Je hebt T-shirts en T-shirts. Deze Misusu patterns Shift Tee is het nieuwste ontwerp van Elles Lanfer, de Misusu patterns ontwerpster. Iedere keer komt zij weer met een verrassend en in het oog springend ontwerp. De Misusu patterns Shift Tee is een bijzonder T-shirt met een raglanmouw. De zijnaden zijn naar voren en achter verplaatst en lopen schuin naar beneden.
Elles Lanfer, the designer behind Misusu patterns, did it again. She always creates interesting patterns. This time an unusual Shirt design. The Misusu patterns Shift Tee is a not-so-basic raglan tee. The side seams are not only shifted to the front and back but are also placed diagonal.

Misusu patterns Shift Tee

Het Misusu patterns Shift Tee Ontwerp

Je kunt met dit met patroon alle kanten op. Zo kun je een taille versie maken maken maar ook één die op de heupen valt. Korte of lange mouw maar ook splitjes in de voor en achter ‘zijnaad’. Naast de diverse opties leent dit patroon zich prima om eens lekker door de restjes tricot stofjes te gaan. Kies je voor de taille versie dan is 50 tot 60 centimeter voldoende voor het voor- en achterpand. Ook voor de langste raglanmouw is 50 tot 60 centimeter voldoende. Bij het patroon zit een kant-en-klaar tabel. Elles gaat uit van een 10 tot 12 centimeter overruimte maar als je liever iets aangesloten draagt neem dan één of twee maten kleiner.

technische tekening

Design

This pattern comes with lots of options. You can make a cropped version but also a hip version. Long or short sleeves and slits in front and back ‘side seams’. Besides all these pattern options it also is a great pattern for leftover jersey fabrics. If you make the cropped version you need about 50-60 centimeters. This amount is also needed for the longest raglan sleeves. This pattern also comes with an overview of the finished measurements. The fit of the Shift tee is relaxed, drafted with a 10-12cm ease around the bust. If you prefer a more fitted look you can make one or two sizes smaller.

stofoplegging

Constructie van de Misusu patterns Shift Tee

Je zet deze Shift Tee op een andere manier in elkaar en ook is goed op letten als je aan knippen bent. Het patroon bestaat uit 6 delen. Voor- en achterpand zijn één patroon, vier mouwpatronen en halsbies. Voor- en achterpand worden niet gespiegeld: je knipt dus de panden apart. Maar geen zorgen: er zit een zeer uitgebreide (Engelse) instructie bij met duidelijke tekeningen.

Misusu patterns Shift Tee

Dit patroon is ontworpen voor lengtemaat 1.70m en cupmaat B. Bij de instructies zit ook een uitleg hoe je een patroon aanpast als je tussen een aantal maten valt. Ook is er een link naar een Shift Tee FBA aanpassing als je cupmaat groter is dan B. Wil je slechts één bepaald model maken? Ook dit staat de instructies welke pagina’s er geprint moeten worden. 

Misusu patterns Shift Tee

Misusu patterns Shift Tee constructions

You don’t sew the Shift Tee like a normal T-shirt and the cutting is also a little bit unusual. The pattern has 6 pattern pieces. One for the front and back body, four sleeve pattern pieces and one for the neckband. Front and back body pattern needs to be cut twice from the fabric and are also not mirrored. Don’t worry: this pattern comes with a well written instructions and illustrations.

Misusu patterns Shift Tee

Although designed for 1.70m and cupsize B you can find the different alterations also in the instructions. There’s also a link how to do a Shift Tee FBA adjustment. If you prefer to make only one of the models there’s a printing chart which pages to print.

Misusu patterns Shift Tee

Mijn drie Misusu patterns Shift Tees op een rij

Patroon testen is altijd leuk om te doen. Het leverde mij drie draagbare Shift Tees op. Bij de eerste ging iets mis. Elles liet tijdens het testen zien hoe je een Shift Tee FBA doet.

FBA

Zo kwam ik op het idee om een witte jersey te gebruiken. Deze versie heeft geen splitjes gekregen.

