Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif

Na het maken van drie dames onderbroeken van gratis patronen ging mijn zoektocht verder naar ‘het ideale patroon’.
Enige tijd geleden viel mijn oog op het Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif. Versie 1 heeft een naar voren geplaatste naad die mij er aansprak. Kortom tijd om dit patroon aan een test te onderworpen.
After making three underwear pants out of jersey using free patterns it was time for a new pattern.
Recently this Frau Marla Damenpants Studio Schnittreif pattern was found in a search for new underwear patterns. Version 1 has a forward placed side seam. Something that appealed to me. After purchasing it was time for some testing.

Frau Marla Damenpants patroon

Met dit patroon kun je 3 verschillende versies maken. Het patroon bestaat uit 5 pagina’s, a patroondelen en er zit geen naadwaarden bij dit patroon. In de beschrijving kun je lezen hoeveel waar wordt geadviseerd. Een duidelijke (Duitse) beschrijving helpt je bij elke stap. Elke stap wordt daarnaast met duidelijke foto’s geïllustreerd.

3 onderbroek variaties

You can make three different versions with this pattern. This pattern only has 5 pages, 3 pattern pieces and no added seam allowances. Advice how much to add is giving in the instructions. The well written (German) instructions explains every step. Each step comes with clear photo’s.

Mijn Frau Marla’s versies

Een te los zittende onderboek onder jeans is erg vervelend. Van beide stoffen werd het rekpecentage bekeken en koos ik voor een patroon die viel tussen XS en S.

kruisstuk onderbroek

Bij het knippen van het kruistuk is bij het binnendeel geen naadwaarden mee geknipt. Zo voorkom je dat de zoomnaad in het kruisje te dik wordt. Ook bij deze Frau Marla wordt het dubbel kruistukje met de burritomethode aan voor- en achterpand gestikt.
De ‘zijnaad’ en tailleband zijn met een flatlocksteek gestikt.

Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif

Bij de streepversie verspringt de streep bij de naad. Zo krijgt deze versie er een extra detail bij. Ik heb het elastiek in de tailleband weggelaten.
Nu komt er erop aan hoe de beide Studio Schnittreif Frau Marla Damenpants zitten en bevallen. 

My two Frau Marla’s versions

A not perfect fitted pants under jeans isn’t (always) a nice feeling. After measuring the percentage of stretch of both jersey fabrics a blend between XS and S seemed perfect.

Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif


I skipped the seam allowances of the lining gusset. By doing so you prevent that the seam in the crotch is becoming too thick. The crotch of the Frau Marla is also stitched with burrito method just like three previous made.

Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif

‘Side seam’ and waistband are again finished with flatlockseams. The stripe in the striped version jumps opposite to add more detail. I skipped the elastic in the waistband.
Now it’s time to see how they fit and look how the ‘behave’ after wearing them for a day.

Tijd en Kosten

Het is altijd wat passen en meten bij restant stoffen maar binnen 45 minuten waren beide geknipt. Ik gebruikte ongeveer 2 uur per onderboek voor in elkaar stikken en afwerken.
Dit patroon kost €5,90 en is een prima investering zeker als je de onderboeken van restant stoffen maakt. Daarnaast kun je met dit patroon vele kanten op.

burito methode

De uitgebreide instructies met foto’s zorgen ervoor dat ook een beginner zich hieraan kan wagen. Deze Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif is dan ook een aanrader. Je stikt met gemak in een middag een paar nieuwe onderboeken in elkaar en werkt tegelijk wat restanten weg.
Het hebben van een lockmachine is wel handig. Iemand zonder coverlock zou er voor kunnen kiezen om de pijpen met Seraflex of Mettler stretchnaaigaren mooi af te werken. Ik heb enige tijd geleden ook zelf een rolletje Seraflex gekocht en ga daar binnenkort mee aan de slag.

Time and Costs

Using leftover fabrics for a project and finding the pattern layout always takes some time. But after 45 minutes both version were ready to be stitched. I used about 2 hours to make each version.
This pattern costs €5,90 and is good investment especially if you use leftover fabrics. You can also use this pattern in many ways.
I can highly recommend this Studio Schnittreif Frau Marla Damenpants pattern to a not so confident seamstress. The well written instructions and foto’s will help you to the complete process. You can easily make a few replacements for well worn underwear. And you also get rid of some leftovers as well.

A serger is very useful. If you don’t have a coverlock to finish the legs Seraflex or Mettler stretch stitching yarn can be option. I recently bought a spool Seraflex and will use it soon in an other already planned project.

2 Comments on Frau Marla Damenpants van Studio Schnittreif

  1. Fijn als je je eigen ondergoed kan naaien.
    Het ziet er in ieder geval een geslaagd project uit !
    Ik heb het nog nooit geprobeerd….draag sowieso liefst shorties.

    • Ik heb ook wel lang koudwatervrees gehad. Maar uiteindelijk dacht ik wat kan me gebeuren met wat restanten een paar gratis patronen. Mijn ervaring: als je een T-shirt kunt stikken dan lukken onderbroeken ook. Wat telt is de kwaliteit van de jersey. Iets dikkere jersey bevalt mij beter.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.