Ik doe graag refashions zoals deze Anja Shopper van afgedankte jeans. Je kunt vaak nog leuke dingen maken van afgedankte kledingstukken die om wat voor redenen niet geschikt zijn om in te leveren bij een goede doelen winkel.
Hergebruik van afgedankte kleding is milieuvriendelijk, leuk om te doen en zeker in onze wegwerpmaatschappij een goede zaak. Hoe start ik nu zo’n refashion? Je kunt hieronder mijn 5 tips voor succesvolle refashions lezen maar ondertussen werk ik ook een refashion.
Mijn moeder dankte een Marimekko T-shirt af. Er zaten een paar vlekken in maar ik vond het zonde om het het weg te doen. Ik smeerde op de vlekken een mild vlekkenmiddel, liet het een nacht weken en waste het mee de voorhemden. Resultaat? De vlekken waren verdwenen.

Marimekko T-shirt

De 5 tips voor succesvolle refashions

Tip nummer 1

 • Neem als je voor jezelf een refashion wilt doen een kledingstuk dat minstens één tot twee maten groter is
 • Bedenk wat je van het afgedankte kledingstuk wilt gaan maken
 • Loop het kledingstuk goed na op eventuele vlekken en gaten
 • Verwijder knopen, ritssluitingen, etiketten en bewaar deze (je kunt deze gebruiken voor je refashion maar ook voor een ander kledingstuk)
 • Smeer vlekken aan met een mild vlekkenmiddel en laat het een nacht weken in koud water
 • Was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften die in kledingstuk zitten
Marimekko label

Tip nummer 2

 • Torn het kledingstuk voorzichtig uit elkaar met een tornmesje
 • Bekijk de individuele stofdelen zorgvuldig en kijk of alle vlekken zijn verdwenen
 • Meet de individuele stofdelen op en ga op zoek naar een patroon voor je nieuwe kledingstuk
5 tips voor succesvolle refashions

Tip nummer 3

 • Vouw nu de losse stofdelen dubbel, doe ze in een waszak en was ze voor de tweede keer
 • Smeer eerst eventuele gemiste vlekken nogmaals aan met een iets sterker vlekkenmiddel en laat het wederom een nacht weken in koud water
kwetsbare kleding in waszak

Tip nummer 4

 • Strijk vouwen en kreukels voorzichtig uit de losse stofdelen
 • Let bij jersey stoffen op dat je deze niet uitrekt

Tip nummer 5

 • Leg de patroondelen op de diverse stukken stof
 • En knip uit
patroondelen op stof leggen

Volgende stap

Nu komt het leukste moment. Het beoogde kledingstuk in elkaar zetten. Ik ga aan de slag. Je kunt in mijn volgend blogbericht het resultaat zien. Hoe sta jij tegenover het hergebruik van afgedankte kleding? 

2 Comments on 5 tips voor succesvolle refashions

 1. Perfect timing! My neighbor is moving and they gave me over 50 golf shirts in Men’s XXL. I wasn’t sure how to get started on refashioning them for myself and others. Your refashions always looks professional. Thanks for sharing your tips!

  • You’re welcome and thank you so much for your kind words. I like doing refashions and share them to show other what one can make out of discarded clothes. Everyone can do it and just like making clothes refashions and recycling will grow on you too. If you need any advise while recycling the golf shirts please let me know. Good luck.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.