Misusu patterns Shift Tee

Nummer twee is een zwart/witte combinatie met splitjes. Nummer 3 is geworden zoals nummer 1 bedoeld was. De effen verkeerde kant van de stof is gebruikt voor het achterpand en twee mouwdelen. Ik heb alle drie de halsbiezen een aparte afwerking gegeven. Het thema van de twee stoffen komt namelijk terug in de halsbies. De effen kant zit op de bedrukte kant en vice versa. Mijn versies zijn gemaakt in maat BB. Deze maat is gekozen op basis van een kant-en-klaar model. Ik ben niet zo’n fan van erg ruime T-shirts. 

Misusu patterns Shift Tee

My three Misusu patterns Shift Tee versions

Pattern testing is always challenging to do but also a lot of fun. I ended with three wearable tees. I made a mistake when I started with the first one. But after seeing Elles her Shift Tee FBA instructions I used a piece of white jersey for the center front back. This version has no slits. Number two is made of black/white jersey and black jersey and has slits.

Misusu patterns Shift Tee

Number three is made in the version number one had to be. The wrong side of the fabric is used for the back body and for two of sleeve pieces. This theme goes on the neck band. The wrong side is places on the printed size and vice versa. All three have size BB based on the finished measurements because I prefer a more fitted look.

Misusu patterns Shift Tee

Tijd en Kosten

Tijd: Ik was ongeveer 5 uur van start tot finish met één Shift Tee bezig
Kosten: Misusu Shift Tee patroon tot zondag 11 juli 2021 € 7,50 daarna € 10,00 was voor mij als tester gratis; Print- en plakkosten € 3,90; Groene, witte, streep en zwarte jersey waren restanten; Mosterdgele jersey € 9,95
Time: It took about 5 hours from cutting to finish to make one Shift Tee
Costs: Misusu Shift Tee pattern € 7,50 until Sunday July 11th after that € 10.00; Print- and assembling costs € 3,90; Green, white, striped and black jersey came from stash; Mustard yellow jersey € 9,95

Misusu patterns Shift Tee

Hoe gebruik je de verkeerde kant van een stof bij de Shift Tee

Natuurlijk is het een leuk idee om de verkeerde effen kant van de jersey te gebruiken bij deze Tee. Je hebt namelijk een perfecte kleurenmatch maar uiteraard is de juiste patroonoplegging noodzakelijk. Zo zul je diverse papieren patroondelen andersom op de stof leggen.

Misusu patterns Shift Tee

Bij het achterpand is dit relatief eenvoudig: je legt namelijk de bedrukte zijde van het patroon op de stof. Maar bij de mouwdelen moet je even opletten. Je legt dan de rechtervoormouw en linkerachtermouw met de bedrukte kant van het patroon op de stof. Omdat ik ook de halsbies in hetzelfde wilde houden moest ik de lengte van de halsbiesdelen zelf berekenen. 

How to use the wrong side of the jersey for the Shift Tee

When it’s possible you can try to use the wrong side of the jersey fabric for a perfect colour match. But be careful before you know it you make a cutting mistake. I had to place the printed pattern side on the right side for the back body part.

Misusu patterns Shift Tee

After a good look this was done for the right front sleeve and right back sleeve as well. The length of both neck band pieces was determined after the sleeves were set in.

2 Comments on Misusu patterns Shift Tee

  1. Een t-shirt met een tikkeltje speciaal : daar hou ik wel van ! En met jouw trio heb je een unieke aanwinst voor je garderobe. Het zwart-witte shirt is het mooiste.
    Alhoewel ik fan ben van asymmetische shirts ; zal het patroon wellicht niets voor mij zijn. Ik kan namelijk zo’n ronde , dichte halsuitsnijding niet verdragen. Een diepere hals knippen zou de rest van het asymmetrische model breken. Maar ik vermoed dat er nog meer van dit soort patronen zijn in stoffenland.

    • Dank je wel Mia. Alhoewel ik zwart/witte combinaties een beetje probeer te vermijden heeft het altijd iets klassieks en daarom blijft het terugkomen. Ik heb geen idee of er iets vergelijkbaars als dit patroon te vinden is, maar van de andere kant de asymmetrische look is natuurlijk eenvoudig in te tekenen in een T-shirt patroon met een diepere halsuitsnijding zou ik denken.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.