Bijna 4 jaar oud is mijn Mondriaan T-shirt. Veel gedragen waardoor het mooie er wel van af was. Tijd voor een vervanging. Een T-shirt versie met ingezette mouwtjes van de beroemde YSL Mondriaan jurk uit 1965 stond al lang op mijn verlanglijstje. Het Rood Donkerblauw Mondriaan Tshirt is gemaakt van de rode cocktail jurk waarin bij de de hals en mouwzomen kleine gaatjes ontstaan door de steentjes aan en afgedankt donkerblauw T-shirt.

Rood Donkerblauw Mondriaan Tshirt

Almost 4 years old is my Mondriaan T-shirt but sadly it was time to say goodbye. It had seen better days so time for a replacement. On my wish list was a T-shirt version with set-in sleeves. My red cocktail dress had some small holes at the places of the stones. Together with a discarded blue T-shirt it would perfect to make a colourful Mondriaan Tshirt.

Rood Donkerblauw Mondriaan Tshirt

Patroon maken

Ik gebruikte mijn zelfgetekend T-shirt patroon en maakte vooraf een schetsje van wat ik voor ogen had. De hoogte van beide horizontale strepen bepaalde ik door het patroon voor de spiegel voor mij te houden. Daarnaast hield ik rekening met de lengte van de mouw. De banen zijn 3.5 centimeter breed. Wederom loopt de verticale streep over de schouder door.

 • schetsje T-shirt
 • afgedankt T-shirt
 • rode cocktail dress
 • Mondriaan T-shirt patroon
 • patroondelen op stof

I used my self drafted T-shirt pattern. While standing before a mirror and holding the front pattern piece on my body I drafted the lines for both horizontal stripes. The placement of the stripes were partly determined by the length of the sleeves.

twee kleuren T-shirt

Stikwerk

Flatlock naden geven een leuk detail aan een kledingstuk maar ook een mooie methode om naden mee af te werken. Je voegt bij naden van de diverse patroondelen en banen 0,5 cm naadwaarden toe. Ik zorgde dat de aansluitpunten goed aangegeven waren op de patroondelen en banen omdat de jersey nu eenmaal een rekbare stof is.

T-shirt

Flatlock seams give nice looking details but are also an attractive method to finish seams. The seam allowances is about 0.5 centimeters. You also need to mark the sewing notches so the body parts can be placed at the right height on the stripes. All stitching is done with matching yarn.

twee kleuren T-shirt

Tijd en Kosten

Tijd: tekenen 1.5 uur; knippen 1 uur; stikken en afwerken 6 uur
Time: drafting 1.5 hours; cutting 1 hour; sewing and finishing 6 hours
Kosten: patroonpapier € 1,00; garen € 2,50
Costs: sewing pattern paper  € 1,00; yarn € 2,50

Rood Donkerblauw Mondriaan Tshirt

Het eindresultaat

Dit Rood Donkerblauw Mondriaan Tshirt is precies wat ik voor ogen had. Ik ben wederom blij dat de stiksels van zoom, mouwzoom en hals gestikt zijn met de rood en blauw garen. Natuurlijk kun je kiezen voor de snellere en eenvoudiger door alles met één kleur te stikken maar door bijpassende kleuren te gebruiken krijgt het in mijn ogen de perfecte afwerking.

dames T-shirt

This Mondriaan Tshirt is the perfect refashion for my well beloved red cocktail dress. I’m pleased that I used matching yarn colours to finish the seams. Of course you can use one colour but using both give in my opinion a perfect finish. 

4 Comments on Rood Donkerblauw Mondriaan Tshirt

 1. Love the look of this top.

  The things I particularly admire are:
  the excellent positioning of the stripes, nicely balanced;
  the clever lining up with the sleeve hem, which added to the overall design;
  the flatlocking detail;
  and the sewing skill to keep everything perfectly in line when any error would hit you in the eye!

  What a success!

  Su

  • Thank you so much for your kind words and compliments. I really enjoy the drafting of this type of shirts. I’m now working on a versions with more colours but finding the right matching colours will be a challenge of his one.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.