De LS2gether uitdaging draait deze keer om alles soldaat maken. Ik probeer bij ieder project altijd met zo weinig mogelijk stofresten te eindigen. Deze uitdaging draait echter om alles soldaat maken, zero waste dus. Je kunt op internet diverse patronen vinden voor dergelijke Zero Waste Zelfmaak Projecten. Het aanbod bestaat uit kleding patronen maar ook nuttige zaken zoals matten en stoffen balletjes.

restant jeans

Van Kimonojurk naar Alternatief 

Ik heb al lange tijd deze Zero Waste Kimonojurk op mijn lijstje staan maar vond er niet de geschikte stof voor. De Initiative Handarbeit Fanny Pack liet iets wat leek op een korte broek als restant achter. We hadden de afgelopen weken periodes met zeer warm weer. Een deurstopper is erg handig voor dit soort dagen om deuren tijdens het doortochten goed open te houden. Ik besloot er daarom één te maken voor de deur van onze werkkamer van de restanten die nog op tafel lagen.

stofresten verwerken

Jeanius Deurstopper

Ik nam een Action deurstopper als uitgangspunt. Eén kontzak is er afgetornd en gebruikt voor de bovenkant. Het muntenzakje kreeg een plek op de ‘body’ evenals de andere kontzak die er scheef op zit en de knoopsluiting. Het handvat is het knoopsgatengedeelte van de gulp en het label zit ook een plek op de ‘body’. 

jean deurstopper en patroongewichten

Ik bleef na het knippen nog ‘zitten’ met wat restanten van de broek en de tailleband. Veel kledingmaaksters zijn tevreden met patroongewichten. Deze ontbraken nog in mijn handige hulpjes collectie. 

Patroongewichten en Speldenkussen

Ik tornde de tailleband los van de broek, verwijderde de sierstiksels en broekriemlussen.

kartonnen koker van geurstokjes

Deze patroongewichten hebben hun vorm dankzij een kartonnen verpakking van geurstokjes en zijn gevuld met glazen siersteentjes. De tailleband is de basis voor de zijkanten en aan de broekriemlussen kunnen de gewichten opgetild worden. De laatste bruikbare restanten waren groot genoeg om er een speldenkussen van te maken.

patroongewichten van jeans

Stikwerk van de drie projecten

Ik kon na al voorbereidende knipwerk de projecten stikken en in elkaar zetten. Alle drie projecten worden op vrijwel identieke wijze in elkaar gezet.

Zero Waste Zelfmaak Projecten

De deurstopper krijgt in zijnaad van de “body’ een keer- en vulopening en vervolges worden de ronde onder- en bovenkant aan de ‘body’ gestikt. Deurstopper keren, boven en onderin een op maat geknipt kartonnen cirkel plaatsen en daarna opvullen met alle restanten. De stikvolgorde van de patroongewichten en speldenkussen is identiek. Het speldenkussen heeft op de zijkant de woorden ‘zero waste’ staan. Een kleine reminder om zuinig om te gaan materiaal en als herinnering aan dit project.

speldenkussen van jeans

Zero Waste

Ik realiseerde mij na het voltooien van dit project dat alles wat gebruikt is reeds voor handen was op het zand na dit kwam van het strand. Mijn moeder gaf mij de glazen siersteentjes nadat zij erop uitgekeken was. Je begrijpt ondertussen wel dat ik slecht dingen kan weggooien. Mijn vader zei altijd je weet nooit wanneer iets van pas komt. Ik ben een beetje als mijn vader maar beperk het tot één plank in de bijkeuken.

jeans deurstopper met vulling

Tijd voor deze drie Zero Waste Zelfmaak Projecten

Dit soort projecten neemt veel tijd in beslag. Tornen, denkwerk waar wat gebruikt kan worden maar ook het sierstikken. Ik heb de tijd niet precies bijgehouden deze keer maar vermoedelijk ergens tussen de 18 en 20 uur. De deurstopper weegt bijna 1600 gram, elk patroongewicht 200 gram en het speldenkussen 500 gram.

deurstopper van afgedankte jeans

De patroongewichten hebben ondertussen hun nut bewezen en het speldenkussen staat naast de naaimachine. 

patroongewichten van afgedankte jeans

Je vindt mijn model patroongewichten of speldenkussen leuk en wil je ook aan de slag? Ik heb een verrassing voor je. Je kunt de ‘Jeanius speldenkussen beschrijving‘ gratis downloaden.

Jeanius doorstopper

LS2gether alles soldaat maken uitdaging

Ik was ook deze keer niet de enige die mij waagde aan deze uitdaging. Je wilt graag zien wat zij maakten? Girls in Uniform, Woohoo by Davina, stokstaartje doet het zo, SewBel, Seams Normal, Gezien bij Justine
gingen ook aan de slag. Eind oktober is er weer een LS2gether te zien.

14 Comments on Zero Waste Zelfmaak Projecten

  • Dank je wel. Het project groeide van deurstopper naar patroongewichten en speldenkussen. Het hergebruiken van de tailleband was voor mij de leukste vondst.

 1. Amai, supertof! Ik hergebruik ook heel veel, dus ik sta volledig achter het upcylce idee! Patroongewichtjes heb ik nog altijd niet, dus wie weet ga ik wel eens aan de slag om er zelf te maken zoals jij 😉

  • Dank je wel. Het is zo zonde om afgedankte kleding zomaar weg te gooien als het niet geschikt is voor tweedehandswinkels. Van de patroongewichten heb ik echt veel plezier: zou ik jaren eerder moeten hebben.

  • Dank je wel. Ik vond jouw tasjes van de coupon ook geniaal. Deze uitdaging was ook zo leuk om te doen. En de jurk komt ook nog wel een keer.

  • Dank je wel. Ja die patroongewichten zijn echt een stom toeval. Deze jeans heeft nog een gewone tailleband ipv een in de vorm geknipte en de hoogte leende zich perfect voor patroongewichten en ja dan heb je natuurlijk ook weer geluk dat de lussen perfect zijn om ze optillen. Dat vind ik nu juist zo leuk aan dit soort projecten: veel ontstaat min of meer spontaan.

  • Dank je wel. Wat zijn er toch leuke dingen maken van afgedankte kleding. Ook jouw tassen van de afgedankte camouflage shirts zijn een geweldig voorbeeld. Wij kunnen nog wel een deurstoppers hier in huis gebruiken en misschien sla ik wel helemaal door en ga ik de metalen die we al hebben ook achter afgedankte jeans verbergen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.