Sinterklaas is in aantocht maar ook tijd om aan Kerst te gaan denken. Als ik iets maak voor de Kerst zijn altijd meer zaken om er het huis mee te decoreren. Zelfgemaakte cadeautjes maak ik altijd voor Sinterklaas. Vorig jaar deed ik een kerstserie met diverse cadeautjes maar ook twee geluksvarkens. Dit jaar een Kerstman die verrassingen brengt. Een leuk idee voor kinderen om er een kleine verrassing in te vinden. Ik kwam het patroon tegen op Pinterest tijdens een zoektocht naar ideeën voor Kerst. Natuurlijk staat ook nog mijn kerstkrans op het programma. Echter deze Nikolaus Tasche zag er zo leuk uit dat ik besloot deze eerst te maken.

Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen

Stoffen en patroon

Deze kerstman kun je prima maken van diverse restjes maar ook van afgedankte stoffen. Mijn Kerstman is van beide gemaakt. Ook de gebruikte rits komt uit een afgedankt kledingstuk.
Ik paste het patroon op drie punten aan. Mijn versie is 140% van het origineel, de rits zit aan de achterkant en de e kerstman staat op een ovale bodem.

Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen

Stikken en Afwerken

De onderdelen voor het gezicht en baard zijn voorzien van plakvlieseline. Ik gebruikte een redelijke stevige soort. Het gezicht leg je onder het baardpatroon. Alle op te stikken patroondelen zijn met textiellijm vastgeplakt en daarna ook nog met een rijgsteek extra vastgezet om schuiven tijdens het stikken te voorkomen.

Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen

Gezicht, baard, neus en schoenzolen zijn met bijpassend garen in een kleine zigzagsteek op het lijf gestikt. De mond is ook de machine gestikt met een rechte steek. Ik ging vier keer heen en weer voor ik tevreden was met het resultaat. De ogen zijn gemaakt van twee kleine zwarte kralen die met de hand erop gezet zijn.

Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen
De achterkant is gemaakt van een afgedankte jeans. De rits zit op dezelfde hoogte als het origineel. 
Beide delen werden tot slot op elkaar gelegd, gestikt waarbij de onderkant open werd gelaten om tot slot de ovale bodem erin te stikken.

Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen

Tijd en Kosten

Tijd: knippen en voorbereiden 1 uur; rijgen, stikken en afwerken 7 uur
Kosten: patroon printen € 0,15; belletje € 0,75

Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen

Mijn Kerstman brengt verrassingen

Deze Kerstman brengt verrassingen gaat straks een plaatsje krijgen tussen al mijn andere ‘kerstfiguren’ die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik werkte zijn puntmuts nog af met een belletje en de bodem is verstevigd met karton. Tijdens het opdoen van ideeën zag ik diverse gnooms. In de stapel die op tafel lag zaten ook een paar sokken en deze wil ik gaan gebruiken voor mijn gnoom. Tijd om aan de slag te gaan en gaan nadenken hoe zo’n gnoom te maken van sokken.

4 Comments on Zelfgemaakte Kerstman brengt verrassingen

    • Dank je wel. Bij mij werken dit soort priegelwerkjes meestal zeer ontspannend en geeft het ook nog eens een voldaan gevoel als er weer wat restjes verwerkt zijn tot iets bruikbaars.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.