T-shirts? Kan er iemand zonder? Mij lukt het niet. ’s Zomers wil er nog wel een blouse uit mijn kast komen maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar T-shirts. Deze Paardenbloemen Pluisjes tricot is vorig jaar bij Holland Stoffenhuis speciaal gekocht voor bij dit damespak. Ook deze stof belandde op de voorraadstapel.
This Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt is the result of a search in my stash. Original bought for a short sleeve version it now became a long sleeve one.

Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt

Zoeken naar een economische stofoplegging

De tricot lag op tafel met een patroon voor een T-shirt met korte mouwen erop. Het stofverlies was in mijn ogen nogal behoorlijk. Ik besloot daarom maar eens te kijken of een T-shirt met lange mouw ook zou lukken. Zoiets kost wat tijd en geduld.

economische stofoplegging

Mijn tip: leg de stof open gevouwen voor je. Leg eerst het voorpand tegen de onderkant en vervolgens een mouw met de mouwkop tegen de bovenrand op de stof. Leg nu het achterpand tegen de onderkant en de andere mouw met de mouwkop tegen de bovenrand op de stof. Je maakt dan optimaal gebruik van de stofruimte bij de armsgaten. Afhankelijk van je maat zul je meer of minder stof nodig hebben. 

Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt

How to find an economical pattern lay-out

I always ignore the cutting lay-outs that are shown in the instructions. Before buying fabric I always try to find the most economical pattern lay-out. And I can tell you it saved me lots of large fabric leftovers. In this case this fabric was bought for a short sleeve version.

Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt

But when the fabric was flat on the table the question raised if a long sleeve version was possible. I found out that the best way is to lay the hem of the front body at the cut end. Then the sleeve with sleeve head at the other cut end. Repeat the same for the back body and the sleeve. How much fabric length you need is depending on the size you wear.

Stikwerk

Natuurlijk is het in elkaar zetten van een T-shirt ondertussen een ABC’tje geworden. Deze keer is de hals niet afgewerkt met een zichtbare halsbies. Een extra zwart decoratief lintje is middenachter mee gestikt. Uiteraard heeft ook dit Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt een high-low hem.

Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt

Sewing the T-shirt was very straight forward. I didn’t finish the neckline with a visible neckband and also added a decorative ribbon at the center back. This T-shirt has as always a high-low hem.

Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt

Tijd en Kosten

Tijd: economische stofoplegging zoeken 90 minuten; knippen, stikken en afwerken 4 uur
Kosten: stof € 11,25; garen € 2,50

Zelfgemaakt mondmasker

Time: searching for an economical pattern lay-out 90 minutes; cutting, stitching and finishing 4 hours
Costs: fabric bought ar Holland Stoffenhuis € 11,25; yarn € 2,50

Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt lange mouw

Het onafgemaakte T-shirt belandde op de stapel. De herfst brak aan en bij het maken van nieuwe plannen kwam ineens dit shirt weer boven water. Ik ben uiteraard weer, net als altijd, blij met dit T-shirt temeer omdat een lange mouw versie haalbaar was. Komende zaterdag wordt het mondkapje weer verplicht in winkels. Er lag nog een restantje jersey. En als het dan toch moet is niets leuker dan ééntje van dezelfde stof.

herbruikbaar mondmasker

I didn’t finish the T-shirt back in May but it returned a few days ago back on my sewing table. As always I’m very pleased with my new long sleeve T-shirt. Last Tuesday our government new Coronavirus measures. We need to show the Coronacheck and have to wear a face mask in more places. So when I saw a little piece of leftover jersey I decided to make a matching face mask.

2 Comments on Stenzo Tricot Paardenbloemen Pluisjes T-shirt

  1. Mooi shirt ! Mooie print ook ! Altijd leuk om jouw uitgebreid naaiverslag te lezen. Benieuwd wélke halsafwerking je dan wel gebruikte in plaats van een zichtbaar boordje. Heb je dan gewerkt met een beleg ?

    • Dank je wel en goed om te horen dat je mijn verhaaltjes leuk vindt. Eigenlijk wijkt de afwerking van de halsrand niet veel af van een zichtbaar halsboordje behalve dan dat de strook met de goede kanten op elkaar gelockt wordt dan wordt het halsboordje naar binnen geslagen en vervolgens met de coverlock of met Seraflex rekbaar garen vastgestikt. Ik zal de volgende keer een paar foto’s maken als ik weer een T-shirtje stik en de hals zo afwerk.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.