Ik heb een aantal projecten en technieken op een lijstje staan die ik ooit eens wil gaan maken of toepassen. Met enige regelmaat maak ik knuffels zoals een luiaard, varken, vos en zo nu en dan een lappenpop.
Tot nu toe konden hun ‘armen’ en benen’ niet draaien. Je raadt al wat er mijn lijstje stond: een knuffel waarvan de ‘armen’ en benen’ beweegbaar zijn. Zo liep ik recentelijk tegen deze Sewing Magazine Clementine Cat aan. Bij deze knuffel kat zijn de ledematen met een knoop aan het lijf vastgezet. Perfect item voor mijn techniek project en mijn 7 pdf-patronen project.

Sew Magazine Clementine Cat

Sew Magazine Clementine Cat patroon en materiaal

Het pdf-patroon kun je gratis downloaden van de Sew Magazine website. De beschrijving vind je in Sewing magazine 114. Ik gebruikte een afgedankte sweater die gevoerd was met een soort teddy.

Sew Magazine Clementine Cat

Deze teddy stof is gebruikt voor de buik en staartpluim. Een restje roze fleece voor de binnenkant van de oren en onderkant van de pootjes. De neus is van zwart nepleer gemaakt en voor de ogen zijn kleine knopen gebruikt. De voetzolen zijn aan de binnenkant verstevigd met karton.

Sew Magazine Clementine Cat

Clementine Cat onzichtbaar beweegbaar maken

Op internet vond ik twee methodes om knuffels beweegbaar te maken. Zo kun je speciale scharnieren kopen maar je kunt dit ook met knopen doen. Deze knopen kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn. Ik koos voor de onzichtbare methode. Eén avond geduldig prutsen met extra dik, stevig garen en de ledematen waren te bewegen. Ook na het opvullen konden de ledematen nog steeds bewegen. 

Sew Magazine Clementine Cat

Sew Magazine Clementine Cat wordt Cat Doll

Voor een eerste poging ben ik meer dan tevreden. Wel heeft mijn cat doll een ander lijf gekregen. Voordat ik alle onderdelen aan elkaar zet controleer ik altijd nog even de verhoudingen. In dit geval vond ik het lijf te kort in verhouding met de kop.

Sew Magazine Clementine Cat

Ik tekende een langer lijf en maakt ook de buik iets ronder. Verhoudingsgewijs klopt de kat nu meer voor mijn gevoel. In het volgende Sew Magazine nummer komt Clementine terug en dan heeft zij een jurkje aan.

Sew Magazine Clementine Cat

Ik besloot een spijkerjurkje te maken en gebruikte hiervoor een restant van de Chambray Japanese cross back apron. Wie goed kijkt ziet dat mijn oren ‘verkeerd’ zitten. Een kleine vergissing die ik pas zag bij het maken van de foto’s.

Sew Magazine Clementine Cat

Tijd en Kosten

Tijd voor Clementine: knippen 30 minuten; nieuw lijf tekenen 15 minuten; rijgen, stikken, opvullen en afwerken 10 uur
Tijd voor het spijkerjurkje: knippen 30 minuten; rijgen, stikken en afwerken 4 uur
Kosten: patronen printen € 0,15; opvulmateriaal € 5,00; garen € 2,00; alle overige materialen zijn afkomstig van afgedankte kleding en restanten

What’s next

Het weer verandert en het duurt weer langer voor het licht wordt. Het wordt zachtjes aan tijd om eens een kritische blik te werpen op de kledingkast.  Wat vervangen gaat worden, wat hersteld moet worden en wat ik ‘absoluut’ nodig heb. Uit de MMM2018 kwam naar voren dat ik echt vestjes mis. Tijd om daar eerst aandacht aan te gaan besteden.

3 Comments on Sew Magazine Clementine Cat

    • Dank je wel. Er zit inderdaad naadtoeslag bij de patronen. De aansluitpunten zijn aangegeven en als je van de één naar de andere stikt dan kan het niet mis gaan.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.