Wie in deze tijden van min of meer gedwongen thuis zit, een leuke hobby heeft vermaakt zich wel. Veel patroonmakers en stoffenwebshops komen momenteel met acties aan maar je kunt natuurlijk ook gewoon shoppen in je eigen voorraad. Ik test momenteel een patroon voor knuffels en gebruik hiervoor afgedankte kledingstukken. Deze vier patchwork knuffel slaapzakken zijn een voorzetje op vier van deze knuffels.

vier patchwork knuffel slaapzakken

Due to the Covid-19-virus most of us are sitting at home. Some pattern designers and fabric webshops are currently running discounts but one can also try to shop in the private stash. I decided to the last option and make sleeping bags for four soft toys made from a pattern that I’m current testing.

Knuffel met patchwork slaapzak

Het materiaal voor de knuffel slaapzaken

Terwijl ik op zoek was naar geschikte stofjes om de knuffels te kunnen maken viel mijn oog ook op de la met kleine lapjes. Ik sorteerde ze op kleur en maakte er een soort van lappendekentjes van. Een grote lap afkomstig van een gerepareerd dekbed was zonde om te verknippen. Dit is gebruikt voor de slaapzakken van de twee grootste knuffels.

slaapzak voor knuffels

I’ve a drawer with all kinds of small pieces of leftover fabric. I made some arrangements and after some lay-outs I was pleased with the four combinations. Another large piece of fabric wasn’t cut into pieces. This was used for the two large sleeping bags.

knuffel met patchwork slaapzakjes

Patroon voor de vier patchwork knuffel slaapzakken

Je hebt niet echt een patroon nodig voor een dergelijke slaapzak. Neem de maten van de knuffel (lengte en breedte van het lijfje en de lengte nek-onderkant poten) tel daar 4 centimeter bij op en de twee patroondelen zijn klaar voor gebruik.
Mijn slaapzakjes zijn afgewerkt met een zelfgemaakt biaisband van oude overhemden. De binnenkant van alle slaapzakjes zijn van een afgedankte hoodie.

knuffel opmeten

You don’t really need a pattern to make this type of sleeping bags. Just measure the soft toy from head to toe and from neck to toe add 4 centimeters and both pattern pieces are ready to use.
I’ve used two discarded shirts to make bias band and an old hoodie for the lining.

Afgedankte kledingstukken zijn soms dierbare kledingstukken

Ik maak graag knuffels van afgedankte, dierbare kledingstukken. Je geeft zo een mooi tweede leven. Maar ook kleine lapjes waarvan je misschien een jurk of blouse maakte is natuurlijk leuk om te gebruiken. Het is daarnaast een mooie methode om zorgvuldig om te gaan met materialen. Zolang de afgedankte kledingstukken maar zorgvuldig gewassen zijn doen ze niet onder voor stoffen die je nieuw koopt in de winkel. Ben je benieuwd naar de knuffels? Kom dan zeker mijn volgende blogbericht bekijken.

knuffel maken van vervilte trui

I like to use discarded, well beloved clothes to make soft toys. It’s a great way to give them a second live. But small pieces of leftover fabric are great material too. Both materials contribute to a sustainable way of life. Are you curious to see how the new soft toys look like? Please return within a week to see my next blog post.

patchwork slaapzakje voor kleine knuffels

Tijd

Lapjes op maat knippen 2 uur; biaisband maken 60 minuten; stikken en afwerken 6 uur
Cutting fabrics 2 hours; making bias band 60 minutes; stitching and finishing 6 hours

2 Comments on vier patchwork knuffel slaapzakken

  1. Wat ziet dit er weer leuk uit. Alles wat je maakt ziet er ook zo verzorgd uit. Je inspireert mij om ook meer van afgedankte kledingstukken gebruik te maken. Ik kijk daar nu op een andere manier naar. Ik kijk uit naar je volgende blogpost. Hartelijke groet, Annemieke

    • Dank je wel Annemieke. Goed te horen dat je ook op andere manier naar de afgedankte kledingstukken gaat kijken om ze te hergebruiken. Ik vind het elke keer een uitdaging om een bestemming te vinden voor afgedankte kleding die om wat voor reden dan ook niet geschikt is voor de kringloopwinkel. Ik heb twee bakken vol ondertussen en ga er de komende tijd mee aan de slag en ben benieuwd wat je straks van de knuffels vindt.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.