Dit smal gestreept T-shirt met vierkante hals is geïnspireerd op een RTW T-shirt. Manlief en ik lunchten vorig jaar bij de Dagvisser in Scheveningen en de serveersters droegen leuke gestreept T-shirts met een vierkante hals dragen.
Ik zag mijzelf ook wel in zo’n T-shirt en maakte bij thuiskomst een schetsje van het T-shirtje. Gedurende de winter dacht ik na over de constructie.

smal gestreept T-shirt met vierkante hals

De eerste stappen naar een patroon

Ik probeerde eerst of ik een kant-en-klaar patroon kon vinden. Een zoektocht op internet leverde de Vanessa Pouzet Wanted Top op maar deze mist de apart ingezette schouderstukken en de vierkante hals achter.

Breton style streep shirt


Het eureka moment kwam tijdens het maken van de Oraguese Paris Top voor de jongste dochter. Deze Top heeft zowel voor als achter een horizontale halslijn met inzetstukken die de schoudernaden vervangen. Ik tekende een T-shirt patroon op schaal en ging aan de slag. 

patroon smal gestreept T-shirt met vierkante hals

Het schaalmodel

Ik trok voor de vierkante hals eerst horizontale lijnen op voor- en achterpand en legde vervolgens de schoudernaden tegen elkaar. Volgende stap bestond uit het trekken van een lijn vanuit de nieuwe halslijn achter naar de nieuwe halslijn voor. Het schouderstukje was nu ook klaar. 

maritime style T-shirt

Het proefmodel

Ik tekende eerst het patroon op ware grootte en gebruikte hiervoor mijn eigen getekend T-shirt patroon. Het schouderpasje is dubbel genomen voor een mooie afwerking. De gestreepte jersey stof komt wederom uit de couponbak van Holland Stoffenhuis.

smal gestreept T-shirt met vierkante hals

Na het knippen en stikken volgde het passen van het proefmodel. Het zit prima. Ik ben dan ook meer dan tevreden met het resultaat. Misschien zijn er nog wat verbeterpunten maar daar kom ik wel achter als ik het een paar keer heb gedragen.

smal gestreept T-shirt met vierkante hals

Tijd en Kosten

Tijd: patroon uitwerken en tekenen 4 uur; knippen, stikken en afwerken 5 uur
Kosten: patroonpapier € 0,50; stof € 5,00; garen € 2,00

Breton style T-shirt

Het vervolg op de smal gestreept T-shirt met vierkante hals

Dit T-shirt is een leuke variatie op de welbekende Breton top. Het patroon tekenen viel uiteindelijk reuze mee. Een volgende versie komt er zeker maar dan in een brede streep.

smal gestreept T-shirt met vierkante hals


Jongste dochter en ik hebben op tweede Pinksterdag het Stoffencircus in Leiden bezocht. Ik vond daar een groene versie van deze Megan Blue fabrics streep aan. Deze stof hangt nu te drogen voor een T-shirt voor manlief.

8 Comments on smal gestreept T-shirt met vierkante hals

    • Ik heb natuurlijk geen kleding ontwerpen studie gedaan dus het was best spannend of het zou lukken. Of ik het allemaal volgens de regels gedaan heb weet ik niet maar ik ben best wel tevreden met het resultaat.

    • Dank je wel. Ik ben er ook zeer content mee. Het was een hele ervaring om een keer op deze manier iets te maken en best wel spanned ook.

  1. Brilliant! I’ve been enjoying your posts for some time now, being inspired by your wardrobe additions week by week and taking great delight in your productivity measurements. I, too, have been trying to figure out how to make a square necked top with a shoulder yoke. Thanks so much for posting your pattern after you worked it out. That was just what I needed!

    • That’s great to hear that you enjoy reading my sewing adventures. Looking forward to see your version. I try to finish a more detailed description of drafting the pattern in a few weeks as well.

  2. Ik vind jouw t-shirt superleuk staan, maar ik heb toch een paar vraagjes. Waarom teken je een verbindingslijn op de schouderpas van het voor- naar het achterpand? Hoe bepaal je de recht van draad van de schouderpas.

    • Het uiteindelijke schouderstukje heeft geen schoudernaad. Het schouderstukje loopt dus van naar achterpand. Recht van draad staat haaks op de vouwlijn van het schouderpasje zodat de strepen van het schouderpasje verticaal lopen. Ik denk erover om een aparte en meer uitgebreider beschrijving te maken over de constructie, maar dat gaat wat tijd kosten.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.