Augustus staat in het teken van So 50 sustainable Sewing uitdaging. Stoffen gebruiken die al in huis zijn. Maar je kunt de uitdaging nog wat verder uitbreiden door patronen te gebruiken die je al bezit. Zo komt deze KNIPmode 1605 15 jeans uit hetzelfde nummer als de blouse met reverkraag. Het blad lag boven op de stapel en kwam in het zicht terwijl de jeansstof van de stapel werd gehaald.
August is for me taking part in the So 50 sustainable Sewing challenge. Using materials from your stash. But you can extend the challenge a little bit further using patterns that you already have. This KNIPmode 1605 15 jeans comes from the magazine that was also used for the blouse with lapel collar. It was on the top of pile and fall off when I picked the jeans fabric from my stash.

KNIPmode 1605 15 jeans

Het ontwerp van de KNIPmode 1605 15 jeans

Voor deze jeans heb je stretch denim nodig omdat het een aansluitend model is. De jeans heeft schuine steekzakken met ritsen en achterzakken. Daarnaast zijn de voorpijpen voorzien van gebogen deelnaden. 

This jeans must be made out of stretch denim because it has a tight fit. The front pockets have zippers. The front legs have a curved seam that is topstitched. 

KNIPmode 1605 15 jeans

Mijn aangepaste versie van het KNIPmode 1605 15 jeans patroon

Ik veranderde wat aan de steekzakken omdat er geen ritsen in huis waren voor de steekzakken met ritsen. Ook kregen de steekzakken een extra inzetstuk die van de verkeerde kant van de jeansstof is gemaakt. Ook de achterzakken en riemlussen zijn zo verwerkt. De V-inkepingen in de Rose blouse en Parisette blouse zorgden ervoor dat de tailleband een V-split heeft gekregen. 

KNIPmode 1605 15 jeans

The model of the side pockets is altered due to fact there were no suitable zippers in my stash. They also have a little insert piece made of the wrong side of the jeans fabric. The same side is used for the back pockets and belt loops. I really liked the collar feature of the Rose blouse and Parisette blouse. So I gave the waist band on the back a triangular slit.

KNIPmode 1605 15 jeans

De Fedora hoed

Ik kocht de jeansstof ooit gekocht in een goede doelen winkel. Het had een afwijkende stofbreedte. 132 centimeter breed maar met een lengte van 150 centimeter voldoende om de jeans te kunnen knippen. Uiteindelijk bleef er diverse behoorlijk stukken over.

Fedora ladies hat

Ik besloot een dames versie te maken van de Fedora hoed die ik onlangs voor manlief heb gemaakt. Ook hier zijn voor het contrast hier en daar de verkeerde kant van de jeans gebruikt. 

I bought this jeans fabric a few years ago at a charity sale. It has an unusual width. About 132 centimeters but the length of the piece made it possible to cut out this jeans. I ended having some large pieces of leftover jeans fabric.

Fedora hoed

Just enough to cut out a Fedora hat for me. My version also has some contrast features using the wrong side.

homemade Fedora ladies sunhat

Tijd en Kosten

Tijd: jeans patroon aanpassen 1 uur; jeans knippen 1 uur; jeans stikken en afwerken 10 uur; hoedpatroon naar dames maten omzetten 30 minuten; hoed knippen 30 minuten; hoed stikken en afwerken 6 uur
Kosten: jeansstof € 7,50; overige materialen uit voorraad

inner pockets and waist band finished with bias tape


Time: altering jeans pattern 1 hour; cutting the jeans 1 hour; jeans stitching and finishing 10 hours; hat alterations to a ladies size model 30 minutes; cutting the hat 30 minutes; hat stitching and finishing 6 hours
Costs: jeans fabric € 7,50; other materials came from stash

Eindoordeel

Deze maand is een goede les voor mij om eens te kijken wat er zoal in huis is. Ik ben iemand die moeilijk afscheid kan nemen van restanten maar veel ervan vindt zijn weg in diverse kledingstukken. Zo zijn deze keer 3 stofrestanten gebruikt.

KNIPmode 1605 15 jeans

Een restant van Hemera blazer als voering voor de binnenzakken. Binnenzakken en tailleband zijn afgewerkt met biaisband van voeringstof. Een restant katoenen overhemdstof is gebruikt om de hoed te voeren. Het netto resultaat is dat deze keer van de jeansstof niet veel meer over is. 

Working with leftovers can be very profitable. This Minerva stretch fabric used for the Hemera blazer had the perfect stretch for the inner pocket. Inner pockets and waistband are finished with bias tape made of leftover lining. The cotton fabric for the inner hat came from this Zonen09 overhemd. I ended with some little jeans scraps after both makes.

2 Comments on KNIPmode 1605 15 jeans

    • Thank you so much for your kind words Lynne. It’s always a pleasure to read that someone enjoys your posts. I hope to inspire more people to start making their own clothes, accessories, toys and other useful objects as well.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.