Ik had een nieuwe versie van het Farbenmix FÖHR Herren Shirt in de planning maar het liep anders. Manlief kreeg schouderklachten en draagt nu liever overhemden met korte mouw. Hij bleek bij inspectie van zijn garderobe niet zoveel overhemden te bezitten met korte mouw. Ik stapte op een zeer warme zaterdagmiddag op de fiets en reed naar de stad voor een bezoekje aan Sikkes.

Stofkeuze en patroon
Goede stof voor overhemden is niet zo eenvoudig maar uiteindelijk lukte het om twee geschikte te vinden. Ik besloot uiteindelijk de lichtgrijze poplin met witte geometrische printjes de beste keuze was.

De stof ging in de wasmachine en ik ging nadenken welk patroon ik zou gaan gebruiken. Het werd de LMV Bernie Hemd vanwege de vierkante vorm van de kraagstaander omdat dit wel past bij de geometrische printjes.
Ik wilde dat de print door liep wat mij uiteindelijk na ruim twee uur ook gelukt is.

LMV Bernie Hemd op herhaling
Ik paste het patroon op één punt aan. De enkele rugplooi achter is vervangen door twee naar de zijkant verplaatste rugplooien. Binnen kraagstaander, onderkraag en binnen schouderpas zijn gemaakt van de verkeerde kant van de stof. Dit zorgt voor een subtiel contrast. Twee middagen werk en het Bernie hemd was klaar.

Manlief wilde geen borstzak deze keer. Ik vond na een nacht slapen dat er toch één moest komen. Geen opgestikte borstzak maar een gepaspoilleerde borstzak. Een dergelijk besluit levert wat prutswerk omdat het hemd al in elkaar zit maar binnen twee uur was de klus geklaard. Het zakgedeelte zit aan de binnenkant maar is vast gestikt op het hemd waardoor het contour van de zak zichtbaar is.
Achteraf gezien was dit een wijs besluit. Manlief had het Bernie Hemd aan tijdens een wandeling en bij het koffie drinken verdween zijn zonnebril in de borstzak.

Tijd en Kosten
Tijd: patroondelen op de stof leggen en knippen 150 minuten; rijgen, stikken en afwerken 9 uur
Kosten: stof € 8,70; garen € 2,50 (knopen komen uit de knopendoos)

Stofverlies
Ik ben met een zero waste project bezig en bij het zoeken naar informatie las ik dat gemiddeld zo’n 10 tot 30 % stofverlies optreed bij het maken van kleding.

Ik was dus benieuwd hoeveel stofverlies ik had bij dit overhemd. Veel lag er niet op de tafel maar toch schrok ik toen ik het uiteindelijk had berekend. De stof woog voor het knippen 232 gram en de restjes wogen 39 gram. Het stofverlies is dus bijna 17% en dat viel mij eerlijk gezegd enigszins tegen. Je hoort in de komende week nog wat meer over mijn no waste missie.
De restanten gaan in mijn ladekastje en komen in de toekomst wel weer van pas.
Hoe valt deze qua maat? Ik zie dat een xxl een borstomtrek heeft van 112. Maar mijn man zit aan 120
Ik vind dat dit patroon niet veel overwaarde heeft. Ik zou het je dan ook niet adviseren. Je zou het patroon kunnen aanpassen naar zijn maat. Is er een speciale rede waarom je juist dit patroon wilt maken? Je zou bijvoorbeeld als het om een bepaald detail gaat dit overnemen op een patroon in de maat van je man.
heel mooi! Ik maakte het Bernie hemd ook al twee keer (één keertje verlengde ik de mouwen voor de winter), manlief vindt het een leuk hemd op warme dagen omdat het zo wijd valt en dus niet ‘kleeft’
ik geef één keertje per jaar wat stofrestjes mee naar een school hier in de buurt zodat ze kunnen knutselen, vinden ze altijd wel fijn
Dank je wel. Het Bernie hemd is inderdaad een heerlijk patroon. De vierkante kraagstaander vind ik een uitvinding: minder gepriegel bij het stikken en ook minder stoflagen die in de weg zitten bij het maken van de knoopsgaten. Ik heb dat ook geprobeerd stofresten bij de diverse lagere scholen in de buurt in te leveren maar hier wordt niet zoveel meer geknutseld vrees ik.
Wat leuk, dat zero waste project. Zelf maak ik ook altijd het liefst zo veel mogelijk met restjes. Maar ik merk ook dat dit soms belemmerend werkt, als je restjes hebt die absoluut niet bij elkaar passen. Dan blijft het lang liggen en dan “moet” je er nog iets mee. En ik ben juist bezig met minimalisme: zo min mogelijk stof in voorraad…
Ik vond het een goed idee om te realiseren hoeveel stof er bij het maken van een kledingstuk ‘verloren’ gaat. Natuurlijk kun je niet alles verwerken en combineren zodat alles tot de laatste draad wordt opgemaakt. Het zet mij wel aan om toch verder te kijken of ik af en toe niet iets economischer kan knippen. De hoeveelheid opgegeven stof is soms echt aan de ruime kant. Ook mijn stoffenvoorraad is aan het slikken en ik voel mij er wel bij.
prachtig overhemd, waar kan ik dit patroon vinden? wil het graag voor mijn man maken
Dank je wel. Het patroon kun je vinden in de LMV maart/april 2018 editie. Ik vind dit model is iets eenvoudiger te verwerken vanwege de vierkante kraagstaander. Veel succes.
dank je wel