Maileg is een Deens merk dat in 1999 opgericht is door het echtpaar Dorthe en Erik Mailil. Konijnen en muizen zijn hun bekendste producten. Ze zijn er  van mini (±10centimeter) tot maxi (±70 centimeter). Je kunt de knuffels aankleden, meubeltjes voor ze kopen en andere hebbedingetjes. Regelmatig verschijnen er nieuwe items in de collectie. Het Maileg muisje trok mijn aandacht. De huidige lockdown was een mooi moment voor een Maileg muis look-a-like project.
Maileg is a Danish brand that was founded in 1999 by the couple Dorthe en Erik Mailil. Rabbits and mice are their best known toys. The smallest one is about 10centimeters and the biggest one about 70 centimeters. Every half year the couple releases new clothes and furniture for them. The Maileg mouse looks so cute. The current lockdown was the perfect moment to make a start with a Maileg muis look-a-like project.

Maileg muis look-a-like project

Patroon voor de Maileg muis look-a-like

De originele muizen worden van katoen gemaakt maar ik koos voor een afgedankte sweater. Ik pakte wat patronen van knuffels erbij die hier in huis liggen. De lichaamsverhoudingen van een mens vormde de uitgangspunten om een patroon te tekenen. De ‘benen’ en ‘armen’ waren het eenvoudigst. Vervolgens was het lijf aan de beurt en daarna de kop. De kop van de originele muis bestaat uit 2 zijkanten en een middenstuk. Dit zorgt ervoor dat de snuit een mooie vorm krijgt. Het proefmodel bestond uit diverse kleine restanten katoen. Her en der ‘schaafde’ werd het patroon nog wat bijgeschaafd zodat de muis beter kon zitten.

Maileg muis look-a-like project

Pattern for the Maileg muis look-a-like

The original mice are made of cotton but I used a discarded sweater. I used a few animal toy pattern as a guide to draft my mouse pattern. The measurements are based on the human body. ‘Arms’ and ‘legs’ were the easiest to draft. The body has a kind of egg shape. Shaping the head took some tome. It has a gusset and two side parts to give the snout a nice shape. I made the first one out of all kind leftover cotton to see how it looked. After some small alterations my pattern was ready for the final make.

Maileg muis look-a-like project

De definitieve muis

Zoals altijd: the proof of the pudding is in the eating. Het stikwerk van de muis ging van een leien dakje maar het keren was een ander verhaal. Sweater stof is een stukje dikker dan katoen en ook moet je opletten dat je het materiaal niet uitrekt. Vervolgens werden de ledematen opgevuld en tussen voor en achterlijf gestikt. Nadat de kop met de oren was gestikt kwam echte priegelwerk: de kop en de romp met elkaar verbinden. Na het opvullen en het dichten van de keernaad kreeg de kop met wat borduurgaren een gezicht. De kraaloogjes zijn gemaakt van 2 kleine zwarte kralen. De volgende dag borduurde ik er nog een hartje en navel op.

Maileg muis look-a-like project

Definitive Maileg muis look-a-like

As always: the proof of the pudding is in the eating. The stitching was a straight forward job but the turning the inside out was a struggle. The sweat fabric was a bit thicker than the cotton and it also can stretch a little bit. After the limbs were stuffed they were sewn together with the body. When the head and ears were done the most fiddling job was joining the head and body. After closing the opening the nose was embroidered on the head. Two black beads for the eyes and my mouse was ready. The next morning I gave my mouse a heart and navel.

Maileg muis look-a-like project

Maileg muis look-a-like project stap 2

Je kunt op de Maileg site je vergapen aan diverse kledingstukken maar ook oefenen de muizen diverse beroep uit. Zo is er bijvoorbeeld een verpleegster, een ballerina, een bakker, een motormuis maar ook een superhero. Ik besloot eenvoudig te beginnen en met een onderbroek te beginnen. Het patroon voor deze onderbroek bestaat uit één deel.

onderbroeken voor mis knuffel

Ik gebruikte een restje tricot en koordelastiek. Tot slot maakte ik voor de staart aan de achterkant een rond gat die met een festonsteek is afgewerkt. Ik maakte er nog twee bij. Samen met een T-shirt en rokje zijn de eerste stapjes gezet voor een complet garderobe.

Maileg muis look-a-like project

Maileg muis look-a-like project step 2

You can marvel at various items of clothing on the Maileg site, but the mice also exercise various professions. There’s a nurse, a ballerina, a baker, a biker mouse but also a superhero. I started off easy and gave my mouse underwear.

Maileg muis look-a-like project

This underpants is made of one pattern piece, a small piece of leftover jersey and cord elastic. In the back is a hole for the tail finished with a small blanket stitch. I made to two more so the mouse can change herself. Together with this T-shirt and skirt the first steps are set for a complete wardrobe. 

Maileg muis look-a-like project

7 Comments on Maileg muis look-a-like project

  1. Wat een schatje is het geworden. Erg mooi. Je hebt er zo te lezen heel veel werk aan gehad maar het is de moeite waard. Ga je er nog meer maken? Groetjes van Johanna

    • Dank je wel Johanna. Het was erg leuk om te doen. Zeker om omdat ik nergens een boek heb kunnen vinden hoe je zelf knuffels kunt tekenen. Ik ga er zeker minstens nog één nog maken omdat ik her en der nog iets wil verbeteren.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.