Storm Francis raast over ons land. De warme, zomerse dagen van augustus liggen alweer een paar dagen achter ons. Dagen waarop je liever rokken en jurken draagt dan een broek. Mijn enige zomerjurk verliet vorig de kledingkast. Tijd voor een nieuwe dus. Het werd deze Assembly Line Cap sleeve dress van een lap kreukkatoen uit mijn slinkende stoffenvoorraad. Vorig jaar gekocht tijdens een eveneens warme zomerse dag als een impuls aankoop naast de stof voor het LMV Bernie hemd.

Assembly Line Cap sleeve dress

August brought us some hot days. Time to wear besides skirts also dresses. Having non in my wardrobe it was time to make one. A fabric from my stash and a pattern from the shelf and here it is: my Assembly Line Cap sleeve dress version.

Assembly Line Cap sleeve dress

Het patroon

Deze Assembly Line Cap sleeve dress heeft een aparte belijning. Door de ruime kolachtige neklijn kun je deze jurk makkelijk over je hoofd aantrekken. De aangeknipte mouwen, zijnaadtussenstukken, apart rokdeel en ruime zakken zorgen voor mooie details zeker als je alles ook doorstikt. Dit patroon heeft een goede (Engelse) stap-voor-stap beschrijving met duidelijke illustraties en vraagt niet veel ervaring (label easy). Het patroon is afgestemd op een gemiddelde lichaamslengte: 1.68 – 1.70 meter.

patroon met beschrijving en enveloppe

This cap sleeve dress is easy to pull on due the cowl shaped neckline. The in-seam gusset and large in-seam pockets both add stylish features to this dress. This patterns comes with a well written English step by step description with illustrations and is labels for a beginner. This pattern is designed for an average body length: 1.68 – 1.70 meter.

Assembly Line Cap sleeve dress

Mijn Assembly Line Cap sleeve dress versie

Ik wilde een iets aansluitende versie en koos op basis van de tabel met maten als de jurk af is voor maat XS. Het patroon werd iets verlengd zodat het op de knie zou vallen. Alhoewel deze jurk gelabeld is als easy zit de jurk zeker niet snel in elkaar. Je moet er even voor gaan zitten. Het stikken van de zakken in de zijnaad en het tussenstuk vragen wat aandacht. Ook met het doorstikken ben je wel even bezig. Alhoewel niet in de beschrijving aangegeven: ik stikte ook de coupenaden door. 

Assembly Line Cap sleeve dress

I wanted a slightly more fitted dress so I bought size XS. The pattern was made 5 centimetres longer to have a knee length. Although this dress is labelled as easy the in-seam pockets in-seam gusset and topstitching take some time. Not mentioned in the description I decided to topstitch the darts too.

groene katoenen zomerjurk

Tijd en Kosten

Tijd: knippen 45 minuten; rijgen, stikken en afwerken 9 uur
Kosten: patroon gedrukte versie € 24,00; stof € 13,52; garen € 3,50; vliesline € 1,00
Time: cutting 45 minutes; basting, stitching and finishing 9 hours
Costs: Assembly Line Cap sleeve dress pattern paper version € 24,00; fabric € 13,52; yarn € 3,50; interfacing € 1,00

Assembly Line Cap sleeve dress

De perfecte zomerjurk?

Ik ben blij dat ik gekozen heb voor maat XS waardoor de cap sleeve dress precies valt zoals ik wil. Daarnaast zit de jurk perfect. Helaas is het sierstiksel nauwelijks zichtbaar is waardoor de details minder zichtbaar zijn. Er komt zeker nog een volgende versie. Bij een volgende versie zullen stof- en garen beter op elkaar afgestemd zijn zodat het sierstiksel zichtbaarder is. Tot slot.

zomerjurk met korte mouw

Dit patroon is niet goedkoop: € 24,00 met name omdat de gedrukte versie slechts in één maat wordt geleverd. Het patroon is gedrukt op stevig kwaliteitspapier wat een deel van de prijs verklaard. Ook zit er een geweven label bij.

