Jongste dochter vindt rekbare kokerrokjes helemaal geweldig. Een moeder die ze voor je maakt is natuurlijk erg fijn. De laatste keer maakte ik er twee in een Ponta di Roma. Deze keer een rokje in structuursof met zwart, lichtblauw en ecru. De stof vonden we ook deze keer weer in de couponbak van het Holland Stoffenhuis.
Dit nieuwe kokerrokje is wederom gemaakt van hetzelfde zelfgetekende kokerrok patroon. Zelf zo’n patroon tekenen is niet zo moeilijk en vraagt niet veel tekenervaring. Ik zou zeker aanraden om zelf het patroon te tekenen. Een commercieel patroon is getekend voor een gemiddelde maat en vraagt bijna altijd om een aanpassing. Met dezelfde moeite teken je het zelf.

Het rokje in elkaar zetten

Dit kokerrokje heeft wederom 2.5 cm brede platte naden. Zo’ n platte naad zorgt ervoor dat de rok mooier valt op de heupen. Een gelockte naad is smal en dubbel waardoor er ‘vertekeningen’ kunnen ontstaan. De naden en zomen zijn eerst gelockt en vervolgens zijn de naden met een enkeldraad coversteek gestikt.


De zoom en tunnel voor het elastiek zijn gemaakt met een dubbeldraads coversteek vervolgens elastiek in de tunnel rijgen, de elastiekuiteinden met de machine vast stikken en dan het elastiek op de zijnaden vastzetten.


Dit zorgt ervoor dat het elastiek netjes in de ‘tailleband’ blijft zitten, de zijnaden netjes op hun plaats blijven en ook de ‘tailleband’ op maat blijft. Ik gebruik hiervoor elastiek van 2.5 cm breed en een iets zwaardere kwaliteit dat goed zijn vorm houdt.

Tijd en Kosten

Tijd: knippen 15 minuten; stikken en afwerken 4 uur
Kosten: stof € 7,50; garen € 1,00; elastiek € 2,50

Tevredenheidsfactor

Jongste dochter is weer helemaal blij met haar nieuwe kokerrokje. De lente komt eraan en dit rokje heeft leuke frisse kleuren straks voor als de zon zich wat meer laat zien.
Prima draagbaar op haar werk en makkelijk te combineren met een jasje, bloesje, T-shirt of trui. 

Een paar lessen die ik geleerd heb 

Ondanks het feit dat ik dit rokje al diverse keren heb gemaakt zijn er iedere keer toch weer kleine aanpassingen die meestal te maken hebben met de stofkeuze. Ik lock eerst alle naden en stik dan de zijnaden met een grove steek op de naaimachine. Het rokje wordt binnenste te buiten gepast. Je kunt zo de naden makkelijk aanpassen. Platte naden is misschien wat meer werk, maar het resultaat oogt veel beter.

Vind je het leuk om zelf eens een kokerrok te maken? En wil je deze op maat maken? Kijk dan eens bij deze hoe maak ik een kokerrok patroon op mijn maat beschrijving.

4 Comments on Zelfgemaakt kokerrokje in rekbare structuurstof

    • Dank je wel. Ik ben echt een fan van platte naden. Alleen T-shirtjes hebben bij mij een lockafwerking. Succes met de platte naden verwerking.

  1. heel leuk, misschien moet ik er ook eentje maken, een coverlock heb ik wel niet dus de platte naden ga ik met een andere steek moeten doen, maar wat proberen kan geen kwaad. Ik heb nog een paar leuke punta stofjes liggen, 1m lijkt me voldoende.

    • Dank je wel. Eén keer de hoogte met wat extra voor de tunnel en zoom: met 1 meter ga je het zeker redden. Je kunt het prima doen met een smalle zigzagsteek: zo heb ik het ‘vroeger’ ook gedaan en een smalle tweelingnaald voor de tunnel en zoom. Veel succes.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.