Behalve dat een zonnehoed in de zomer een onmisbaar item is zijn ze in de herfst en winter ook handig. Biedt de rand in zomer schaduw. Tijdens de regenachtige herfst- en wintermaanden is de rand voor een brildrager erg plezierig. Zo’n rand zorgt ervoor dat je bril redelijk droog blijft.
My latest WBM Safari Hat Tweed Version is made of leftovers. Hats are very practically if you’re a glasses wearer like me. The brim will help to keep your glasses dry during the rainy autumn and winter months.

WBM Safari Hat Tweed Version

De WBM Safari Hat Tweed Version

MMinerva Crafts heeft gedurende de maand oktober de Sew Your Stash uitdaging. Soms heb je een duwtje in de rug nodig en deze uitdaging kwam dus als geroepen. Ik liep namelijk al een tijdje rond met het idee om van een restant tweed een hoed te maken. Nu was het restant tweed stof zeker niet voldoende om de hoederand twee keer te knippen.

restant tweed stof

Maar ook daarvoor ‘toverde’ ik uit de restanten stapel een stuk dunne wollen stof. Deze is niet alleen gebruikt voor de onderrand maar ook voor de opgestikte band en biaisband.

biaisband afwerking tweed hoed

Ik heb een tijd getwijfeld over de keuze voor de voering. Zo vond ik een restant roze flanel maar uiteindelijk is het katoen geworden met bloemenprint.

WBM Safari Hat Tweed Version

The Tweed Safari Hat

Minerva Crafts has launched a brand-new sewing challenge. During the month October Minerva Crafts is challenging everyone who sews to use that you already have. Sometimes a challenge comes at the right time. During a cleaning rage I found a piece of leftover tweed. As soon ad I saw the leftover I wanted to make a tweed version of the WBM Safari Hat.

WBM Safari Hat Tweed Version

I hadn’t enough tweed to cut two brim pieces but some light weight grey wool fabric gave a perfect match. This grey wool fabric was also used for the bias band to finish the brim edge and decorative band. I doubted for a while about the choice for the lining.

voering tweed hoed

My first choice was pink flannel but in the end it turned out to be cotton with a floral print.

WBM Safari Hat Tweed Version

Tijd en Kosten

Tijd: patroon op stof leggen en knippen 90 minuten; rijgen, stikken en afwerken 6 uur
Kosten: versteviging € 2,00

WBM Safari Hat Tweed Version


Time: finding the most economical lay-out and cutting 90 minutes; basting, stitching and finishing 6 hours
Costs: interfacing € 2,00

Mijn uiteindelijke WBM Safari Hat Tweed Version

Dit was zeker geen gemakkelijk project. Tweed is een mooie stof maar het nadeel is dat het makkelijk rafelt. Dit was gedeeltelijk tegen de gaan door met plakbare versteviging te werken. Op de middenachternaad van de opstaande hoederand en ‘zijnaden’ van de hoederand na is alles geregen voor het stikken. Dit vergemakkelijkte zeker het stikken met de machine.

WBM Safari Hat Tweed Version

Mijn machine heeft een regelstand voor de stiksnelheid. Ik gebruikte veelal de langzaamste stiksnelheid. Dit gaf mij steeds voldoende tijd had om met de hoed te manoeuvreren. Uiteindelijk is het een prima hoed geworden voor de komende koudere en ook soms natte herfst- en winterdagen. Zo hebben een paar restant stoffen ook weer een goede bestemming gekregen.

My new Winter hat

This wasn’t the easiest sewing project. Tweed is a beautiful fabric, but the disadvantage is that it frays easily. Fusible interfacing largely counteracts this problem. Most of the hat was basted before sewing together. Only pins were used for the hatband center back seam and the ‘side seams’ of the brim.

WBM Safari Hat Tweed Version

I also used the speed control of the sewing machine. With the sewing speed in the slowest postion I had enough time to manoeuvre the hat during the stitching. I’m really pleased with the end result. This WBM Safari Hat Tweed Version will be used often the coming rainy and cold autumn and winter days. And last but not least great use of some leftover pieces of fabric too.

4 Comments on WBM Safari Hat Tweed Version

    • Thank you so much. It’s always satisfying when you find good use for fabric leftovers and scraps. I’m so happy that it was possible to squeeze the pieces out of the tweed fabric.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.