dit gemaakt was. Ik beloofde zodra er een nieuw T-shirt gemaakt zou worden wat foto’s van het proces te maken.
This T-shirt with dandelion fluff has a neckband finish that isn’t visible. A while ago a blog reader asked me how this was done. I promised to her to write a small tutorial how it’s done.

Vier verschillende halsafwerkingen voor T-shirts

Bekende halsafwerking voor een T-shirt

Er zijn natuurlijk veel manieren om de hals van een T-shirt af te werken. De meest bekende is het smalle zichtbare boordje. Je kunt daar leuke effecten mee maken door voor een contrast kleur te kiezen. Vervolgens kun je de gelockte zoom nog zichtbaar doorstikken.
Ga je voor een mooie binnenkant dan kies je voor mooie biesafwerking aan de binnenkant.

Je kon bij de Frau Marla Damenpants al lezen dat ik Seraflex rekbaar naaigaren nog steeds niet had gebruikt. Een mooie gelegenheid om deze bij beide halsafwerkingen te gebruiken. Ik wond het garen met de hand losjes op het spoeltje op. Zo voorkwam uitrekken. Bovenspanning op 2 en vervolgens rustig stikken. Ik maakte hierbij dankbaar gebruik van de snelheidsregelaar van mijn Pfaff. Resultaat: een mooi rekbare naad. Nu afwachten hoe beide stiksels zich in de praktijk houden.

Well known neckline bindings

There are of course lots of ways to finish the neckline of a T-shirt. Everyone knows the a small neckband finish. You use the same colour or create contrast with a different colour. After that you can sew the lockstitch seam to the T-shirt.
A more neater finish is done with a neck binding on the inside of the T-shirt.

T-shirt with neckbands

You could read in my Frau Marla Damenpants blogpost that I had bought Seraflex stretch yarn. Because I was sewing two new T-shirts for my husband I decided to give one a neck binding finish. I wound the thread loosely on the bobbin by hand to prevent stretching the yarn too much. Upper tension at 2 and with slow speed. I made so grateful that my Pfaff has a speed controller. Result: a nice stretchy seam. Now let’s see how this stitching holds up in practice.

Twee andere opties voor halsafwerkingen T-shirts

Ik werk meestal mijn T-shirt af met een halsbies die naar binnen geslagen wordt. Je kunt dezelfde stof gebruiken maar ook kiezen voor een andere kleur. Als je voor een ander kleurtje gaat let er dan op dat beide stoffen van gelijkwaardige kwaliteit zijn.

Vier verschillende halsafwerkingen voor T-shirts

Eventueel kan de stof voor de halsbies iets dunner zijn maar andersom is niet aan te raden. Daarnaast stik ik meestal middenachter een lintje mee. Deze lintjes komen overal vandaan. Sommige hebben zelfs een tekst. Altijd leuk als je het ’s morgens aantrekt. Als je een klein eindje van de naar binnen geslagen halsbies omhoog trekt lijkt het een beetje op een pipingband. Deze twee T-shirt halsafwerkingen beschrijving kun je gratis downladen. 

Two different options to finish a T-shirt neckline

I prefer to finish the neckline of my T-shirts with a non visible clean finish binding. You can use the same fabric or a different colour. If you use another colour be sure that both fabrics have the same quality. It’s possible to use a slightly thinner fabric for the neckband but the other way around is not recommended.

Stenzo jersey with perfume bottles

I usually stitch a ribbon in the middle of the back. These ribbons come from everywhere. Some even have a text. Always nice when you pull your T-shirt on in the morning. For a piping looking finish you can pull up a small edge of the non visible clean finish binding. As always: You can download this Two other ways to do a T-shirt neckline finish description for free.

Stoffen

Megan Blue jersey met de veren (Megan Blue jersey with feathers): de De Stoffenstraat € 12,95
Witte katoenen jersey (white cotton jersey): De Stoffenstraat € 14,32
Stenzo jersey met parfumflesje (Stenzo jersey with perfume bottles): Holland Stoffenhuis € 5,00 + € 5,00 bezorgkosten (shipping costs)

Drie nieuwe Frau Marla Damenpants

Het voordeel van een klein maatje is dat je meestal wat stof overhoudt. Ook wordt er soms genereus afgeknipt. Soms is een coupon net iets langer of is de stof juist iets breder dan opgegeven. Ik kon dan ook deze keer uit de jersey met veren één Frau Marla knippen. De tailleband is van dezelfde roze stof als de halsbies.

Uit de jersey met parfumflesjes gingen zelfs twee Frau Marla’s. Beide taillebanden hebben ook hier dezelfde stof als de halsbies. Eén van de taillebanden is uit twee stukken gemaakt omdat er net te weinig was. RTW onderboeken hebben soms strikjes. Van een roze lintje strikte ik twee strikjes en bevestigde deze op de naden.

Three new Frau Marla Damenpants

The advantage of a small size is that you have sometimes a large piece of leftover fabric. But a seller can be generous when the fabric is cut off.  A remnant can also be a little bit longer than the ticket tells you. But a fabric can also be a little bit wider. I was able to cut one Frau Marla out of the jersey with feathers. The waistband is from pink jersey that was also used for the clean neckline binding.

The leftover of the perfume bottles was good for two Frau Marla’s. Waistbands are also made of the same contrast jersey that was used for the T-shirt. Sadly there wasn’t enough to cut both waistbands in one piece. One has two seams and is decorated with two small pink bow ties.

2 Comments on Vier verschillende halsafwerkingen voor T-shirts

  1. Heel blij met de gedetaileerde foto-uitleg ! Dankjewel !
    Je naaide overigens weer écht wat moois !
    En inderdaad ; het voordeel van eeen kleinere maat te hebben is dat je iets kan doen met de restjes stof.

    • Graag gedaan Mia en ik hoop dat je er wat aan hebt. Dank je wel voor het compliment. Er waren wat T-shirts aan vervanging toe en ik wilde wat vrolijks hebben. Ja mijn ‘maatje’ heeft soms leuke voordelen. Zo heb ik al aardig wat stof bespaard doordat er voor de kleine maten vaak een economischer stofoplegging te maken is. Ik ben nu begonnen met het vest dus ook de beschrijving voor de knoopsgaten is binnenkort klaar.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.