Soms blijft een tijdschrift in je gedachte hangen. Dat gebeurde met deze KNIPmode special 1605 103 blouse. Deze blouse wijkt een beetje af van het standaard patroon. Zo is de schoudernaad iets naar voren geplaatst. Daarnaast heeft de blouse een reverkraag met kraagstaander. Een mooie uitdaging om te maken na de Fibre Mood Elisa.
Sometimes a pattern stick one’s mind. In my case: the KNIPmode special 1605 103 blouse. After making the Fibre Mood Elisa this one is one step up. A lapel collar with collar stand.

KNIPmode special 1605 103 blouse

De stof

Ik kocht deze stof vorig jaar bij de Stoffenloods in Heemskerk gelijk met de stof voor de Fibre Mood paperbag broek en het overhemd van manlief. Alhoewel de kleur een beetje ongewoon voor mij was zag ik er wel een mooie combinatie in met een spijkerbroek. De satijnglans deed de rest. De herfst brak aan en de stof belandde op de stapel. De stof was oorspronkelijk bedoeld voor een blouse met korte mouwen.

KNIPmode special 1605 103 blouse

Ik kreeg een stuk cadeau omdat het het laatste stuk van de rol was. Aan het eind zat er een inham. Toen de patroondelen eenmaal op de stof lagen zag ik dat er wel een blouse met lange mouwen inzat. Na wat heen en weer geschuif was de patroonoplegging gevonden.

KNIPmode special 1605 103 blouse

My KNIPmode special 1605 103 blouse version

This fabric came from the Stoffenloods in Heemskerk. Original bought to make a matching blouse for the Fibre Mood paperbag pants. This fabric has a beautiful satin look but was a nightmare to sew. It was very slippery and I used spray starch to make it a little bit easier to handle. I never made a lapel collar with collar stand before. The KNIPmode instructions are always a bit abracadabra for me.

KNIPmode special 1605 103 blouse

KnIpmode magazines only comes written instructions. Some illustrations would have been helpful. But on internet I found how to sew to collar with stand on the neckline. After the collar was done it was business as useful. There was one discussion that took me an evening. Buttons: white or the transparent with the golden threads. Well the blingbling won.

KNIPmode special 1605 103 blouse

Stikwerk

Ik vind het nog steeds lastig om in te schatten of een stof makkelijk te verwerken of juist lastig. Deze stof bleek in de laatste categorie te vallen. Het gleed gemakkelijk weg maar met een stijfsel uit de spuitbus gaf een beetje meer grip. KnIpmode instructies zijn altijd een beetje abracadabra voor mij.

beschrijving kraag met kraagstaander

Soms kunnen een paar tekeningen, zoals bij Fibre Mood en LMV, zoveel meer zeggen dan 10 regels tekst. Gelukkig is er internet en daar vond ik een prachtig filmpje hoe je reverkraag met staander stikt. Nu de kraag aan de blouse gestikt was leverde de rest weinig problemen op. Eén beslissing kostte nog wel een avond. De keuze van de knopen: wit of transparant met een goud draadje. Uiteindelijk won de blingbling.

KNIPmode special 1605 103 blouse

Tijd en Kosten

Tijd: patroonoplegging 2 uur; knippen 30 minuten; stikken en afwerken 8 uur
Kosten: stof € 15,00; garen € 2,50; knopen € 5,25
Time: looking for the right pattern lay-out 2 hours; cutting 30 minutes; stitching and finishing 8 hours
Costs: fabric € 15,00; yarn € 2,50; buttons € 5,25

KNIPmode special 1605 103 blouse

KNIPmode special 1605 103 blouse in de praktijk

Mijn versie heeft maat 34. Deze kleine maat zorgt ervoor dat de blouse niet slobbert. Deze stof glijdt ook makkelijk tijdens het dragen weg. Een grotere maat zou zo maar een vormloos resultaat hebben opgeleverd. Prima blouse voor op een spijkerbroek voor een nonchalante casual friday look.

KNIPmode special 1605 103 blouse

I made my version in size 34. One size larger wouldn’t have worked for me. The fabric is to slippery so in a lager size it would perhaps looked shapeless. Perfect to wear in combination with jeans for a casual friday look.

4 Comments on KNIPmode special 1605 103 blouse

    • Hallo Esseline, Dank je wel voor je compliment. Wat leuk te horen dat je mijn blog hebt ontdekt. Je kunt je eventueel ook abonneren op mijn nieuwsbrief zo ben je steeds op de hoogte van ieder nieuw blogbericht.

  1. Dat ik nou nooit aan die spuitbus met stijfsel heb gedacht, die staat voor het grijpen, dank voor de tip.! En ik ben heel blij dat ik niet de enige ben die soms moeite heeft met de wat moeizame knippatroon naaiuitleg.

    • Hallo José, Het is best wel jammer dat KNIPmode niet met illustraties werkt bij sommige modellen. Maar het zal best wel een kostbare aangelegenheid zijn. LMV en Fibre Mood brengen natuurlijk maar 1x in de 2 maanden een tijdschrift uit en KNIPmode iedere maand. Stijfsel is soms echt een ‘wondermiddel’ en de spuitbus staat bij mij naast de strijkbout. Wel probeer ik het eerst even uit op een proeflapje. Te heet strijken kan op sommige stoffen glimmende plekken veroorzaken. Ik was het proeflapje ook eerst voordat ik het toepas. Zo kan ik zien wat er gebeurt na een wasbeurt. Daarna spuit ik de hele lap stof voor het knippen. Het werkt bij mij ook als mijn overlocker niet zoveel grip heeft op stoffen die ik wil locker. Succes bij een volgend project als je stijfsel gebruikt.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.