Girls in Uniform testte enige tijd geleden een patroon voor een Canadees designers duo. Het Sola patterns Dahlia shirt trok meteen mijn aandacht vanwege de asymmetrische neklijn. De halslijn deed mij denken aan een LMV Odette hack. Aan de release van dit nieuwe patroon zat een give-away verbonden. En het geluk was met mij. Het patroon kwam mijn kant op.
Girls in Uniform tested a while the newest Sola patterns Dahlia shirt. This shirt has an asymmetric neckline that has some similarity with this LMV Odette hack. There was also a give-away as soon as the pattern was released and the lucky was me.

Sola patterns Dahlia shirt

Het patroon

Vicky Quan en Danielle TchaoIk is het creatieve duo achter Sola Patterns. Het Dahlia shirt is een fitted shirt met aan een asymmetrisch neklijn en één kant een gerimpeld voorpand. Je kunt kiezen uit een mouwloze versie, een korte pofmouw, een lange pofmouw of een lange gladde mouw. Kortom een mooi shirt met een prachtige vrouwelijk belijning.

Sola patterns Dahlia shirt

The Sola patterns Dahlia shirt is designed by the Canadian designers duo Vicky Quan en Danielle TchaoIk. The Dahlia Top is a close-fitting shirt with an asymmetric neckline and one gathered front piece. There are several sleeve options: sleeveless, short-puffed sleeves, long-puffed or basic long sleeves. This is beautiful but also stylish and feminien shirt.

Sola patterns Dahlia shirt

Mijn Sola patterns Dahlia shirt

Dit Dahlia shirt maak je uiteraard van jersey. Deze bio jersey aquarelle blauw met GOTS-certificaat is afkomstig van Joy Fits. Deze stof heeft een lichtblauwe bloemenpatroon met bruine stelen op een donkerblauwe achtergrond. De stof is 160 centimeter breed wat erg plezierig werkt. Je hebt zo wat meer speelruimte om een andere oplegging te zoeken voor de diverse patroondelen.

Sola patterns Dahlia shirt

Op basis van de bijgesloten matentabel koos ik voor maat 6 maar tijdens het doorpassen zat het shirt erg ruim. Uiteindelijk is het iets geworden tussen maat tussen 2 en 4. In eerste instantie wilde ik mijn shirt pofmouwen geven maar na een nachtje slapen zijn het de gladde lange mouwen geworden. Zo kan ik het shirt nu alvast dragen met een vestje erover. 

Sola patterns Dahlia shirt

My Sola patterns Dahlia shirt version

This Dahlia shirt can only be made of jersey fabrics. I used a bio jersey aquarelle blauw with GOTS-certificate sold by Joy Fits. A beautiful dark blue jersey with light blue flowers on brown stalks. This fabric is 160 centimeter width. It gives you plenty of room to play with the layout of the pattern pieces. I started with size 6 based on the measurements given in the instructions. But when I did a quick fit it was too big. After doing some alterations my shirt is now somewhere between size 2 and 4. Originally I wanted to give my shirt short-puffed sleeves. But after a good night sleep long sleeves were a better option. This give me the opportunity to wear my shirt now with a cardigan.

Mijn ervaring met het patroon

Dit patroon komt met toegevoegde naadwaarden en zijn 1,5 centimeter. Iets om rekening mee te houden als je het shirt met een locker stikt. Bij het patroon zit een uitvoerige Engelse beschrijving met duidelijke illustraties. Ook voor iemand met weinig ervaring is dit shirt prima te doen. Een ander pluspunt: Je kunt het patroon zeker meerdere keren gebruiken vanwege de bijgeleverde mouwvariaties.

technische tekening

Er zitten daarnaast een paar leuke details in dit shirt. Uiteraard het gerimpelde voorpand maar ook de halsbies die doorloopt in het voorpand. Dit zorgt voor niet alleen een mooie, strakke afwerking van de hals maar ook bij de aansluitnaad van beide voorpanden. Daarnaast is deze Dahlia een mooie aanvulling op mijn basic T-shirts. Mijn eerste ervaring met het designer duo is dus positief. Ik heb bij hun een ander patroon gezien die ik zeker ook wil gaan maken.

Sola patterns Dahlia shirt

My experience with the pattern

This pattern comes with 1,5 centimeter added seam allowances. Something to be ware off when you want to use an overlocker. This pattern comes with well written English instructions and illustrations. So even for a less confident seamstress this shirt is doable. Another great advantage: You can make multiple versions due to all sleeve versions. Beside  the gathered front there is also the finishing of the neckline. The neckband runs from the neckline into the front seam. This gives a beautiful finish of not only the neckline but also the seam between both front pattern pieces. This Dahlia shirt is a great addition to all my basic T-shirts. My first acquaintance with this designer duo is positive. I’ve already found another pattern that I want to make in the near feature.

Sola patterns Dahlia shirt

Kosten en Tijd

Kosten: Sola patterns Dahlia afkomstig van de Girls in Uniform giveaway ($17.00 CAD); de stof is gedoneerd door Joy Fits voor een inspirerend kledingstuk en een blogbericht (€ 18.50/meter); patroon printen en plakkosten € 4,50; garen € 2,50
Tijd: knippen 30 minuten; rijgen en aanpassen 1 uur; stikken en afwerken 6 uur
Costs: Sola patterns Dahlia won in a Girls in Uniform giveaway ($17.00 CAD); fabric donated by Joy Fits in exchange for an inspiring garment and blogpost (€ 18.50/meter); pattern printing en assembling € 4,50; yarn € 2,50
Time: cutting 30 minutes; basting and alterations 1 hour; stitching and finishing 6 hours

Sola patterns Dahlia shirt

Noot

Als je dit patroon in een kleine maat gaat maken, nog stof moet kopen test dan van tevoren de stof oplegging. Mijn ervaring is dat de opgegeven benodigde stof aan de ruime kant is. Daarnaast zijn jersey stoffen soms iets breder (in dit geval 160 centimeter). In mijn geval leverde dit een andere patroonoplegging op zodat ik met minder stof toe kon.

Sola patterns Dahlia shirt

You want to make this pattern too in a small size? If you have to buy fabric just do some playing with the pattern pieces first. It can save you perhaps some fabric waste. My fabric was 160 centimeters and after playing around wit the pieces I found a more economical lay-out.

4 Comments on Sola patterns Dahlia shirt

  1. This top is so successful! I love the idea of the side gathering, and the asymmetric neckline but so often both are very disappointing when you see them made up – but your top actually works really well in both these tricky areas.

    The fabric is a great choice too, I really like your new top!

    • Thank you so much for your kind words. Well drafted asymmetrical designs are indeed hard to find. I really can’t tell if this patterns works for everyone but on the other hand: we are living in great times because lots of these makes are shared on social media.

    • Dank je wel. Ik was ook zo verheugd dat ik de winnaar was van het patroon en daarbovenop de prachtige stof van Joy Fits. Het is echt een geweldig model en met een prachtige afwerking. En een aangename afwisseling op mijn reguliere basis shirts. Er staat al een nieuw idee klaar.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.