Soms heb je een stof dat onmiddellijk je aandacht heeft. Zo was het deze keer een mooie stretch satijnkatoen met geometrische print van Minerva Crafts. Een zoektocht naar een geschikt patroon leverde een KNIPmode 1509 5 broek op. Een klassiek model zoals smal toelopende pijpen, tailleband en steekzakken.
Sometimes you come across a fabric that immediately has your attention. It happende when I saw this amazing stretch cotton sateen fabric with a beautiful graphic design from Minerva Crafts. Looking for a suitable pattern the KNIPmode 1509 5 broek seemed prefect for the trousers I wanted to make. A classic model with slim legs, waistband and side pockets.

KNIPmode 1509 5 broek

Mijn versie van het KNIPmode 1509 5 broek patroon

Soms is het goed idee om niet direct al je oudere zelfmaak tijdschriften weg te doen. Zo wilde ik een model zonder achterpas om de print zou weinig mogelijk te onderbreken. En deze stond dus in de KNIPmode september uitgave van 6 jaar geleden.

KNIPmode 1509 5 broek

De steekzakken zijn vervangen door rechte steekzakken. Dit vereenvoudigde het laten doorlopen van de print. Ik zette de broek met een groot stiksel eerst in elkaar om te kunnen passen. De originele versie heeft geen achterzakken maar ik vind ze erg nuttig.

achterzakken in zelfgemaakte broek

Handig als je met je handen vol spullen loopt en je mobiel mee wilt nemen. Ik vertelde mij tijdens het maken van de riemlussen en eindigde er met 8 in plaats van 6. Gezien de tijd die ik erin gestoken had besloot ik ze dan ook maar allemaal op te zetten. 

KNIPmode 1509 5 broek

My version

Sometimes older sewing magazines can deliver just the pattern you’re looking for. The advantage of this KNIPmode pattern is the lack of a back yoke so the graphic design isn’t much interrupted.

KNIPmode 1509 5 broek

The side pockets are altered in straight pockets. This made it easier to let the design run through. I did a fitting session first. The original version comes without back pockets. But when I was standing before the mirror during the fitting session I decided to give the trousers back pockets.

back pockets homemade trousers

Back pockets are very useful. I always use them for my mobile phone when I walk from one room to another special when my hands are filled with papers or other stuff. The waistband has 8 belt loops. I made I miscalculated and ended with 8 instead of the usual 6. Because it took me some time to make them I used all 8. 

belt loops homemade trousers

Satijn katoen verwerken

Normaal verwissel ik niet bij ieder nieuw project de naald in de naaimachine. Deze keer wel. Stretch satijnkatoen kan redelijk kwetsbaar zijn tijdens het werken met spelden en naalden. Eerdere ervaring heeft geleerd dat een klein braampje op naald of speld al snel leidt tot een stofbeschadiging.

KNIPmode 1509 5 broek

De broek is doorgestikt maar vanwege het mooi grafische design heb ik het gehouden op een enkel sierstiksel. De binnenzakken en tailleband zijn afgewerkt met biaisband. Dit biaisband is gemaakt van een restant kobaltblauwe voering. 

biaisband afwerking binnenzakken en tailleband

Stitching satin cotton fabric

I don’t always insert a new needle at the start of a new project. This time I did. Early experience learned that using needles and pins with burrs on sateen cotton fabric can cause damage. The finished KNIPmode 1509 5 broek is topstitched with one single line.

KNIPmode 1509 5 broek

I experimented with one and two lines but two lines felt very overpowering. Inner pockets and waistband are finished with bias band made of a leftover piece of silk lining.

Tijd en Kosten

Tijd: patroon aanpassen 30 minuten; knippen, rijgen, stikken en afwerken 8 uur
Kosten: stof was een donatie van Minerva in ruil voor een inspirerend kledingstuk; garen € 3,50

KNIPmode 1509 5 broek


Time: pattern alterations 30 minutes; cutting, basting, stitching and finishing 8 hours
Costs: fabric was a gift from Minerva in exchange for an inspring make; yarn € 3,50

Het eindresultaat

Deze KNIPmode 1509 5 broek is perfect voor komend najaar als het wat warmer is. De stof heeft een beetje rek waardoor de broek plezierig zit. Door de lichte glans heeft de broek een luxe uitstraling zeker in combinatie met mijn zwarte lakschoenen. Maar ook deze iets sportievere combinatie met rode ballerina’s voor in het weekend kan prima. Kortom een heerlijke broek waar ik prima mee uit te voeten kan. 

This new pair of trousers are perfect for the more warmer Autumn days that are yet to come. Due to the stretch (10%) it’s a pleasure to wear. The subtle sheen gives the pair of trousers a slightly luxurious look special in combination with my black lacquer shoes. For a sporty look I pair it with my red ballerinas. In short, great pants that will be worn often.

5 Comments on KNIPmode 1509 5 broek

  1. I like your combination with the white t-shirt. Just classic! Would you tell me which pattern you used for it? I am searching for a good breton style pattern.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.