Onze jongste dochter had mij al diverse keren voor gek verklaard dat ik ondanks de hitte toch in een lange broek bleef rondlopen. De enige zomerrok die ik nog had hangen was al enige tijd geleden uit mijn kledingkast verdwenen. Meestal komt mijn refitted GBSB Drapey Knit dress uit de kast maar met warme dagen wil ik graag de volgende wel weer iets fris aan.
Nu liep ik al enige tijd te stoeien met de vraag wat ga ik maken om de soms tropische dagen door te komen? Tijdens het reorganiseren van de afgedankte kleding stapel kwam ik een jurk tegen. Deze jurk maakte ik ongeveer 10 jaar geleden voor de jongste dochter. Ook zat er een Top bij die ooit gedragen werd door de oudste. De re-fashionist in mij werd wakker: Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set.

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

De afgedankte jurk

De stof voor deze jurk kochten we samen bij Sikkes. Een beetje stugge stof in een soort lichtblauwe lavendel kleur met een rand van witte bloemen vermoedelijk katoenen poplin. Ik besloot er een rok van te maken met plooien. Mijn eerste gedachte ging uit naar een zogenaamde paperbag rok maar daar had ik net weer de hoogte niet voor. Dan maar gewone platte plooien. Een avondje tornen, wassen en strijken. Van het bovenlijfje knipte ik de zakken, taillebandbeleg en riemlussen.

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

Het taillebeleg heeft een overslag waarin ik een knoopsgat stikte en kreeg geen vlieseline omdat de stof al redelijke stevig was en ook de plooien voor extra stevigheid zorgen. Om het patroon in de rand niet te verstoren zette ik een zichtbare rits in. Vier avonden later was de rok klaar.

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

De afgedankte top

Ik heb geen idee hoe vaak de oudste dochter deze XL RTW top heeft gedragen. De stof heeft een uitgewaaierde paardenbloempluisjes als design. Ik vond dit wel passen bij de ander stof. Ook zou er zo een mooi contrast ontstaan tussen de lichte rok. Deze top is gemaakt van 100% rayon. Nadat de oorspronkelijke top uit losse onderdelen bestond legde ik de delen weer op elkaar en schoof het voorpand naar boven zodat er een mindere diepe V-hals ontstond.

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

De schouderpas werd ook aangepast zodat er nu een schoudernaad ontstond. Uit het voor- en achterpand werd ongeveer 8 centimeter ruimte weggenomen en van de mouwen 4 centimeter. Drie avonden stikwerk en ook de bijpassende top klaar.

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

Tijd en Kosten

Tijd voor de rok: jurk uit elkaar tornen 3 uur; plooien 4 uur; knippen onderdelen rok 30 minuten; rijgen, stikken en afwerken 8 uur
Tijd voor de top: top uit elkaar tornen 3 uur; ontwerpen nieuwe top en knippen 2 uur; rijgen, stikken en knippen 6 uur
Kosten voor de rok: behalve rits € 2,50 en garen € 2,00 geen verdere kosten
Kosten voor de top: alleen garen € 2,00

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

Ervaring en Conclusie

Het is een grappige gedachte en ervaring om de, zij het vermaakte, kleding van je dochters te dragen. Een tweede leven geven aan afgedankte kleding is leuk om te doen maar ik kan mij prima voorstellen dat iemand anders het veel werk vindt. Of geen idee heeft hoe te beginnen. Net als wanneer je kleding van een lap stof begint het bij een idee.

Twee afgedankte kledingstukken worden nieuwe tweedelige set

Een afgedankte kledingstuk helemaal uit elkaar halen is een goede start. Je hebt zo een goed overzicht van wat je ter beschikking staat. Ik ervaar een avondje geduldig tornen als relaxing maar een ander kan dat heel anders ervaren. De totale kosten zijn bijna niets. Zo had de top al vlieseline in het beleg van de V-hals. Ik heb er een nieuw zomers setje bij en ga nadenken of deze rok een vervolg gaat krijgen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.