Je kan bij mijn blogbericht over het kerstmannetje lezen dat ik het plan had een gnoom te maken van afgedankte sokken. Een kerstgnoom is een figuur dat in Scandinavische landen een belangrijke rol speelt en niet alleen met kerst. Ik heb een blogpost in voorbereiding omtrent tradities en diverse figuren tijdens Kerstmis. Terug naar de gnoom. Op internet genoeg ideeën met patronen maar geen van alle geschikt voor sokken. Ik ging zelf aan de slag, maakte een schetsje en een soort proefmodel door met spelden te werken. Eenmaal tevreden over de vorm maakte ik er een patroon van.

Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

De tweede stap

Het patroon bestaat uit een lijf en bodem. Deze zijn gemaakt van een paar rode sokken.

Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

De benen met voetjes zijn gemaakt een paar gestreepte sokken. Het beengedeelte van de sok voor de benen en de voetjes zijn geknipt uit de hiel. De armen zijn van het voetgedeelte voor de handjes is het teenstuk gebruikt. Benen en armen stikke en opvullen en dan de armen met de ‘zijnaden’ mee stikken en vervolgens de bodem samen met de benen aan het lijf naaien.

Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

Daarna het lijfje op vullen.De baard is een stukje nepbont dat afkomstig is van een afgedankte konijnenslof en met de hand is vastgezet op het lijf. Tot slot een roze kraal voor de neus. De kraal is extra stevig vastgezet zodat de helft van de kraal in de stof zit en de ‘neus’ daardoor bijna een halve vorm heeft.

Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

Puntmuts

Mijn gnoom was nu bijna klaar op een muts na. Ik wilde iets anders dan een puntmuts en verdiepte mij een avondje in mutsvormen. Een puntmuts met oorflappen uit één van de Tilda boeken werd een beetje vorm veranderd en ook zijn de oorflappen langer geworden. De muts is gemaakt van een rode fleece afkomstig van een afgedankte IKEA deken. Deze deken heeft een randpatroon en ik wilde een stukje van de rand laten eindigen in de oorflap. De muts is met de goede kanten op elkaar gestikt.

Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

Tijd en Kosten

Tijd: voorbereiding en patronen maken 1,5 uur; knippen 30 minuten; stikken en afwerken 4 uur
Kosten: de gnoom is geheel gemaakt van restjes en afgedankte kleding, vulling € 0,50

Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

Mijn ervaring met het maken van de gnoom

Hoewel de gnoom niet perfect is ben ik best tevreden met het resultaat. Knuffels maken van sokken is toch wel iets anders dan uit een lapje stof. Toch is het een leuk idee en het leert je weer anders tegen de mogelijkheden en materiaal aan te kijken. Het patroontje ga ik verder uitwerken zodat mijn volgende gnoom helemaal naar mijn zin is. Op naar het volgende project voor de kerst.

2 Comments on Afgedankte sokken worden Kerstgnoom

    • Thank you so much Elizabeth for your kind words. I really enjoyed making this gnoom. Need to a little bit of work to make it perfect.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.