Je hebt het koud en bent op zoek naar een vest. Elles Lanfer, de ontwerpster achter Misusu Patterns, heeft altijd fantastische ontwerpen met verrassende details. Haar nieuwste ontwerp kwam precies op tijd.
Deze Misusu Patterns Cuddle Cardigan heeft alles als je op zoek bent naar een comfortabel vest. Boy-friend style, oversized, dropped shoulders, zakken en knoopsluiting. Maar het meest opvallende detail zijn de naar achter geplaatste schoudernaden en de knoopsgatbiezen die elkaar middenachter kruisend overlappen.

Misusu Patterns Cuddle Cardigan

Design of the Misusu Patterns Cuddle Cardigan

When you’re cold, looking for a comfortable cozy to snuggle into the newest Misusu Patterns Cuddle Cardigan is a winner. The oversized boy-friend style, dropped shoulders and button placket are all you want in comfortable cardigan. Elles Lanfer designed this Cuddle cardigan and as always she comes with some interesting style details in her patterns.

technical drawing

If you take a look at the back you see the eye-catching overlapping neckband. This design invites you also to do some colour blocking. You can add colour block stripe between shoulder and sleeve.

De college look Cuddle Cardigan

Het patroon deed mij denken aan college vesten die je wel eens in Amerikaanse televisie series ziet. Dit bracht mij op het idee om het vest van een quilted letter te voorzien. Diverse lettercombinaties passeerde de revue maar uiteindelijk is het de letter C geworden. De C van cuddle maar ook van college. Omdat ik de letter stikte voordat het vest in elkaar gezet werd was het een beetje gokken voor de hoogte.

Misusu Patterns Cuddle Cardigan

Alhoewel het vest op het eerste oog redelijk complex oogt is het verrassend eenvoudig in elkaar te zetten. Diverse naden zijn doorgestikt. Ik zette het vest met knippen mee in 3 middagen in elkaar. We leefden nog in lockdown toen het moment aanbrak om knopen kiezen. Maar de knopendoos bood uitkomst. Vier exemplaren die redelijk versleten waren zijn met een restant stof van de Talvikki sweater overtrokken. 

My college look Cuddle Cardigan

This pattern reminded me reminded me of college style cardigans. You see them sometimes in American television series. So I decided to stitch a quilted letter on the cardigan. I tried a few letters but in the end it became the letter C. Of course the C for cuddle but also for college. Because I stitched the letter before sewing the cardigan together, it was a bit of a gamble for the height.

Misusu Patterns Cuddle Cardigan

Although sewing together the cardigan looks quite complex at first glance, it was surprisingly easy. Several seams are topstitched. I made the cardigan with cutting in 3 afternoons. We were still in lockdown when the time came to choose buttons. But the button box offered a solution. Four old buttons that were fairly worn were covered with a leftover piece of the Talvikki sweater.

Tijd en Kosten

Alles bij elkaar ben ik ongeveer 12 uur bezig geweest. Tekenen en proef stikken van de letters nam ongeveer 90 minuten in beslag. Ook het stikken van knoopsgaten in sweaterstof heb ik geoefend omdat ik dit nog nooit gedaan had.
Ik kocht het Cuddle Cardigan patroon tijdens de introductieperiode voor € 9,00 (nu € 12,00). De stof is afkomstig van De Stoffenstraat en met korting gekocht voor € 11,86.

Misusu Patterns Cuddle Cardigan

It took me about 12 hours to make the cardigan. Designing the letters and testing was done in 90 minutes. I also practiced stitching buttonholes in the sweater fabric because this was my first time.
I bought the Cuddle Cardigan pattern during the introduction period for € 9,00 (now € 12,00). The fabric came from De Stoffenstraat and was bought with discount for € 11,86.

Conclusie

Ik maakte op basis van de kantklare kledingstuk tabel maat BB omdat ik niet zo’n fan ben van erg oversized. 16 centimeter overwijdte was me teveel. Met BB is dit ongeveer 10 centimeter. Manchetten van mouwen en boorden van panden zijn vervangen door een zoom. De cropped lengte bevalt prima en het vest draagt prettig. Kortom zeker een patroon dat nog wel een keer gebruikt zal worden.

Misusu Patterns Cuddle Cardigan

Based on the garment finished measurements I choose size BB because I’m not a huge fan of oversized. 16 centimeters ease is too much for me. With BB it was about 10 centimetres. I made hems to finish the sleeve instead of the cuffs. Bottom band is skipped too and replaced also for a hem. The cropped length works perfect for me and the sweater fabric is a pleasant stretch. A pattern that will certainly be used again. 

7 Comments on Misusu Patterns Cuddle Cardigan

 1. GreaT idea on the buttons – have just covered some for a velvet dress and that worked well , but didn’t think of this an option for this cardigan. If I don’t have suitable buttons , I’m copying this idea!!!! Hoping mine doesn’t come out too oversized. Hadn’t noticed the C on the Instagram picture – a nice bit of detail

  • Hello Ann, Thank you so much for all your kind comments. About the buttons: after looking for suitable buttons the one that were available didn’t match at all. Then I remembered that you can buy cover button kits. Sadly the size I was looking for weren’t available or the shipping costs made them priceless. So I came up with the idea to use old worn out buttons in the size I wanted. Pretty happy with the result. I can highly recommend it to you. Making the buttonholes was the most fearfulness part of the cardigan. I tried some tutorials that you can find on internet but sadly the back of the buttonband stretched. So I found out a way to make without having a stretched back. I’ve another cardigan planned and will make a small tutorial how I made my buttonholes in the sweater fabric.

 2. Een mooi klassiek vest.
  Lijkt me niet zo simpel om te naaien !
  Dus alle lof voor jouw prestatie !
  Met name de knoopsgaten in tricot zou ik een hele uitdaging vinden.

  • Hallo Mia, Dank je wel. Het valt erg mee om dit vest in elkaar te zetten. De biezen netjes laten kruisen middenachter is het enige wat extra aandacht vraagt. Met de knoopsgaten heb ik wel even gepuzzeld. Op internet vond ik wel diverse beschrijvingen voor rekbare stoffen maar bij alle proefstiksels bleef toch mijn stof aan de onderkant lubberen. Ik heb mijn eigen oplossing bedacht. Ik heb nog een vest gepland staan en dan zal ik mijn manier delen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.