We zijn niet ver meer verwijderd van Kerstmis. Uiteraard komt Sinterklaas nog maar met nu alvast kerstversiering maken is natuurlijk niets mis. Al een tijdje staat ‘an elf on the shelf’ op mijn ‘verlanglijstje’.
A few years ago I came across ‘elf on the shelf’ when I was looking for homemade Christmas decorations. You can find lots of patterns to make one. My version of the Atelier Caroline patron lutin is now every day in a different place in our house.

Atelier Caroline patron lutin

Een kleine Elf on the shelf informatie

Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell schreven in 2004 een boek over ‘Elf on the shelf’. Dit boek gaat over speciale elfjes die de kerstman helpen. Ze verstoppen zich in huizen, vliegen ’s nachts naar de Noordpool en vertellen de kerstman wat ze zoal gezien hebben. De volgende ochtend zitten ze weer op in andere plek in de huizen. Mocht je er één tegenkomen dan is het de bedoeling dat je de elf ongemoeid laat.

Atelier Caroline patron lutin

‘Elf on the shelf’ can be found in a book written by Carol Aebersold and her daughter Chanda Bell. It’s about elves who help Santa. They watches children in their homes and make notes on their naughty/nice list. Each night, the elves returns to the North Pole to report their findings to Santa. Once the elf is on a shelf you never allowed to touch it because the elf will lose its magic.

Mijn versie van het Atelier Caroline patron lutin

Het leuke aan het Atelier Caroline patron lutin is dat het een gezicht heeft met een echte kin en neus. De beschrijving is in het Engels met duidelijke foto’s en toegevoegde naadwaarden. Zo leerde ik weer een paar nieuwe trucjes zoals het maken van het haar en de bevestiging op het hoofd. Ook de kraag heeft een ingenieuze sluiting waardoor je het eenvoudig kunt vervangen.

Atelier Caroline patron lutin

Ik koos voor diverse onderdelen andere materialen. Hoedrand is van witte teddy stof en schoenen van zwart nepleer in plaats van vilt. De wangetjes zijn van roze vilt en met een zigzagsteek op het gezicht gestikt. Oorspronkelijk heeft de elf een hansopje aan. Hierdoor heeft de elf veel weg van een jongetje.

paperbag skirt for elf on the shelf

Als je een los rokje maakt kun je er op eenvoudige wijze een meisjes elf van maken. Ik maakte een soort paperbag rokje met een rand van witte teddy stof.

Atelier Caroline patron lutin

My experience with the Atelier Caroline patron lutin

What I really liked about this pattern is that the face has a realistic chin and nose. Instructions are in English with illustrations. The pattern has added seam allowances. The making of the hair and the clever closure of the collar are great features of this pattern. I used some different materials. I used white faux fur for the hat border and black faux leather for the shoes in stead of felt.

Atelier Caroline patron lutin

The cheeks are made of pink felt and sewn on with a small zigzag stitch. The original elf is wearing a onesie so it can be looking a bit like a boy elf. You can easily turn it in to a girl version. Make a small paperbag skirt and finish it with white faux fur border and you’re done. So you can decided each year if you want a boy or girl elf in your house.

Atelier Caroline patron lutin

Makerist Customer ambassador

Sinds kort ben ik één van de Makerist Customer ambassadors. Ik mag op regelmatig gratis een patroon uit zoeken, het testen en mijn ervaring delen. Zo nu en dan schaf ik een patroon bij Makerist aan. Makerist heeft een zeer ruim patronen aanbod van een groot aantal onafhankelijke kledingontwerpers. Zo kun je kiezen naast kledingpatronen voor het hele gezin ook voor patronen voor accessoires en speelgoed. 

Recently I’ve become one of the Makerist Customer ambassadors. Each month I’ll receive a pattern of my choice for free. I test, make, write a review about the pattern and show the project on Instagram. I’ve ordered a few pattern on Makerist in the past. They have a large range of patterns from Indie pattern designers. You can find not only patterns for cloths but also for accessoires and toys.

Atelier Caroline patron lutin

Tijd en Kosten

Tijd: knippen en voorbereidingen 45 minuten; stikken en afwerken 6 uur
Kosten: patroon was een donatie van Makerist in ruil voor een review op hun website; gebruikte materialen komen uit mijn restantenbak

Atelier Caroline patron lutin

Time: cutting and preparations 45 minutes; stitching and finishing 6 hours
Costs: pattern was a gift from Makerist in exchange for a review on their website; all materials are leftovers from previous makes

2 Comments on Atelier Caroline patron lutin

 1. Hi Sonja,
  Your blog is very nice.
  I see you like the little figures and the little fabric dolls.
  Can I have the pleasure to offer you some to celebrate this New Year?
  I let you choose it on my Moppetdolls.com site.

  Best regards

  Natasha

  • Hello Natasha, Thank you so much for your kind words. You’re right besides making clothes one of my other makes concerns toys. They are always fun to make and always a pleasure to give. I’ve been taking a look at you site and your dolls are so cute. The French girls are so much fun. As far as I understand you sell dolls but no patterns. I want to make you an offer: I like to use one of your dolls as inspiration to make one and refer to your site and dolls on all my social media platforms. Kind regards, Sonja

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.