Assembly Line Cap sleeve dress

Is this my perfect summer dress?

I bought the cap sleeve dress in a printed version. This is certainly not the cheapest pattern (€ 24,00 for only one size) but for me worth every penny. Pattern is printed on high quality paper and comes with a woven Assembly line label as well. I’m glad I decided to go for XS so this dress has the fit I prefer to wear. The only thing that is letting me down is the topstitching. It’s hardly visible. Something to look after when I make another version.

4 Comments on Assembly Line Cap sleeve dress

 1. Hallo Sonja, wat een leuk patroon deze jurk! Ik vind het wel een behoorlijk duur patroon en twijfel of ik het voor mijn lengte (1.60 m) goed zou kunnen aanpassen. En dan ben ik € 24 verder. Heb jij hier kijk op?

  • Hallo Mirjam, Het is inderdaad een prijzig patroon maar het heeft mij er niet van weerhouden het toch aan te schaffen. Onafhankelijke patroonontwerpers hebben een ander verdienmodel dan tijdschriften als Burda, KNIPmode, LMV. Voor deze laatste categorie komt een deel van hun inkomsten ook uit de verkoop van tijdschriften. Er is tegenwoordig ook een pdf-versie en die kost €19,00. Je krijgt daarvoor alle maten. Ter info: Op het patroon staan lijnen waar je het patroon kunt verkorten/verlengen. Dit wordt ook duidelijk uitgelegd in de bijgeleverde instructies inclusief illustraties. Op de Assembly Line website kun je ook vinden hoe lang de jurk is in de diverse maten. Natuurlijk kan ik mijn voorstellen dat gezien de prijs van het patroon je overtuigd wilt zijn of je overgaat tot aanschaf. Wat voor mij lastig is om je te adviseren of dit patroon geschikt is voor je lengte. Hier spelen namelijk ook persoonlijke voorkeuren een rol. Wil je de jurk op knielengte dragen dan komen verhoudingen om de hoek kijken. Kies je voor een lengte over de knie dan heb je wat meer vrijheid. Veel succes met het nemen van je beslissing en hoor graag tzt of je wel of niet het patroon hebt aangeschaft en uiteraard hoe de jurk geworden is.

 2. Leuke zomerjurk, Mooi patroon. Ik zou dit model met lange mouwen voor de winter willen maken; zou dat wat zijn? Zou als stof dan een viscose jersey of punta kunnen dienen of zou het effect dan weg zijn? Wat is jouw idee hierover? Zo nee, dan moet ik mijn ongeduld bedwingen tot het volgende jaar en er een zomerjurk van maken. Bedankt voor je antwoord.

  • Dank je wel. Het is inderdaad een leuk ontwerp. En dan je vraag over een winterversie. Nu ben ik geen ervaren patroon ontwerper/tekenaar maar het lijkt mij niet zo eenvoudig, De mouwtjes zijn aangeknipt. Je hebt denk ik 3 opties als je een lange mouw zou willen maken:
   1. je kunt de aangeknipte mouw verlengen naar polslengte zoals bij een vleermuismouw
   2. je kunt een losse mouw tekenen dan krijg je het dropped shoulders effect
   3. aangeknipte mouwtje laten vervallen, armschat met bijpassende mouw tekenen
   Als ik het zou willen doen dan zou ik voor optie 3 gaan. Het is wel de meest bewerkelijke van de 3 maar levert denk ik het mooiste resultaat op waarbij ik dan de mouw dezelfde boord afwerking zou geven als het aangeknipte mouwtje.
   Wat je ook wel ziet: De jurk wordt zoals de originele versie gedragen met een trui of t-shirt met lange mouw eronder.
   Heel veel succes en ik hoor graag/zie graag wat je besluit geworden is.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.