Ergens begin april 2014 liep ik in de stad op zoek naar passende kleding. Winkel in, winkel uit maar onverrichte zaken keerde ik terug naar huis. Ik was het zat en besloot zelf mijn kleding te maken. De volgende dag stapte ik op de fiets en reed naar Jan Sikkes in Haarlem en kocht daar twee coupons. Eén voor een top en de ander voor een jasje. Het patroontje voor de Sorbetto Top vond ik gratis op internet. Het jasje kwam uit de Burda. 

Vijf jaar zelfgemaakte kleding

Van het één komt het ander

Met vallen en opstaan leerde ik van alles. Over stoffen, patronen, pasvorm en niet onbelangrijk hoe zet je iets in elkaar. In de loop van de vijf jaar nam mijn zelfvertrouwen toe. Ik begon voorzichtig met het maken van kleding voor anderen: manlief, de twee dochters, mijn moeder maar ook voor vrienden. Allemaal staan ze wel ergens: TMS, Kollabora en uiteraard op mijn blog.
Ideeën opdoen en dan zelf een patroon tekenen. Ondertussen heb ik mijn eigen patronen voor een T-shirt, jeans en een Chanel jasje. Soms teken ik iets bijzonders zoals dit asymmetrisch T-shirtje.

Refashions en recycling

Een andere passie zijn refashions en recycling. Te grote afgedankte (bijna) nooit gedragen kledingstukken omtoveren tot iets nieuws draagbaars.

Vijf jaar zelfgemaakte kleding

Maar ook van afgedankte kledingstukken die niet geschikt zijn voor een tweede kans om gedragen te worden omtoveren tot iets bruikbaars of aaibaar. Ik weet er altijd wel iets van te maken.

Terug naar het begin

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat ik mijn eerste zelfgemaakte kledingstukken publiceerde. Ik had nog geen blog maar was bij TMS, een Engelstalige site, terecht gekomen waar je kon deelnemen aan maandelijkse uitdagingen. Ik deed mee aan veel uitdagingen.

Vijf jaar zelfgemaakte kleding

De uitdaging deze maand: ondergoed maken. BH’s, onderbroeken, slips, singlets, sokken. Nooit begon ik er aan. Ik vond wat restjes witte T-shirt stof en daagde mijzelf uit een Tank Top te maken voor onder bloesjes in de lente. Normaal koop ik spaghetti topjes en van één veel gedragen, inmiddels afgedankt exemplaar haalde ik het kant dat als detail op deze zelfgemaakte Tank Top werd teruggezet.

Vijf jaar zelfgemaakte kleding

Mijn eerste voorzichtige stap valt niet tegen. Het past en heeft een goede pasvorm. Terug naar het begin? Met deze eerste zelfgemaakte Tank Top wordt dit mijn vijfenvijftigste TMS blogbericht.

2 Comments on Vijf jaar zelfgemaakte kleding

  1. leuk hé zelf kledij maken! Ik denk dat wij ongeveer even lang onze kledij zelf maken. Hier betekent dat in ieder geval dat ik op jeansbroeken en jeansjasjes na zo goed als alles zelf maak ipv kopen. Veel leuker

    • Dat is toevallig dat jij ook ongeveer vijf jaar geleden bent begonnen. Het is inderdaad een geweldige hobby. Ik had nooit gedacht ook nog voor manlief kleding te gaan maken. De enige reden waarom ik nog wel eens RTW bekijk is om te zien hoe een bepaald detail gemaakt is. Zeker weten dat je jeansbroeken en jeansjasjes ook op een dag gaat aanpakken.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.