Het Misusu Folded X-Mas Tree patroon is oorspronkelijk bedoeld voor een foute kersttrui. Het patroon intrigeerde mij enorm maar een foute kersttrui maken zat er door omstandigheden niet in. Na een nachtje slapen ontstond het idee voor een Misusu Folded X-Mas Tree broche.
The Misusu Folded X-Mas Tree pattern is designed to make an ugly Christmas sweater. The pattern intrigued me but sewing a sweater wasn’t going to happen. After a good night sleep I had the solution. Why not make a Misusu Folded X-Mas Tree brooch version.

Misusu Folded X-Mas Tree broche

De oorsprong van de foute kersttrui

In de jaren 50 van de vorige eeuw begonnen oma’s en moeders truien te breien voor de kerst. Rendieren en ijskristallen waren toen populier. Ergens in de jaren 80 begon het optuigen van de kersttrui. Je kon het niet zo gek bedenken maar alles werd uit de kast gehaald. Kleurrijk, lampjes, kerstfiguren en uiteraard van polyester. Fout is fout toch?

Misusu Folded X-Mas Tree broche

Ugly Christmas seems to be introduced in the 50’s. They were hand knitted with stranded reindeers and ice crystals. Around the 80s more decoration was introduced. Colourful, screaming colours, lamps and made of the polyester. Uglier then ugly.

De broche

Het patroon werd eerst verkleind zodat het hele patroon op een A4’tje paste. Een stukje goudkleurige stof voor de kerstboom en de achterkant van deze stof voor de stam. Het vouwen viel een beetje tegen niet alleen door de kleine afmetingen van het patroon maar ook door de stof. Ik gebruikte een beetje textiellijm om alles op zijn plaats te houden. De Misusu Folded X-Mas Tree broche is een bloempot gezet. De bloempotrand is met wat borg is met een reepje borg afgewerkt voor een sneeuwillusie.

Misusu Folded X-Mas Tree broche

Uiteindelijk is de broche best wel groot uitgevallen: 18 centimeter. Kortom een ‘sieraad’ die je niet iets zomaar over het hoofd zult zien.

Making the brooch

First the pattern was sized until the whole pattern fitted on an A4. A piece of gold for the tree and the back of the same fabric for the trunk. Folding the pattern to form the tree wasn’t easy due to the small size of the pieces. But also the fabric wasn’t easy to handle. I used some fabric glue to keep everything in place.

Misusu Folded X-Mas Tree broche

The Misusu Folded X-Mas Tree brooch is placed in a flowerpot. I finished the top of the flowerpot with a piece of faux fur teddy to create an illusion of snow. The finished brooch is 18 centimeter so not something you easily will overlook.

Misusu Folded X-Mas Tree patroon

Elles Lanfer weet mij iedere keer weer te verrassen met patronen die net even anders zijn dat standaard. Mijn radarwerk bleef ook deze keer weer volop draaien. Ondertussen heb ik wat ideeën liggen voor volgend jaar om mijn versie van een foute kersttrui te maken. Voor nu weet ik nog niet wat ik met kerst ga dragen.

Misusu Folded X-Mas Tree broche

Als homage aan Misusu patterns op de Stereo Sweater Dress. Of misschien klassiek op de Zircon Dress of casual met jeans en de Fulton blazer.

Misusu Folded X-Mas Tree broche

As always Elles Lanfer knows how to design amazing patterns. After making this origami tree I’m already thinking about my version of an ugly X-mas sweater. But for now: on what will I be wearing the brooch. Will I stay with Misusu and wear the Stereo Sweater Dress. Or perhaps more classic with the Zircon Dress. Or casual with jeans and the Fulton blazer.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.