Elles Lanfer, de ontwerpster van Misusu patterns, deed eind vorig jaar een patroon hack oproep onder haar volgers. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Nu de zolder mijn ‘yogastudio’ is geworden, was het snel besloten. De Misusu Dia ladies sweater zou getransformeerd worden in een yoga shirt.
This Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt is all about an appeal done by Elles Lanfer, the designer behind Misusu patterns. At the end of last year Elles did a hack request among her followers. Since our attic became my ‘yogastudio’ due to Corona I decided to make a new yoga T-shirt.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

Iets over het Misusu Dia ladies sweater

De Misusu Dia ladies sweater heeft hetzelfde lijnenspel als het Misusu Doris skirt: de zijnaden lopen schuin over het voorpand. Daarnaast heeft de  Misusu Dia ladies sweater diverse schuine lijnen in het voorpand die een diamant vormen. Je kunt de diamant van afzonderlijke patroondelen maken of uit één stuk. Natuurlijk kun je de sweater ook zonder diamant maken waarbij de schuin naar voren geplaatste ‘zijnaden’ de focal point zijn.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

All Misusu patterns have a graphical design. This Misusu Dia ladies sweater has the same design as the Misusu Doris skirt: side seams running from back to front. The diamond can be made in pieces or in one piece. You can also make the sweater without the diamond so the oblique seams are the focal point.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

Mijn Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

Na wat ontwerpschetsjes voor het ZEN logo was het vervolgens een proeftest voor de juiste afstelling van de naaimachine. Het Misusu Dia ladies sweater patroon is iets aangepast. Achterpand is iets afgerond omdat het T-shirt niet afgewerkt zou worden met zoomboorden. Ik stikte eerst de diamant en het ZEN logo met roze garen op voor- en achterpand. Schouder- en mouwnaden sluiten en daarna de overlocker gereed maken voor flatlocken. Voor de zijnaden en halsboord is hetzelfde roze garen gebruikt voor wat meer contrast met grijze jersey. Mouwen inzetten en de zoom stikken en mijn Yoga T-shirt was klaar voor de eerste yoga oefeningen.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

The Misusu Dia ladies Yoga T-shirt

I started with making a few drawings for the ZEN logo en test with the sewing machine. The seam of the Misusu Dia ladies sweater pattern is slightly adjusted. High-Low bottom bands are altered in a regulair hah-low curved seam.  First the diamond and ZEN logo were stitched with pink yarn on front and back body. Shoulder and sleeve seams were closed and the serger was set in flatlock position. Side seams and neck binding are done with same pink yarn to create some contrast with the grey jersey. Setting the sleeves in was the next step. After sewing the seam the new Yoga T-shirt was ready for the first yoga practise.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

Hoe stik je een afbeelding op jersey met vormvlieseline?

Knip de afbeelding uit vormvlieseline met ongeveer 1 centimeter naadwaarde. Doe hetzelfde uit jersey voor de achterkant. Leg het vormvlieseline met de plakzijde op de verkeerde kant van de panden. Pers vormvlieseline voorzichtig zonder druk met een vochtige doek vast aan de jersey. Laat 30 minuten rusten. Leg nu de jersey voor de achterkant op het vormvlieseline en rijg het met kleine steekes vast. Teken nu met een markeerpen de afbeeldingen aan de goede kant. Maak van tevoren een stikplan om te voorkomen dat je twee keer over dezelfde ‘lijn’ stikt. Ik had voor de diamant 3 ‘stiksessies’ nodig. Ik had voor de diamant 3 ‘stiksessies’ nodig. De letters van het ZEN logo gingen in één keer. Stik nu de afbeelding ‘door’. Trek de draad aan de goede kant naar de verkeerde kant en knoop de draden af. Je kunt de draden kort afknippen of net als ik netjes afwerken.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

How to stitch an illustration on fabric with batting

Cut the illustration out of the batting with 1 centimeter seam allowance. Do the same with jersey for the back. Place the batting with the glue side on the wrong side of the fabric. Press the batting without pressure and a damp cloth on the fabric. Let it rest for about 30 minutes. Take the jersey piece for the back, place on the batting and bast with small stitches. Mark the illustration on the right side with a vanishing fabric marker pen. Make a stitching plan to avoid stitching twice over the same line. I needed 3 ‘stitch sessions’ for he diamond. The letters for the ZEN logo were all done in one session. You can now stitch the illustration. Pull the thread on the right side through the fabric to wrong side. Tie of both threads and cut off or finish them neatly.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

Het Misusu Dia ladies sweater patroon gebruiken voor een T-shirt

Het Misusu Dia ladies sweater patroon komt met toegevoegde naadwaarden van 1 centimeter. Iets om rekening mee te houden als je een T-shirt van het patroon gaat maken met de overlocker. Maar ook als je wilt flatlocken. Daarnaast heeft het sweater patroon uiteraard overwaarden voor een relaxte fit. Ik gebruikte uiteindelijk maat BB voor de panden en CC voor de mouwen. Door voor deze twee maten te kiezen waren aanpassingen niet nodig.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

The Misusu Dia ladies sweater pattern comes with 1 centimeter seam allowances. Something to keep in mind when you’re stitching the T-shirt with a serger. But also when you want flatlock seams. The pattern also comes with ease around bust and hips. I used size BB for the body and CC for the sleeves so no alterations were needed.

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt

Tijd en Kosten

Tijd: ZEN logo ontwerpen 2 uur; proeflapje stikken 30 minuten; diamant en ZEN logo stikken en afwerken 90 minuten; Yoga T-shirt knippen, stikken en afwerken 4 uur
Kosten: jersey stof (afkomstig van Stoffenstraat) € 8,95; volumevlies € 1,50; garen € 1,50

Misusu Dia ladies sweater wordt Yoga T-shirt


Time: drafting the ZEN logo 2 hours; test stitching 30 minutes; diamond and ZEN logo stitching and finishing 90 minutes; cutting, stitching and finishing Yoga T-shirt 4 hours
Costs: jersey fabric bought at Stoffenstraat) € 8,95; batting € 1,50; yarn € 1,50

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.