De huidige Covid-periode maakt een bezoek aan een stoffenwinkel iets minder aantrekkelijk. En wat als je stof nodig hebt maar deze niet in huis hebt? De oplossing is online kopen. Maar hoe bepaal je de kwaliteit nu van een stof waar je je oog op hebt laten vallen? Klopt de kleur, design en gewicht wel met  wat je voor ogen hebt? Sommige webshops bieden de mogelijk van een staaltje. Zo kun je thuis zien of de stof voldoet aan je verwachtingen.  

This Covid-period makes it hard to visit a fabric store. So what if you have limited stash? The solution is to go online. But how does one determine the quality and the colours. Some online sellers offer fabric samples. This gives you the opportunity to see if the colour, weight, style, grain or pattern meets your expectations.

Winter jersey lipstickprint Top

Stoffen online kopen

Ik moest wat schroom overwinnen maar een rok verzoek van jongste dochter leidde tot mijn eerste online aankoop bij Textielstad. Niet dat ik daarna meteen verkocht was maar zo af en toe maak ik er gebruik van. Helaas gaat het ook wel eens mis. Hetzelfde kan je overkomen als je in een stoffenwinkel of een stoffenmarkt gebeurt. Ik had een miskoop bij een rekbare stof met linnenstructuur. Bij elke online aankoop rest één vraag voor ik op betalen druk: lig ik er wakker van als het tegenvalt.

Nooteboom stof

Zo kwam ik op Tricots&More een coupon tegen met een lipstickprint van Nooteboom. April 2017 werd ik door Sue Stoney getagd voor ’20 facts about me’. In één van die feiten gaf ik aan dat ik nooit het huis uit ga zonder lipstick. Kortom deze coupon ging mijn mandje in.

Winter jersey lipstickprint Top

Buying fabrics online

I had to overcome some hesitation but a skirt request from our youngest daughter let to my first inline purchase at Textielstad. Not that I was convinced this was the perfect way but for so now and then it was perfect. Just like buying in a shop you end up with a fabric that disappoints you. I had it with a linnen structured fabric with some stretch. There’s one final question that always ask myself: Do I’ve a problem when it turns out to be disappointing.

Winter jersey lipstickprint Top

Now this  Nooteboom fabric with the lipstick print found at Tricots&More was something I really liked. I never leave the house without wearing lipstick. No wonder this fabric was went into my shopping bag.

winter jersey top

Stoeien met de coupon

De stof werd omschreven als winter jersey. Ik had daar nog nooit van gehoord maar uiteindelijk lijkt het een beetje op een dunne Punta di Roma. In eerste instantie wilde ik er een topje van maken maar besloot te kijken of een vestje haalbaar zou zijn. De coupon zou 70 centimeter maar liep naar de zelfkanten schuin toe en was daar slechts 62 centimeter. Afgelopen zondag terwijl manlief naar de F1 keek ging ik aan het schuiven met de patronendelen van het vestje. Alhoewel het mij meestal lukt was het deze keer niet te doen. En zo eindigde de coupon als nog in een winter jersey lipstickprint Top.

Winter jersey lipstickprint Top

Playing with the remnant

This fabric was a remnant and described as a winter jersey. I had never heard if this type of fabric but it looks a bit like a thin Punta di Roma. I initial wanted to make a Top but wanted to try to make a cardigan. The remnant wasn’t a perfect rectangle. 70 centimeters long on the fold and 62 centimeters at the selvedges. Last Sunday while husband was watching F1 I started playing with the pattern pieces. At the end of the afternoon I gave it up and started cutting my first Autumn Top.

top met lipstick print

Tijd en Kosten

Tijd: knippen 45 minuten; stikken en afwerken 3,5 uur
Kosten: stof en verzendkosten € 9,95; garen € 2,50
Time: cutting 45 minutes; stitching and finishing 3,5 hours
Costs: fabric and shipping costs € 9,95; yarn € 2,50

Winter jersey lipstickprint Top

Mijn eerste herfst 2020 kledingstuk

Deze winter jersey lipstickprint Top is een prima start van mijn herfst kledingstukken. De eye-catching detail is het rode paspelbandje langs de halsrand. De stof is lekker zacht, warm en zit heerlijk. Ik kan het dan ook prima zonder vest dragen op aangename herfstdagen. Daarnaast zitten er voldoende kleuren in het design om er een paar leuke bijpassende vestjes bij te maken. 

This winter jersey lipstickprint Top is a perfect start of my Autumn sewings. The neckline is finished with red piping just to add an eye-catching detail. This Top is a pleasure to wear. It’s soft and warm. I can easily wear without a cardigan when the temperatures are pleasant. I can also see a few new cardigans in some matching colours.

9 Comments on Winter jersey lipstickprint Top

  • Thank you Ann. I first had a black neckband but after a few days I decided to change into a red piping finish to high light the neckline. I

 1. Great fabric design, to me it seems to really suit your style, and the red piping works so well – so a great top.

  I clicked on the google translate button this time and it told me all about your “dust” instead of your fabric, haha! Is that a Stof/Stoff mix-up? .

  • Well it was love at first sight for me as daily lipstick user. I first finished the top with a black neckband but after a few days I decided to change it into the red piping finish. This red piping had a better match with the red yarn that I already had used to sew the hems.
   That’s always the problem with a translate systeem. The Dutch word for fabric is indeed ‘stof’ and the English translating for ‘stof’ is indeed dust. Someone pointed me out many years ago that the English translation for a the last piece of fabric is remnant and not coupon (this is the Dutch word for the remnant).

   • Ah! Thanks for the tip, I’d been imagining very complicated explanations of coupon!
    It’s interesting that you changed the neck finish, it was really worth the extra effort. The red contrast lifts it to another level.

  • Dank je wel. Het was inderdaad krap en een puzzeltje maar deze stof was wel iets breder dan 1.40m en uiteraard helpt het ook dat ik een kleine maat heb.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.