Een paar dagen geleden waren we op weg naar het strand voor een wandeling. Manlief ontdekte dat hij zijn bucket head thuis had laten liggen. Zo ontstond het idee om er speciaal één te maken die in de auto zou blijven liggen.
A few days we went to the beach by car. When we stepped out of the car my husband realised that he left his bucket hat at home. Never give me the opportunity to think about a solution that can be sewn. Why not make special for the car.

Oude regenjas wordt nieuwe mannenhoed

Van afgedankte hoed naar patroon

Manlief was blij met de Elbe Textiles Sorento bucket hat die ik voor hem had gemaakt. Deze had slechts één klein nadeeltje: bij een stevige bries kon hij wel eens afwaaien. In de hoedenmand zat nog een oude zonnehoed die zijn beste tijd gehad had. Deze zat steviger op zijn hoofd en had ook een iets andere deksel.

oude zonnehoed

Deze was meer ovaal dan rond. Ik besloot een kopie te maken van dit exemplaar. Een patroon maken van een bestaand stuk zonder het uit elkaar te halen is een geduld klusje. Zo bleek ook de opstaande rand anders dan die van de bucket hat. Deze maakte een soort van slinger omhoog naar het midden. Ik controleerde na het kopiëren van de diverse delen of alles op elkaar paste. Na her en der nog wat bijgeschaafd te hebben was het definitieve patroon klaar.

Oude regenjas wordt nieuwe mannenhoed

Making a copy of an existing hat

Although husband was pleased with his Elbe Textiles Sorento bucket hat it wasn’t wearable with a breeze. We found an old sun hat that was bought many years ago in France during one of our holidays. This one was tighter around his head so more suitable for a walk at the beach. Or a ride on the bicycle.

Oude regenjas wordt nieuwe mannenhoed

The top of the hat had on oval shape. I decided to make a copy of this hat without unpicking the original hat. It took me almost a day to draft the three pattern pieces. The side piece also has a different shape. It’s going with a slight curve to the center of the pattern. I measured everything when the three pieces were drafted. Some final alterations and my copy was ready to pin on the old rain coat.

Oude regenjas wordt nieuwe mannenhoed

Van oude regenjas naar nieuwe mannenhoed

De stof van de oude regenjas bleek een stuk stugger dan verwacht. Naast spelden werd er ook veel geregen om de diverse patroondelen op zijn plek te houden. De hoed is gevoerd met contrast stof: een roodgestreepte afgedankt overhemd. De hoedenrand heeft ook deze keer weer wattine gekregen voor wat meer volume en voegt wat stevigheid toe.

The stiff cotton fabric of the old rain coat wasn’t easy to work with. It needed lots of pins and basting to keep all the pieces in place. The hat has a lining made of an old red striped dress shirt. I used wadding for the brim. This adds a nice volume to the hat and give it also some more firmness.

Oude regenjas wordt nieuwe mannenhoed

Diverse hoedenamen voor bijna hetzelfde model

Ik kwam er achter dat je op internet patronen kunt vinden met een vergelijkbare deksel en openstaande rand. Er worden voor dit type hoed diverse namen gebruikt. De rand is vaak net even anders maar deksel en opstaande rand zijn veelal hetzelfde. Fedora is bijvoorbeeld maar ook Tiroler hoed, cowboy hoed, Indiana Jones, Boho Chic. Manlief is tevreden met zijn ‘autoexemplaar’ maar heeft wel wat verbeterpuntjes aangegeven. Die zijn aangetekend voor een volgende keer. Op naar de volgende So50sustainableSewing project.

On internet I found out that there were similar patterns available all with different names. Fedora, Tyrolean, cowboy hat, Indiana Jones, Boho Chic. Only the shape of the brim looks different. Husband is very pleased with his new hat. He only wants it next a little bit less higher. I start copying the pattern for my next So50sustainableSewing project.  

Tijd

Tijd: patroon maken 4 uur; knippen 1 uur; rijgen, stikken en afwerken 6 uur
Time: making the pattern 4 hours; cutting 1 hour; basting, stitching and finishing 6 hours

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.