Ik ben sinds enige tijd kasten aan het opruimen en kom van alles tegen. Zo begon ik vaak vol enthousiasme met het breien van truien maar afmaken is een ander verhaal. Truien en vesten breien: het is niet zo mijn ding.
Er lagen dus veel uitgehaalde beginselen in de kast als keurige bolletjes. Een groot deel van deze bolletjes worden omgetoverd tot mutsjes voor de Innocent goedgemutste breicampagne. Ik besloot het andere deel te gebruiken voor iets anders.
Ik kwam op Ravelry sock critter (sok diertjes) patronen tegen. Deze sock critters zijn bedoeld als oefening voor het leren breien van sokken. Het zag er eenvoudig uit en het breipatroon van het lammetje werd gedownload.

Twee gebreide sock critters

Sokken breien

Mijn moeder heeft in het verleden veel sokken gebreid. Eerst met breipennen maar later met een breimachine. Mijn vader droeg deze sokken. Ik heb ook wel sokjes gebreid: babysokjes die paste bij kleine truitjes die ik ook breide. Ik vond zelfs ‘het patroon’ van deze sokjes maar ook nog een truitje met sokjes terug tijdens het opruimen.

Twee gebreide sock critters

Gebreide Little Lamb Sock Critter 

Ik breide het lammetje met naald 3.5 en één draad. Van een begeleidende video leerde ik een andere manier van steken opzetten.

Twee gebreide sock critters


Een voordeel van dit patroon is de schematische tekening voor het kabelgedeelte. Sommige delen worden op twee pennen gebreid maar het merendeel wordt in het rond gebreid met vier pennen. Het rondbreien van de kop is best wel uitdagend omdat je ook steken mindert.
Het lammetje vroeg weinig breigaren en is prima te maken van wat restjes. Mijn lammetje is ongeveer 20 centimeters.

Twee gebreide sock critters

Gebreide Purrfect Kitty kat 

Ik besloot mij aan een tweede te wagen. Deze Purrfect Kitty kat is gebreid op naald 7 met drie verschillende grijstinten en één zwarte draad.
De kat is uitsluitend in het rond gebreid zodat uiteindelijk alleen een stukje tussen de binnenbenen en het lijf gesloten moest worden. Twee poten worden apart gebreid en later aangezet.

Twee gebreide sock critters

Het breien van de kop vraagt wel wat aandacht als je deze kat niet in het oorspronkelijke streeppatroon breit.
Mijn versie van Purrfect Kitty kat is ongeveer 40 centimeter groot. Ogen, neus en mond zijn gemaakt van restjes breigaren.

Twee gebreide sock critters

Tijd en Kosten

Tijd:
Little Lamb Sock Critter 6 uur
Purrfect Kitty kat 8 uur
Kosten:
Little Lamb Sock Critter patroon printen € 0,30; fiberfill € 2,00
Purrfect Kitty kat patroon printen € 0,25; fiberfill € 3,00; belletje € 0,50

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.