Soms zijn er van die patronen die je direct opvallen. Deze In Complete stitches TrapINI bag is er voor mij zo één. De TrapINI bag is de mini versie van de TrapBEAG en TrapMOR. Al deze tassen hebben hetzelfde ontwerp. De tassen lopen iets uit naar beneden. Aan de voorzijde zit een schuine naad die toegang geeft tot de zak die met een klep sluit. Je kunt de TrapINI zowel gebruiken als toilettas of als clutch. 

Sometimes a pattern catches your eye. This In Complete stitches TrapINI bag has it all. The TrapINI is the smallest version of a serie of three bags. All bags have the same design. Running wider towards the bottom and having an external pocket that can be closed with a pocket flap.

In Complete stitches TrapINI bag

Patroon en instructies van de TrapINI bag

Met 7 patroondelen zet je deze TrapINI in elkaar. Heb je een beetje ervaring hebt met het stikken van meerdere stoflagen en het werken van een rits? Dan is is deze tas maken geen probleem. De bijgeleverde instructies zijn ruim voldoende en helpen je van stap tot stap door het proces.

In Complete stitches TrapINI bag

You need 7 pattern pieces to make this bag. You’ve some experience with sewing multiple layers of fabric and how to insert a zipper? Then is making this bag no problem. The pattern comes with well written instructions and illustrations to guide you to trough each step.

In Complete stitches TrapINI bag

Mijn In Complete stitches TrapINI bag

Ik besloot er weer een refashion item van te maken. Helaas waren de pijpen van de afgedankte spijkerbroek te smal zodat beide tasdelen niet als één stuk konden worden geknipt. Dit is opgelost door de zakstiklijnen van het voorpand te kopiëren op beide tasdelen en daarvan patroondelen te maken. De klep is gemaakt van een afgedankte tas.

In Complete stitches TrapINI bag

Deze afgedankte tas had ook een lange schouderriem. Zonde om daar niets mee te doen dus werd de clutch/toilettas een kleine crossbody bag. Alhoewel de tas op het eerste oog complex oogt is deze redelijk eenvoudig in elkaar te zetten. Nauwkeurig stikken is bij tassen essentieel. Bottle necks zijn de rits, de bodemhoeken en het doorstikken van schuine zaknaden. Ik heb mijn versie voorzien van een binnenzak voor een mobiel en OV-kaart. Deze binnenzak is mijn toevoeging aan het patroon. Je vindt deze dus niet terug op het originele patroon.

In Complete stitches TrapINI bag

My TrapINI bag version

I decided to do a refashion version using a discarded jeans and and an old brown bag. Sadly the legs of the jeans where a little bit too small. Due to this fact I wan’t able to cut both front bag parts as a whole. So I made a feature using the stitching lines of the pocket and created three parts. The pocket flap is made of the old bag. This discarded bag also had a shoulder strap. This brought me to the idea to make a small crossbody bag. Although this bag looks complicated to sew at first glance it’s actually amazing easy. You only need to take some time and sew as accurate as possible. Bottle necks are the zipper, the bottom and topstitching the diagonal pocket seams. I also added a zippered inner pocket fro my mobile phone. This is my personal addition to the original pattern.

In Complete stitches TrapINI bag

Tijd en Kosten

Tijd: voorbereiding en knippen 3 uur; stikken en afwerken 12 uur
Kosten: patroon € 12,10 (TrapBAG, TrapMOR, TrapINI bundel); garen € 3,00; voering was een restant van de Chobe bag; drukker uit voorraad
Time: pattern preparation and cutting 3 hours; stitching and finishing 12 hours
Costs: pattern € 12,10 (TrapBAG, TrapMOR, TrapINI bundle); yarn € 3,00; lining was a piece of leftover from the Chobe bag; snap came from my stash

In Complete stitches TrapINI bag

What’s next?

Ik besloot het complete Trap pakket te kopen omdat ik graag de TrapMOR wil maken. Deze TrapINI is dus een vingeroefening voor het grote werk. Met het in elkaar zetten van de kleinste versie heb ik voldoende vertrouwen gekregen voor het grotere werk. Ik ga ondertussen rustig nadenken over materialen en ook eens kijken wat er nog in huis ligt. En deze TrapINI crossbody bag komt straks als de dagen weer warmer worden prima van pas. Er is voldoende ruimte voor mijn mobiel, betaalpassen en OV-pas.

In Complete stitches TrapINI bag

I purchased the Trap bundle because I want to make the TrapMOR. This TrapINI is made to see if I’ve enough skills to sew the big version. Now I made this smallest version I’ve enough confidence for the bigger work. In the meantime I go trough my stash to see what I already have that I can use. And for this TrapINI crossbody bag? Perfect for the coming Spring and Summer. This bag has enough room for my mobile phone, credit cards and public transport card.

Extra notities

Ik kreeg nogal wat vragen over de hoeveelheid tijd die ik nodig om deze tas te maken. Op de eerste plaats heb ik weinig ervaring met het maken van tassen. Daarnaast zijn voor- en achterpatroon van de tas opgedeeld in drie stukken. Dit betekende extra stiktijd. Om mijn naaimachine te sparen heb ik vaak het handwiel gebruikt om door de vele lagen materiaal heen te komen. De toevoeging van de afsluitbare binnenzak leverde ook nog wat extra tijd op.

Additional information

I had some questions about the time spend to make this bag. First of all I’m not a very experienced and confident bag maker but I like to challenge myself. Because I cut the front and bag pattern pieces into three pieces I had more sewing to do. To spare my sewing machine a lot of sewing was done by hand cranking. Most of the time the multiple layers jeans sometimes in combination with the faux leather were tot thick. The stitching of the inner zippered pocket also added extra sewing time.

4 Comments on In Complete stitches TrapINI bag

    • You’re welcome. It really is an amazing pattern and I was surprised that although it looked very complicated when I saw the drawing it was easier than I expected. Of course the well written, complete instructions and illustrations really were very helpful for me.

    • Thank you so much Sue. I really enjoyed sewing the bag. When I had the old bag on the table with shoulder strap I knew I had to use it too. I’m so happy with my crossbody version and looking forward to Spring and Summer to take it with me. Good luck with your version and looking forward to see your version. Just wondering who is first: You with your first TrapINI or me with my TrapMOR.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.